Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς η Metlen αύξησε τις πιστωτικές της γραμμές σε 10 δισ. ευρώ - Η διαδικασία εισαγωγής στο Λονδίνο

Πώς η Metlen αύξησε τις πιστωτικές της γραμμές σε 10 δισ. ευρώ - Η διαδικασία εισαγωγής στο Λονδίνο
Μόλις δοθούν οι εγκρίσεις για την διπλή διαπραγμάτευση τότε θα υποβάλλει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους
Σχετικά Άρθρα
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, εκτιμάται ότι, θα ξεκινήσει η διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της Metlen στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Kατά την διάρκεια ειδικής παρουσίασης σε ερώτηση του Bankingnews, τα στελέχη της εταιρείας επισήμαναν πως η υπό εισαγωγή εταιρεία Metlen Plc θα διαθέτει ένα minimum μετοχικό κεφάλαιο θα συντάξει την αίτηση προς το χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Μόλις δοθούν οι εγκρίσεις για την διπλή διαπραγμάτευση τότε θα υποβάλλει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Metlen στην Αθήνα δίχως τίμημα με ανταλλαγή μετοχών- κατά το πρότυπο που ακολούθησαν οι 3Ε – Τιτάν.
Μόλις συγκεντρωθεί το 90% των μετοχών, τότε ενεργοποιείται η υποχρεωτική δημόσια πρόταση όπου θα δοθεί το ίδιο τίμημα σε μετρητά και προς τους υπόλοιπους μετόχους προκειμένου να εξασφαλιστεί το 100% των μετοχών για να ξεκινήσει στην συνέχεια διπλή διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Αθήνας.
Για την διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης (10%) η εταιρεία ήδη έχει προετοιμάσει ρευστότητα 500 εκατ. ευρώ.

Η ελεύθερη διασπορά της μετοχής ανέρχεται σε 78% εκ των οποίων το 52% αφορά θεσμικούς επενδυτές

Ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η προσφυγή σ μια διεθνή κεφαλαιαγορά ήταν η επαναξιολόγηση της μετοχής σύμφωνα με τον κ. Γ. Καλαφατά, chief executive energy καθώς πολλοί πολλαπλασιαστές ήταν χαμηλότεροι στην Ελλάδα, όπως το p/e που διαμορφώνεται σε 8 έναντι 12 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Η μετοχή της Μυτιληναίος με την κεφαλαιοποίηση της σήμερα αντιπροσωπεύει το 5% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και το 10% της ημερήσιας ρευστότητας. Βάσει της σημερινής κερδοφορίας η Μυτιληναίος θα καταλάμβανε την 80η θέση στον Δείκτη Ftse.

Aύξηση των πιστωτικών γραμμών 100 φορές. Από 100 εκατ. ευρώ 10 δις. ευρώ

Το εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, για την Μυτιληναίος που δείχνει και το μέγεθος της διεθνοποίησης με παρουσία σε 40 χώρες είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Χ. Γαβαλά Chief treasurer της Metlen διέθετε πιστωτικές γραμμές 100 εκατ. ευρώ και σήμερα διαθέτει πιστωτικές γραμμές ύψους 10 δις. ευρώ, εκ των οποίων 4 δις. ευρώ αφορούν εγγυητικές επιστολές (trade finance), 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ χρηματοδότηση από τα ίδια τα έργα project finance και τα υπόλοιπα 2,5 δις. ευρώ δανεισμός απο τράπεζες και πολυεθνικούς τραπεζικούς οργανισμούς.
Η μεγέθυνση, όμως, της Metlen, απο το 2017 επιτεύχθηκε όταν πραγματοποιήθηκε ο πρώτος μετασχηματισμός με επενδύσεις 5 δισ. ευρώ και επανεπένδυση των 2/3 των κερδών σε μονάδες ενέργειας (2GW) και 2GW σε ΑΠΕ και υλοποιήθηκε με ένα χαμηλό επίπεδο μόχλευσης καθώς ο δείκτης καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη φθάνει το 1,5 εξαιρουμένων των δανείων για τα οποία δεν υπάρχει αναγωγή.
Σε ότι αφορά την κερδοφορία της εταιρείας η βάση για τα επόμενα χρόνια σε διατηρήσιμη βάση εκτιμάται ότι θα είναι 1 -1,2 δισ ευρώ με το 75% να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές και το 25% από την μεταλλουργία και τις υπόλοιπες πηγές.
Mέχρι το 2025 η εταιρεία μέσω του Ηedging και των συμβάσεων έχει “κλειδώσει” τις τιμές πώλησης σε αλουμίνιο - ΑΠΕ και συνεπώς ένα μεγάλο μέρος των κερδών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης