Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως: Επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων - Αναδρομικά από το Νοέμβριο του 2022

Κεραμέως: Επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων -  Αναδρομικά από το Νοέμβριο του 2022
Στην Επιθεώρηση Εργασίας την Πέμπτη 11/7 η Ν. Κεραμέως
Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας και μάλιστα αναδρομικά, από το Νοέμβριο του 2022, και σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων, ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Η κα Κεραμέως σε συνέντευξή της στο ΟPEN ανέφερε ότι «το 2022 η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, το 2023 διευρύνθηκε η παροχή και συμπεριλήφθηκαν οι αυτοαπασχολούμενες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότισσες, ενώ τώρα η ρύθμιση επεκτείνεται στις εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
«Χθες υπέγραψα την Κοινή Υπουργική Απόφαση που επεκτείνει αυτό το 9μηνο προστασίας και σε αυτές τις κατηγορίες των μητέρων» ανέφερε η κα Κεραμέως, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η ρύθμιση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία ενός πλήρους πλέγματος προστασίας της μητρότητας και γι’ αυτό έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση, για την προστασία της μητρότητας και τη συμφιλίωση μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».
Η Υπουργός αναφέρθηκε συνολικά σε πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και κεντρικά από την Κυβέρνηση για τρία επίπεδα προστασίας της μητρότητας: 1) την άδεια κύησης και λοχείας, 2) το επίδομα γέννησης, και 3) η επιπλέον άδεια μητρότητας.

Για 6ήμερη εργασία

Περί θέσπισης εξαήμερης εργασίας, η κα Κεραμέως διευκρίνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης της πενθήμερης εργασίας, καθώς αν ίσχυε αυτό «το Σάββατο που μας πέρασε θα δούλευε όλη η Ελλάδα» και αποσαφήνισε ότι πρόκειται απλώς για τη δυνατότητα για μία έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Όπως επεσήμανε η υπουργός, το μέτρο αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, όπως εργοστάσια και διυλιστήρια, που έχουν κυλιόμενες βάρδιες και χρειάζονται έκτακτη βάρδια.
Όπως είπε, η σωστή περιγραφή είναι η δυνατότητα για έκτακτη βάρδια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Ακόμη και σε αυτές τις επιχειρήσεις, το μέτρο δεν ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και βεβαίως δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει στους χώρους αυτούς σε εξαήμερη βάση, πχ κάθε Σάββατο. Αυτό είναι παράνομο, δεν επιτρέπεται», είπε κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι το μέτρο είναι για την προστασία του εργαζομένου και καταπολεμά την παράνομη εργασία.
Σημείωσε ότι αν η έκτακτη βάρδια συμπίπτει με Σάββατο ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ αν συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, με προσαύξηση 115%.
«Ξαναλέω όμως, εμπίπτουν όλοι; Όχι είναι η απάντηση. Και θέλω να σας πω το εξής: Υπήρξαν κατηγορίες και εργαζομένων και εργοδοτών που λένε μπορούμε να μπούμε σε αυτό το μέτρο; Η απάντηση είναι όχι αν δεν πληροίς τις προϋποθέσεις. Αν δεν είσαι δηλαδή επιχείρηση συνεχούς λειτουργίας 24 ώρες το 24ωρο και δεν έχεις κυλιόμενες βάρδιες» δήλωσε.

Έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας

Η κα Κεραμέως χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους σε επιχειρήσεις για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Όπως είπε η Υπουργός, το 2020 έγιναν 57.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 19 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, ενώ το 2023 έγιναν 74.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 46 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από την Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία θα επισκεφθεί την Πέμπτη 11/7, περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ αναφερόμενη στη στελέχωση της Αρχής, αποκάλυψε ότι έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του επόμενου προγραμματισμού προσλήψεων, πρόσθετο προσωπικό «για να ενισχύουμε έτσι περαιτέρω την Αρχή που επιτελεί πάρα πολύ σημαντικό έργο», ξεκαθαρίζοντας ότι «η Επιθεώρηση Εργασίας είναι εδώ για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, την πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, και εμείς ως Κυβέρνηση θέλουμε διαφανείς εργασιακές σχέσεις για την προστασία όλων».

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η υπουργός τόνισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας για την προστασία του εργαζόμενου.
Όπως επεσήμανε η υπουργός, το μέτρο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με τις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεκίνησε πιλοτικά σε βιομηχανία και λιανεμπόριο ενώ από την 1η Ιουλίου 2024 τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στους κλάδους αυτούς.
Σημείωσε δε, ότι το επόμενο βήμα είναι η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση.
«Θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και στην εστίαση. Είναι χώροι με ιδιαιτερότητες και για αυτό θα ξεκινήσουμε με πιλοτική εφαρμογή για να δούμε τις πρακτικές δυσκολίες σε αυτή την εφαρμογή», δήλωσε.
Η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήταν αίτημα της ΓΣΕΕ, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητά της είναι ο ανοιχτός διάλογος τον οποίο έχει ξεκινήσει με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
«Θεωρώ ότι έχουμε ένα πολύ πρόσφορο πεδίο για ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας. Να βάλουμε κάτω τι εκκρεμότητες υπάρχουν, τι αιτήματα υπάρχουν όλοι μαζί. Εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος, να τα βάλουμε όλα κάτω και να δούμε που μπορεί να υπάρχει πεδίο σύγκλισης», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης