Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς θα κερδίσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest παρά την ετεροβαρή συμμετοχή στην Attica bank;

Πώς θα κερδίσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest παρά την ετεροβαρή συμμετοχή στην Attica bank;
Το ΤΧΣ πήρε ένα ρίσκο στο παρελθόν και γνώριζε τι ρίσκο πήρε άπαξ και τότε που επένδυε τα 153 εκατ αλλά και τα 329 εκατ στις δύο προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου δεν ήταν βέβαιη η συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή
Ξανά και ξανά η Attica bank αυτή η αμαρτωλή τράπεζα επί ημερών ΝΔ αλλά και πολύ περισσότερο επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ… βρίσκεται στο επίκεντρο…
Ασκείται κριτική ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος με 72,5% θα υποστεί μια μεγάλη ζημία και στον αντίποδα η Thrivest θα κερδίσει με μεγαλύτερη άνεση…
Ας δούμε με ψυχραιμία τι συμβαίνει... με ψυχραιμία όμως...


Ποια είναι τα δεδομένα;

Η μετοχική σύνθεση της Attica bank είναι η εξής
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 72,5%
ΕΦΚΑ 7,6%
Παγκρήτια Τράπεζα 5%
Thrivest 4,4%
ΤΜΕΔΕ 4%
Λοιποί μέτοχοι 6,5%

Η νέα αύξηση των 670 εκατ το παρελθόν και το μέλλον

Η Attica bank θα χρειαστεί γενναία αύξηση κεφαλαίου 670 εκατ ευρώ ενώ μπορεί να εκδοθεί και ομόλογο 100 εκατ ευρώ.
Ήδη η Attica bank έχει 445 εκατ ευρώ κεφάλαια τα οποία θα εκμηδενιστούν αφού θα πρέπει να καλύψει μια ζημία 550 με 600 εκατ από την ένταξη 3 δισεκ. NPEs στον Ηρακλή 3 και έναντι αυτού η Attica bank να πάρει πρόσθετες προβλέψεις.
Πρακτικά η Attica bank θα βρεθεί με κεφαλαιακό έλλειμμα -150 εκατ ευρώ αρνητικά κεφάλαια αλλά η νέα αύξηση των 670 εκατ θα καλύψει με άνεση το κεφαλαιακό έλλειμμα.
Οπότε προκύπτει ότι η Attica bank θα απομείνει με 500 εκατ ευρώ κεφάλαια μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπολογίζεται ότι θα επενδύσει 350 εκατ – χαμηλότερα από το ποσοστό του – ο ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει με το ποσοστό του και η Thrivest θα συμμετάσχει με ποσό ανώτερο του ποσοστού που κατέχει 4,4%.
Υπολογίζεται ότι θα επενδύσει 200 με 220 εκατ ευρώ και θα καλύψει και αδιάθετες μετοχές.
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε επενδύσει 153 εκατ στην αύξηση του 2021, είχε επενδύσει 329 εκατ στην αύξηση του 2022 και θα επενδύσει άλλα 350 εκατ στην αύξηση του 2024.
Οπότε αθροιστικά θα έχει επενδύσει 830 εκατ ευρώ περίπου και θα κατέχει όχι πλέον το 72,5% αλλά θα έχει υποχωρήσει στο 33% περίπου μετά την αύξηση και μετά την επακόλουθη συγχώνευση με την Παγκρήτια τράπεζα.
Η Thrivest των Μπάκου, Καυμένακη και Εξάρχου που έχουν ενεργή συνεισφορά στο ελληνικό επιχειρείν άπαξ και δραστηριοποιούνται στον κλάδο κατασκευών και στις τράπεζες θα έχουν επενδύσει συνολικά περίπου 300 εκατ ευρώ μαζί με την παρελθούσα συμμετοχή στην Attica bank αλλά και την εμπλοκή στην Παγκήτρια τράπεζα…

Πως θα κερδίσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest παρά την ετεροβαρή συμμετοχή στην Attica bank;

Το ερώτημα λοιπόν εδώ είναι το εξής.
Όταν θα συγχωνευθούν η Attica bank και η Παγκρήτια τράπεζα η νέα τράπεζα μετά την εξυγίανση της θα έχει κεφάλαια περίπου 650 με 750 εκατ ευρώ καθώς υπολογίζουμε και τα NPEs της Παγκρήτιας και το αρνητικό goodwill από την ήδη απορροφημένη HSBC ύψους 128 εκατ ευρώ.
Στην νέα τράπεζα η Thrivest θα κατέχει το 51% και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 33% περίπου.
Υποθέτουμε ότι η νέα τράπεζα θα έχει P/BV 1 – απλουστευμένη παραδοχή – που σημαίνει ότι εάν έχει κεφάλαια 700 εκατ θα έχει χρηματιστηριακή αξία 700 εκατ.
Οπότε το ΤΧΣ με 33% θα έχει αποτίμηση στην περιουσία του 231 εκατ ενώ θα έχει επενδύσει 830 εκατ οπότε για να φθάσει στα κεφάλαια που επένδυσε η Attica bank πρέπει να έχει χρηματιστηριακή αξία 2,5 δισεκ. ευρώ που με βάση τα κεφάλαια 700 εκατ σημαίνει αποτίμηση P/BV 3,6 φορές που είναι αδύνατος στόχος για τα επόμενα χρόνια.

Το ερώτημα είναι πως θα κερδίσει το ΤΧΣ ή κατά το ορθότερο δεν θα χάσει;

Θεωρούμε λάθος την κριτική όχι χαρίζεται σε ένα ιδιώτη η Attica bank αφού ο ιδιώτης συμμετέχει με δύο τρόπους στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Συμμετέχει ενεργά στην αύξηση κεφαλαίου των 670 εκατ ευρώ και ακολούθως θα εισφέρει και την Παγκρήτια – HSBC.
Επίσης εάν δεν υπήρχε αυτή η λύση και η Attica bank έσπασε σε καλή και κακή τράπεζα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρειαζόταν να χάσει 1,5 δισεκ. πλέον των 490 εκατ ευρώ που ήδη έχει επενδύσει στην Attica bank δηλαδή ζημία σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ.

Μόνο δύο λύσεις υπάρχουν;

1)Ή το ΤΧΣ επενδύει λιγότερα στην αύξηση κεφαλαίου
2)Ή η αποτίμηση της Παγκρήτιας κατά την συγχώνευση με την Attica bank θα είναι μικρότερη ώστε το ΤΧΣ να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή πάνω από 33% που ορίζεται η καταστατική μειοψηφία αλλά και πάλι οι διαφορές δεν θα είναι θεαματικές.

Το ΤΧΣ πήρε ένα ρίσκο στο παρελθόν και γνώριζε τι ρίσκο πήρε άπαξ και τότε που επένδυε τα 153 εκατ αλλά και τα 329 εκατ στις δύο προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου δεν ήταν βέβαιη η συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή.
Οπότε η αλήθεια είναι κάπου στην μέση έχει δίκιο και το ΤΧΣ αλλά επίσης έχει δίκιο και η Thrivest η οποία ήρθε ως επενδυτής να επενδύσει σε μια άκρως προβληματική τράπεζα… και πάλι καλά που βρέθηκε και ένας επενδυτής να πάρει ρίσκο στην Attica bank ή amartia bank ή skandalo bank για να τα λέμε όλα…

Η Ellington εξαφανίστηκε και αποχώρησε κακήν κακώς – ήταν ένα ακόμη λάθος της ΤτΕ – που το πρότεινε ενώ και η διοίκηση Πανταλάκη η προηγούμενη φιλικά προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μαντάρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μπορεί να μιλάει για την Attica bank αλλά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Attica bank είχε μετατραπεί σε Syriza bank όπου με ανοχή Δραγασάκη και λοιπόν δυνάμεων γινόταν πάρτι ημετέρων.
Το BN είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που αποκάλυψε επί 14 χρόνια 6 διαφορετικά σκάνδαλα, είχε υποστεί από την αμαρτωλή τράπεζα 13 αγωγές και 9 εξώδικα τα οποία κερδίσαμε όλα και συμβάλλαμε παλαιές αμαρτωλές διοικήσεις να αποπεμφθούν για τα σκάνδαλα που συνέβησαν.
Οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών.... έχει μεγάλη ευθύνη για την Attica bank η διακυβέρνηση Τσίπρα...
Προσεχώς θα γράψουμε τι συνέβαινε επί ημερών Τσίπρα στην Attica bank.... ούτε στην Ακτή Ελαφαντοστού τέτοια αδιανόητα σκάνδαλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης