Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στο πρώτο τρίμηνο της Elinoil – Γιατί μειώθηκαν τα κέρδη και τι λέει για την παραβατικότητα στο δίκτυο

Μια ματιά στο πρώτο τρίμηνο της Elinoil – Γιατί μειώθηκαν τα κέρδη και τι λέει για την παραβατικότητα στο δίκτυο
Η διοίκηση αναφέρει πως «όσο υπάρχουν οι στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, δηλαδή η παραβατικότητα στο δίκτυο, και ο περιορισμός της επιχειρηματικότητας με την επιβολή του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
Σχετικά Άρθρα
Αν και με κάποια καθυστέρηση, η Elinoil δημοσίευσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.
Προφανώς και είναι καλοδεχούμενα, αφού οι εισηγμένες δεν έχουν υποχρέωση δημοσίευσης πρώτου και τρίτου τριμήνου (κακώς κατά την άποψη της στήλης).
Σε επίπεδο top line, ο τζίρος δείχνει σημαντική βελτίωση αφού ανήλθε στα 701,9 εκατ. ευρώ από 604,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (+16,09%).
Τα EBITDA επίσης εμφανίζονται ενισχυμένα στα 8,84 εκατ. ευρώ από 6,97 εκατ. ευρώ (+26,9%).
Όμως τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα στα 1,96 εκατ. ευρώ από 2,72 εκατ. ευρώ (-28,15%).
Όπως φαίνεται από την κατάσταση αποτελεσμάτων αυτή η μείωση στην τελική γραμμή οφείλεται αποκλειστικά στην τεράστια αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους από 1,85 εκατ. ευρώ στα 4,6 εκατ. ευρώ.
Σε σύγκριση με το τέλος του 2023 τα βραχυπρόθεσμα δάνεια έχουν αυξηθεί στα 122,4 εκατ. ευρώ από 76,5 εκατ. ευρώ, όπως και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 229,2 εκατ. ευρώ από 161 εκατ. ευρώ.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές δεν πήγαν καλά και υπήρξαν εκροές 41,6 εκατ. ευρώ (γι’ αυτό και αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις) και στο ταμείο υπήρχαν 11,3 εκατ. ευρώ.
Μειωμένες είναι οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, λόγω του ήπιου χειμώνα, ενώ αύξηση καταγράφεται σε βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης αλλά και στις λοιπές κατηγορίες, πλην λιπαντικά πλοίων.
Η διοίκηση αναφέρει πως «όσο υπάρχουν οι στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, δηλαδή η παραβατικότητα στο δίκτυο, και ο περιορισμός της επιχειρηματικότητας με την επιβολή του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, η όποια ανάπτυξη όσο μεγάλη και αν είναι, δεν θα φέρνει τα οικονομικά αποτελέσματα που δικαιούται να διεκδικεί η ΕΛΙΝΟΙΛ».
Επίσης αναφέρει πως υλοποιείται από τις αρχές του τριμήνου, ο νέος σχεδιασμός που προβλέπει ανάπτυξη πωλήσεων Μαζούτ στην Δυτική Αφρική, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που προκύπτουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Στο πρώτο παραδοσιακά δύσκολο τρίμηνο, τα οικονομικά αποτελέσματα κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περσινά, όμως στο επίπεδο που έχουμε προβλέψει.
Το επόμενο τρίμηνο και με την αναμενόμενη αυξημένη τουριστική κίνηση, οι ρυθμοί ανάπτυξης και κερδοφορίας αναμένονται να είναι υψηλότεροι».
Οι πωλήσεις της Εσωτερικής Αγοράς θα ενισχυθούν από την απόκτηση 18 νέων πρατηρίων τα οποία αποκτήθηκαν το 2024 και θα λειτουργήσουν και θα συνεισφέρουν στην αύξηση των πωλήσεων στο β’ τρίμηνο κυρίως όμως στο β’ εξάμηνο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης