Πολιτική

Κεραμέως: Δεν υπάρχει 6ημερη εργασία - Έκτακτη βάρδια μόνο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις

Κεραμέως: Δεν υπάρχει 6ημερη εργασία - Έκτακτη βάρδια μόνο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις
Η υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για ένα μέτρο που έρχεται να καταπολεμήσει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία
Σχετικά Άρθρα
Τα περί εφαρμογής 6ήμερης εργασίας στην Ελλάδα απορρίπτει η κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει 6ημερη εργασία», τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον Σκάι. Όπως ανέφερε η ίδια «αν υπήρχε 6ημερη εργασία, αν ξαφνικά η Ελλάδα από το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο, το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος».
Υπογράμμισε πως αυτό που υπάρχει είναι το γεγονός ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μία «έκτακτη βάρδια» σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Δηλαδή επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα όπως διυλιστήρια, εργοστάσια βιομηχανίες. Σημείωσε πως δεν φτάνει να λειτουργούν 24ώρες το 24ωρο αλλά πρέπει να έχουν και κυλιόμενες βάρδιες και πως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εμπίπτουν όλοι οι εργαζόμενοι πχ σε μία βιομηχανία που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24ώρες το 24ωρο, το λογιστήριο δεν λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, άρα μόνο όσοι είναι στην παραγωγή και μόνο εφόσον προβλέπεται συγκεκριμένα για αυτή την κατηγορία.
Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι αυτή η «έκτακτη βάρδια» δεν μπορεί να γίνεται κάθε Σάββατο, τονίζοντας πως αυτό θα ήταν «καταχρηστικό, παράνομο».
«Το εξαήμερο δηλώνει μία συχνότητα που δεν υπάρχει», σημείωσε η ίδια. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έρχεται να καταπολεμήσει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. «Αντί δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι να δουλεύουν με τρεις και εξήντα, εφόσον υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει συμφωνία, εφόσον υπάρχουν όλα αυτά που έχουμε πει, πληρώνονται πολύ περισσότερο. Πόσο; Συν 40% αν αυτή η έκτακτη βάρδια είναι ημέρα Σάββατο, συν 115% του ημερομισθίου που θα έπαιρναν αν αυτή η μέρα είναι Κυριακή ή αργία, συν 140% αν είναι Κυριακή, αργία και είναι νυχτερινά. Άρα μιλάμε για ένα μέτρο που δεν αφορά συνολικά την χώρα. Αφορά συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων που λειτουργούν σε συνεχή λειτουργία», δήλωσε ενδεικτικά.
Η κ. Κεραμέως σημείωσε πως όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις γι' αυτό, υπάρχει αποκλεισμός από το σύστημα.

Ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί την εργασία κάθε Σάββατο

Ερωτηθείσα αν κάποιος εργαζόμενος μπορεί να πει όχι, η κ. Κεραμέως δήλωσε πως: «Αν έρχεται ο εργοδότης και σου λέει θα δουλεύεις κάθε Σάββατο, θα δουλεύεις και μία έκτακτη βάρδια, η απάντηση είναι φυσικά και μπορείς να πεις όχι, υπάρχει καταχρηστικότητα σε αυτό και είναι νόμιμο να πεις εσύ όχι και παράνομο να σου πει ο εργοδότης ότι πρέπει να δουλεύεις κάθε Σάββατο». Υπογράμμισε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ο εργαζόμενος προστατεύεται (από καταχρηστική αντιμετώπιση του εργοδότη).
Σχετικά με το πως καλυπτόταν αυτή η «έκτακτη βάρδια» μέχρι να θεσπιστεί, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι έμπαινε ένα πρόστιμο στην επιχείρηση που το έκανε και ο εργαζόμενος δεν έπαιρνε τις αποδοχές που ανέφερε η ίδια. «Δεν υπήρχε το προστατευτικό πλαίσιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης