Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ ανοίγει γραφείο στην Ιορδανία και απλώνει τα πλοκάμια του στη Μέση Ανατολή 

Το ΝΑΤΟ ανοίγει γραφείο στην Ιορδανία και απλώνει τα πλοκάμια του στη Μέση Ανατολή 
Το άνοιγμα του γραφείου αντανακλά μια στρατηγική απάντηση στο ασταθές τοπίο ασφαλείας της Μέσης Ανατολής
Σχετικά Άρθρα
Τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να αναμειχθεί πιο ενεργά στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζει η απόφαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να ιδρύσει γραφείο διασύνδεσης στην Ιορδανία. 
Το γεγονός ότι αυτό το γραφείο ανοίγει στην Ιορδανία και όχι στο Ισραήλ, παρά τις στενές σχέσεις του εβραϊκού κράτους με τον de facto ηγέτη του ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, σημειώνει ο Alexander Kargin, πολιτικός αναλυτής και ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής.
«Η στάση του Biden –ο οποίος από τη μία πλευρά υποστηρίζει το Ισραήλ, αλλά από την άλλη το εμποδίζει- πρέπει να απογοήτευσε τον Netanyahu ο οποίος αρνήθηκε να αφήσει το ΝΑΤΟ να ανοίξει γραφείο διασύνδεσης [στο Ισραήλ]», εικάζει. «Μπορούμε να βγάλουμε διαφορετικά συμπεράσματα από αυτό που συνέβη, όπως ότι υπάρχει "πάγος" στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΝΑΤΟ».
Η κίνηση του ΝΑΤΟ δείχνει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Συμμαχίας και της Ιορδανίας, μία εξέλιξη που μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει νέα προβλήματα για τη χώρα της πολύπαθης Μέσης Ανατολής.
Ταυτόχρονα, το άνοιγμα του γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ιορδανία ουσιαστικά «εδραιώνει την υπάρχουσα πραγματικότητα» στη Μέση Ανατολή, η οποία είναι ήδη «μοιρασμένη» μεταξύ των υπαρχουσών συμμαχιών, εξηγεί ο αναλυτής.
«Υπάρχουν ήδη αυτά τα μπλοκ, αυτός ο διχασμός: οι μοναρχίες του Κόλπου και οι αραβικές χώρες που συμμάχησαν μαζί τους από τη μια πλευρά, και το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του από την άλλη», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η αντίδραση των χωρών της Μέσης Ανατολής σε αυτό το νέο γραφείο του ΝΑΤΟ ουσιαστικά θα καθοριστεί σε ποια από τις δύο αυτές ομάδες ανήκουν.

Το άνοιγμα του γραφείου «αντανακλά επίσης μια στρατηγική απάντηση στο ασταθές τοπίο ασφαλείας της Μέσης Ανατολής, που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις, τρομοκρατία και γεωπολιτικές εντάσεις», σύμφωνα με τον Δρ Mehmet Rakipoğlu, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Mardin Artuklu της Τουρκίας.
«Αυτή η κίνηση είναι και προληπτική και αντιδραστική: προληπτική στην ενίσχυση της επιρροής και της ετοιμότητας του ΝΑΤΟ για πιθανές κρίσεις και αντιδραστική στην αντιμετώπιση συνεχών απειλών όπως η τρομοκρατία και η περιφερειακή αστάθεια», σημειώνει ο κ. Rakipoğlu, ο οποίος είναι επίσης ερευνητής στο think tank Dimensions for Strategic. «Υπογραμμίζει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για προληπτική εμπλοκή και διαχείριση κρίσεων σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή».
Το άνοιγμα του γραφείου στην Ιορδανία αφορά ουσιαστικά την «ενίσχυση της θέσης του ΝΑΤΟ και την επέκταση στη Μέση Ανατολή», προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης