Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Military watch: Το F-35 χρειάζεται επειγόντως νέο κινητήρα – Γιατί υπερέχει κατά πολύ το J-20 της Κίνας

Military watch: Το F-35 χρειάζεται επειγόντως νέο κινητήρα – Γιατί υπερέχει κατά πολύ το  J-20 της Κίνας

Ανανέωση στον κινητήρα χρειάζεται το F-35 σύμφωνα με το στρατιωτικό περιοδικό

Σχετικά Άρθρα
Μια βελτιωμένη παραλλαγή του κινητήρα Pratt & Whitney F135 επιβεβαιώθηκε στις 16 Ιουλίου ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την προκαταρκτική αναθεώρηση σχεδιασμού, τοποθετώντας την στο χρονοδιάγραμμα που θα ενσωματωθεί σε μελλοντικές εκδόσεις του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 πριν από το 2030.
Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο αλλαγής του κινητήρα
Το πρόγραμμα Core Upgrade, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας αναπτύχθηκε ως εναλλακτική λύση για να εργαστεί στο Πρόγραμμα Adaptive Engine Transition Program, το οποίο είχε ως στόχο να παράσχει μια νέα μονάδα ισχύος για το F-35 με επαναστατικές νέες δυνατότητες.
Το πολύ πιο συντηρητικό πρόγραμμα Engine Core Upgrade θα παρέχει πολύ λιγότερο φιλόδοξες προδιαγραφές, χωρίς βασικά χαρακτηριστικά, όπως ένα «τρίτο ρεύμα» συστήματος bypass air για μεγαλύτερη απόδοση και ψύξη και έναν προσαρμοστικό κύκλο που προορίζεται να αυξήσει σημαντικά την ώθηση και την αντοχή.
Τα πλεονεκτήματα της αναβάθμισης κινητήρα, ωστόσο, περιλαμβάνουν πολύ χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης από τον εξελισσόμενο και εντελώς νέο κινητήρα, καθώς και κοινά στοιχεία συντήρησης με τα ήδη κατασκευασμένα αρκετές εκατοντάδες F135 βασικής γραμμής.
Όπου το Πρόγραμμα Adaptive Engine Transition αναμενόταν να είναι συμβατό μόνο με τα μοντέλα F-35A και F-35C της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού, το βελτιωμένο F135 που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Engine Core Upgrade θα είναι επίσης συμβατό με το F-35B του Σώματος Πεζοναυτών.

Η υπεροχή του… κινέζικου

Ένας νέος κινητήρας για το F-35 θεωρείται επείγουσα προτεραιότητα για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η αντιληπτή εντελώς ανεπαρκής εμβέλεια του αεροσκάφους και η απόδοση πτήσης για επιχειρήσεις πάνω από τον Ειρηνικό.
Το μόνο στενά ανταγωνιστικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, το κινεζικό J-20, έχει υπερδιπλάσια εμβέλεια και συντριπτική υπεροχή σε όλες τις πτυχές της πτητικής του απόδοσης , με την αναλογία ώθησης/βάρους να βελτιωθεί περαιτέρω μέσω της ενσωμάτωσης του κινητήρα WS-15.
Ίσως ακόμη πιο πιεστικό, το F135 λειτουργεί ήδη με υπερδιπλάσια ικανότητα ψύξης στα 30 κιλοβάτ, όπου σχεδιάστηκε να παρέχει μόλις 15, αναγκάζοντάς το να τραβήξει περισσότερο αέρα από τον κινητήρα για να περάσει μέσα από πλέγματα θερμότητας.
Αυτό πρόκειται να γίνει εντελώς ανέφικτο καθώς η επερχόμενη αναβάθμιση του Block 4 για τα F-35 σε όλο τον στόλο θα αυξήσει τις απαιτήσεις σε 47 κιλοβάτ ή περισσότερο.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, αυτό το έλλειμμα ψύξης αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετο κόστος 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια ζωής του F-35, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων αναγκών συντήρησης και πολύ ταχύτερης φθοράς των κινητήρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης