Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκλεισε το deal στην Attica bank, συμφώνησαν TXΣ με Thrivest για την αύξηση κεφαλαίου – Η Moody’s προεξοφλεί αναβάθμιση

Έκλεισε το deal στην Attica bank, συμφώνησαν TXΣ με Thrivest για την αύξηση κεφαλαίου – Η Moody’s προεξοφλεί αναβάθμιση
Στο τρίτο στάδιο το νέο σχήμα περί τον Οκτώβριο του 2024 θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 660 με 680 εκατ ευρώ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εισφέρει 370 εκατ ευρώ, η Thrivest 200 με 220 εκατ ευρώ και τα υπόλοιπα ΕΦΚΑ, ΤΜΕΔΕ που θα συμμετάσχουν κανονικά και άλλοι μέτοχοι
Το deal στην Attica bank έκλεισε, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest συμφώνησαν σε όλο το πλαίσιο του μετασχηματισμού της τράπεζας με επίκεντρο την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 660 με 680 εκατ ευρώ.
Αρχικά θα προηγηθεί η ένταξη στον Ηρακλή της Attica bank και της Παγκρήτιας ως δύο διαφορετικές νομικές οντότητες.
Στον Ηρακλή 3 θα ενταχθούν 1,3 δισεκ. NPEs της Attica bank και 1,5 δισεκ. της Παγκρήτιας.
Συνολικά θα εκδοθούν περί τα 500 μ ε 560 εκατ ευρώ senior bond, εάν το κύριο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης λόγω της εγγύησης του δημοσίου είναι υψηλότερο θα είναι ακόμη πιο θετική έκπληξη.
Θα ακολουθήσει η νομική συγχώνευση με τις απαραίτητες γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών όπου θα ανακοινωθεί η σχέση ανταλλαγής και η αλλαγή ονόματος.
Η σχέση ανταλλαγής δεν έχει καθοριστεί αλλά όπως έχει αναλύσει το BN η σχέση θα είναι 60% Attica bank προς 40% Παγκρήτια.
Εν συνεχεία στο τρίτο στάδιο το νέο σχήμα περί τον Οκτώβριο του 2024 να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 660 με 680 εκατ ευρώ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εισφέρει 370 εκατ ευρώ, η Thrivest 200 με 220 εκατ ευρώ και τα υπόλοιπα ΕΦΚΑ, ΤΜΕΔΕ που θα συμμετάσχουν κανονικά και άλλοι μέτοχοι.

1)Η Attica bank από υπάρχοντα κεφάλαια 445 εκατ ευρώ… θα εγγράψει ζημία 400 εκατ ευρώ οπότε τα πραγματικά της κεφάλαια είναι μόλις 45 εκατ ευρώ, προφανώς η τράπεζα είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής.
2)Η Παγκρήτια με 252 εκατ ευρώ κεφάλαια και με αναγνωρισμένη ζημία 420 εκατ εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια -168 εκατ ευρώ.
Άρα αθροιστικά τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank και Παγκρήτιας είναι -110 εκατ ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Τι θα αλλάξει με την νέα αύξηση κεφαλαίου των 660 με 680 εκατ ευρώ

Προσθέτοντας 660 με 680 εκατ νέα κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου και αφαιρώντας την αρνητική καθαρή θέση -110 εκατ ευρώ προκύπτει 560 με 580 εκατ τελικά κεφάλαια σε μια νέα Attica bank αλλά λόγω των τιτλοποιήσεων θα διαθέτει μικρότερο σταθμισμένο ενεργητικό άρα επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Το αθροιστικό ενεργητικό των Attica bank και Παγκρήτιας ανέρχεται σε 7 δισεκ. ευρώ αλλά το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό σχεδόν 5 δισεκ. που θα μειωθεί περαιτέρω λόγω της τιλοποίησης NPEs σχεδόν 3 δισεκ. ευρώ
Ως γνωστό οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καθορίζονται από το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό ή RWA.

Η Moody’s ετοιμάζει αναβάθμιση όπως ανέφερε το BN από 17 Ιουλίου 2024

Υπό επιτήρηση για αναβάθμιση έθεσε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας η Moody's, επικαλούμενη την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών.
Σημειώνεται ότι η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -καταθέσεις- της Attica Bank είναι B3 (με Baseline Credit Assessment, BCA, στο caa2) ενώ η Παγκρήτια βρίσκεται στο B2 (με BCA caa1).
Η διαφορά της επιτήρησης για αναβάθμιση σε σύγκριση με ένα θετικό outlook, είναι ότι η αναβάθμιση στην πρώτη περίπτωση έρχεται μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, όταν στη δεύτερη ακολουθούν 12 με 18 μήνες.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η ενέργεια πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση της Attica Bank στις 8 Ιουλίου 2024, στην οποία ανέφερε ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών είχαν συνάψει μια κατ' αρχήν συμφωνία για τους βασικούς όρους της προβλεπόμενης συγχώνευσης.
Η Moody's επιφυλάσσεται για τον χρόνο ολοκλήρωσης της συγχώνευσης αλλά και το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που θα τιτλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλής ΙΙΙ», καθώς αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν το πότε θα έρθει η αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.
«Θα αξιολογήσουμε τη φερεγγυότητα της κοινής οντότητας μετά την εκκαθάριση από τα NPEs και την αναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Επιπλέον, η επανεξέταση των βαθμολογιών θα αξιολογήσει επίσης τυχόν κινδύνους γύρω από τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών και πιθανές προκλήσεις ολοκλήρωσης που θα αντιμετωπίσει η διοίκηση. Θα εξετάσουμε επίσης τα επιχειρηματικά και αναπτυξιακά σχέδια της συγχωνευμένης τράπεζας, καθώς και τη δομή του ισολογισμού, την ανάληψη κινδύνων και τις δυνατότητες κερδών της», σχολιάζει η Moody's.
Τέλος, σημειώνει πως οι αξιολογήσεις και των δύο τραπεζών θα αναβαθμιστούν και θα συγκλίνουν αν η προκύπτουσα νέα τράπεζα και οι δυνατότητες κερδοφορίας είναι σημαντικά ισχυρότερες από ό,τι ίσχυε πριν για τις δύο τράπεζες.
Η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού των δύο τραπεζών και η σταδιακή βελτίωση των υποκείμενων χρηματοοικονομικών μεγεθών και των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης της κοινής οντότητας, θα ασκήσουν πρόσθετη ανοδική πίεση στη BCA.
«Δεδομένης της πρόβλεψης για αναβάθμιση, είναι απίθανο να υποβαθμιστούν οι αξιολογήσεις», καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης