Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε το Ισραήλ για τους εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε το Ισραήλ για τους εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη
Η γνωμοδότηση που εκδόθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, προσθέτει ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι παράνομοι βάσει του Διεθνούς Δικαίου»
Καταδίκασε το Ισραήλ το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συνεχιζόμενη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι παράνομη» και «θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».
Πρόκειται για μια απόφαση με βαρύτητα, καθώς το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών θέτει θέμα εποικισμού του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967.
Επίσης, η γνωμοδότηση που εκδόθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, προσθέτει ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι παράνομοι βάσει του Διεθνούς Δικαίου».
«Οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς, έχουν ανεγερθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ, καθώς ανακοίνωνε τα πορίσματα μιας επιτροπής 15 δικαστών.
Η γνωμοδότηση των δικαστών στο Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει βαρύτητα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Το δικαστήριο επίσης κρίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
«Η επέκταση του εσωτερικού δικαίου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ιδίως όσον αφορά τους εποικισμούς, καθώς και η ανάληψη εκτεταμένων εξουσιών λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κατοχής, εδραιώνουν τον έλεγχό του στα κατεχόμενα εδάφη», σημειώνεται σχετικά.
Ακόμη, τονίζεται ότι «το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και επέκτασης του εποικισμού, της κατασκευής υποδομών και τείχους, της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας, της συνολικής εφαρμογής του εσωτερικού δικαίου του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και της εκτεταμένης εφαρμογής του στη Δυτική Όχθη, εδραιώνουν τον ισραηλινό έλεγχο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».
«Αυτές οι πρακτικές έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν σε ισχύ επ' αόριστον και να δημιουργούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις», υποστηρίζει το Διεθνές Δικαστήριο και προσθέτει πως «θεωρεί ότι αυτές οι πολιτικές ισοδυναμούν με προσάρτηση μεγάλων τμημάτων κατεχομένου παλαιστινιακού εδάφους».
«Η προσπάθεια απόκτησης κυριαρχίας στα κατεχόμενα εδάφη, όπως προκύπτει από τις ισραηλινές πολιτικές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, είναι αντίθετη με την απαγόρευση της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις και τη μη απόκτηση εδάφους με τη βία», τονίζεται επίσης.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει έπειτα από ένα αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του 2022 πριν από τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να αξιολογήσει τις νομικές συνέπειες της «παρατεταμένης κατοχής, εποικισμού και προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σχετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης