Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκός Οίκος: Νέες κυρώσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής

Λευκός Οίκος: Νέες κυρώσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής
Ο Jake Sullivan άφησε να εννοηθεί ότι και οι κινεζικές τράπεζες μπορεί επίσης να αποτελέσουν στόχο κυρώσεων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον κινεζικών οντοτήτων που ενισχύουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024.
Ο Sullivan άφησε να εννοηθεί ότι και οι κινεζικές τράπεζες μπορεί επίσης να στοχοποιηθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Η Κίνα πρέπει να σταματήσει γιατί πιστεύουμε ότι έχει υπερβεί κατά πολύ τα όρια της αξιοπρεπούς συμπεριφοράς των κρατών», δήλωσε ο Sullivan στο Forum για την Ασφάλεια στο Κολοράντο.
«Μπορείτε να περιμένετε να δείτε πρόσθετα μέτρα κυρώσεων καθώς παρακολουθούμε αυτή την εικόνα να συνεχίζει να εξελίσσεται τις επόμενες εβδομάδες».
Η Κίνα δηλώνει ουδέτερη στον συνεχιζόμενο πόλεμο, αλλά έχει εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και έχει γίνει η κορυφαία πηγή της Μόσχας σε αγαθά διπλής χρήσης που τροφοδοτούν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τις αιτιάσεις της Δύσης.
Ο Sullivan επικαλέσθηκε το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στα τέλη του 2023, το οποίο επέτρεψε στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε τράπεζες που χρηματοδοτούν την παραγωγή αγαθών διπλής χρήσης που βοηθούν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
«Αυτές οι εξουσίες δεν είχαν παραχωρηθεί για τίποτα», πρόσθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Το τοποθετήσαμε έτσι ώστε όταν βρούμε μια τράπεζα που πιστεύουμε ότι εμπίπτει σε αυτό το καθεστώς κυρώσεων, μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό», είπε ο Sullivan.
«Δεν έχω πρόβλεψη σήμερα, αλλά θα σας πω απλώς ότι, με την πάροδο του χρόνου, έχουμε συγκεντρώσει τα εργαλεία για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το είδος συμπεριφοράς.
Και θα ανταποκριθούμε».
Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν το Πεκίνο για πιθανές κυρώσεις για την υποστήριξη της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η δήλωση του Sullivan δείχνει ότι οι νέες κυρώσεις είναι «κοντά», ανέφερε το Bloomberg.
Η Κίνα ανταποκρίνεται όταν οι ΗΠΑ παρουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία για χρηματοοικονομικές συναλλαγές που παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, αλλά «με μεγάλη γραφή, η εικόνα δεν είναι όμορφη», με τις κινεζικές εταιρείες να συνεχίζουν να βοηθούν τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Sullivan.
Η κινεζική ηγεσία έχει αρνηθεί προηγουμένως ότι υποστηρίζει καμία πλευρά του πολέμου και ισχυρίστηκε ότι οι δεσμοί της με τη Ρωσία δεν ξεπερνούν τα όρια μιας «κανονικής» σχέσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την παραδοσιακά στενή της συνεργασία με τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης