Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ – Η Ουκρανία θέτει εκτός νόμου την Ορθόδοξη Εκκλησία – Οργή Zakharova: Είστε βλάσφημοι και θα τιμωρηθείτε

Σοκ – Η Ουκρανία θέτει εκτός νόμου την Ορθόδοξη Εκκλησία – Οργή Zakharova: Είστε βλάσφημοι και θα τιμωρηθείτε
Οργισμένη η Ρωσία από την πρωτοφανή απόφαση της ουκρανικής ηγεσίας να θέσει εκτός νόμου την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία
Έντονες και οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ουκρανικής ηγεσία να απαγορεύσει τη λειτουργία της νόμιμης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που είναι η μόνη αναγνωρισμένη  σε εκκλησιαστική κοινωνία με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες μέσω της υπαγωγής της στο Πατριαρχείο  Μόσχας.
Ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου Ruslan Stefanchuk μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rada εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία σύντομα θα τεθεί εκτός νόμου λόγω των δεσμών της με τη Ρωσία.
«Η ρωσική εκκλησία στην Ουκρανία (η  Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ή UOC) θα απαγορευτεί», είπε ο Stefanchuk την Κυριακή (18/8/2024).
«Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα προβλέπει την άμεση απαγόρευσή της», πρόσθεσε.
«Όσον αφορά στις ουκρανικές θρησκευτικές οργανώσεις, που είναι ύποπτες για συνεργασία με τη ρωσική εκκλησία, θα τους δοθεί προθεσμία εννέα μηνών για να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν εγκριθεί», συνέχισε.
Εναπόκειται στους ειδικούς να αποφασίσουν ποιες θρησκευτικές οργανώσεις θα πρέπει να κλείσουν, είπε ο Stefabchuk, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα είναι αυτοί που θα αποφανθούν.

Λυσσαλέα εκστρατεία κατά της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η Ουκρανία πραγματοποιεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μια λυσσαλέα εκστρατεία κατά της κανονικής UOC, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για μετάβαση των θρησκευτικών της κοινοτήτων στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία δημιουργήθηκε το 2018 από τη συγχώνευση δύο σχισματικών θρησκευτικών δομών.
Οι ουκρανικές αρχές αφαιρούν από την UOC το δικαίωμα μίσθωσης γης για την ανέγερση ναών.
Με την υποστήριξη του Κιέβου υποστηρικτές της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας καταλαμβάνουν βίαια τις εκκλησίες της κανονικής εκκλησίας και επιτίθενται στους κληρικούς της.
Από τις 4 Νοεμβρίου 2023, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) είχε κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον 70 κληρικών που συνδέονται με την UOC από τον Φεβρουάριο του 2022.
Σε 16 μητροπολίτες της UOC και σε 19 ιεράρχες αφαιρέθηκε η ουκρανική υπηκοότητα.
Στις 19 Οκτωβρίου 2023, η ουκρανική Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο, το οποίο συνέταξε η κυβέρνηση κατόπιν εντολής του Volodymyr Zelensky, με στόχο την οριστική απαγόρευση της UOC.
Ωστόσο, μικρή πρόοδος σημειώθηκε μέχρι πρόσφατα, όταν και οι βουλευτές εισήγαγαν τελικές τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου.
Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να προετοιμάσει κανονισμούς και νομοθετικές πράξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 6.000.000 άνθρωποι στη χώρα ανήκουν σε ενορίες της UOC.

Zakharova: Το ουκρανικό καθεστώς θα τιμωρηθεί για τον βλάσφημο πόλεμο

Την ίδια στιγμή την οργή της Μόσχας προκαλεί ο πόλεμος που κήρυξε το ουκρανικό καθεστώς στην ορθόδοξη εκκλησία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την παγκόσμια κοινότητα να καταδικάσει τον «βλάσφημο πόλεμο» του Zelensky στην UOC.
Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πεπεισμένη ότι οι αρχές στο Κίεβο δεν θα μπορέσουν να καταστρέψουν την Ορθοδοξία και καλεί την «κοινή λογική» της διεθνούς κοινότητας και των αρμόδιων θεσμών να καταδικάσουν τον «βλάσφημο πόλεμο» του καθεστώτος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, του οποίου η νόμιμη εξουσία έληξε τον Μάιο, με την UOC.
Αυτό αναφέρεται στο σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova για τον επόμενο γύρο διώξεων στην Ουκρανία κατά των κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας.

«Ο Zelensky εμβαθύνει το θρησκευτικό σχίσμα»

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δικτατορία του Κιέβου δεν θα μπορέσει να καταστρέψει την κανονική Ορθοδοξία, που λατρεύει η πλειοψηφία του πληθυσμού της Ουκρανίας», τόνισε η Zakharova.
Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί με ανησυχία «τα επόμενα βήματα του καθεστώτος του Κιέβου, με την ενθάρρυνση των δυτικών εταίρων του, να εμβαθύνει το θρησκευτικό σχίσμα στην Ουκρανία, το οποίο κάθε φορά παίρνει όλο και πιο άσχημες μορφές».
«Αφού η Ουκρανική Βουλή υιοθέτησε νόμο για αλλαγές στις δραστηριότητες των θρησκευτικών οργανώσεων, γίνεται ξεκάθαρο πως το Κίεβο προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», σημείωσε η Zakharova.
«Ταυτόχρονα, μιλάμε για μια εκκλησία που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει βασικό ρόλο στη ζωή της ουκρανικής κοινωνίας και η οποία διώκεται ποινικά σε μαζική κλίμακα», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης