Διεθνή

Σαρωτική η γεωπολιτική επιρροή των BRICS - Και η Συρία υπέβαλε αίτηση ένταξης - Κρίσιμη η σύνοδος στο Kazan

Σαρωτική η γεωπολιτική επιρροή των BRICS - Και η Συρία υπέβαλε αίτηση ένταξης - Κρίσιμη η σύνοδος στο Kazan
Έχουμε στείλει γραπτό αίτημα για ένταξη στην ομάδα, ανακοίνωσε ο Σύρος πρέσβης στην Ρωσία, Bashar Jaafari
Σχετικά Άρθρα
Η Συρία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στις BRICS, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στη Ρωσία, Bashar Jaafari.
"Μας ενδιαφέρει πολύ να ενταχθούμε στις BRICS.
Έχουμε στείλει γραπτά αιτήματα για ένταξη στον οργανισμό", είπε στο TASS στο περιθώριο της διάσκεψης, «Βόρειος Καύκασος: Νέες Γεωστρατηγικές Ευκαιρίες».
Η BRICS έχει περάσει από δύο κύματα επέκτασης από την ίδρυσή της το 2006.
Το 2011, η Νότια Αφρική προσχώρησε στα αρχικά μέλη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα.
Τον Αύγουστο του 2023, έξι ακόμη χώρες - η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ - προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν.
Η Αργεντινή στα τέλη Δεκεμβρίου αρνήθηκε να προσχωρήσει, αλλά οι άλλες χώρες έγιναν πλήρη μέλη την 1η Ιανουαρίου 2024.
Η Ρωσία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας φέτος και θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής BRICS στην πόλη Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Τα βλέμματα του πλανήτη στο Kazan για τη Σύνοδο των BRICS 22-24/10

Εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες, καθώς και οι ηγέτες ορισμένων διεθνών οργανισμών έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στο ρωσικό Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και σερίφης των BRICS της Ρωσίας Sergei Ryabkov.
Ωστόσο, κατονόμασε συγκεκριμένα μόνο τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και την πρόεδρο της Νέας Ανάπτυξης, πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff.
Σύμφωνα με τον ανώτερο διπλωμάτη, «δεν είναι στη δικαιοδοσία του» να αποκαλύψει πληροφορίες για άλλους προσκεκλημένους.
Ο Ryabkov δήλωσε ότι πιο κοντά στη σύνοδο κορυφής, τα ονόματά τους θα αποκαλυφθούν από τη ρωσική προεδρική διοίκηση.
Πρόσθεσε ότι και τα 10 σημερινά μέλη των BRICS, συμπεριλαμβανομένων των πέντε νέων, με τη Σαουδική Αραβία μεταξύ αυτών, παρά το γεγονός ότι έστειλε ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το καθεστώς της στις αρχές του 2024, θα εκπροσωπηθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Στο επίκεντρο η επέκταση

Το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής θα είναι η ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου της ομάδας και ο βαθμός στον οποίο ο οργανισμός μπορεί να εξελιχθεί πέρα από μια απλή πλατφόρμα συζητήσεων, δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Andrey Kortunov.
Θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της επέκτασης, αλλά όχι στην κλίμακα της συνόδου κορυφής του 2023 στο Γιοχάνεσμπουργκ, όταν έγιναν δεκτά πολλά νέα μέλη ταυτόχρονα.
Σύμφωνα με τον Kortunov, είναι δυνατόν να αναμένεται ότι θα καθοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το καθεστώς μιας χώρας-εταίρου των BRICS, το οποίο ενδεχομένως θα εκληφθεί ως καθεστώς υποψήφιας χώρας.
«Το ζήτημα της επέκτασης δεν μπορεί να τεθεί σε αναμονή.
Οι ηγέτες που έρχονται στο Καζάν ελπίζουν να ενταχθούν στην ομάδα με κάποια ιδιότητα», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

Lavrov: Aνάγκη να αναδιαμορφώσουν οι BRICS την παγκόσμια τάξη


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις αρχές του έτους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov τόνισε την ανάγκη να αναδιαμορφώσουν οι BRICS την παγκόσμια τάξη ώστε να εκπροσωπούν καλύτερα τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών.
Έκανε παραλληλισμούς μεταξύ των BRICS και της έννοιας της πολυμέρειας, υποστηρίζοντας τη συμμετοχικότητα για την αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτή η ρητορική βρίσκει απήχηση στα κράτη που αισθάνονται ότι η φωνή τους τείνει να μην εισακούγεται, ιδίως σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης.
Ο Lavrov επέκρινε συγκεκριμένα τη δυσανάλογη οικονομική στήριξη που προσέφερε η Ομάδα των Επτά (G7) στην Ουκρανία, αντιπαραβάλλοντάς την με την έλλειψη παρόμοιας στήριξης για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία είχε προτεραιότητα έναντι των έργων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και το αντιπαρέβαλε με την προσέγγιση της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας στους αντιπροσώπους ότι το Κρεμλίνο είχε δώσει δωρεάν σιτάρι και λιπάσματα σε αρκετές αφρικανικές χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ έχει παράσχει οικονομική στήριξη στην Ουκρανία που ισοδυναμεί με το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού της Αφρικής για τις υποδομές (περίπου 100 δισ. δολάρια), το επιχείρημα της Ρωσίας μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό για να πείσει τις αναπτυσσόμενες χώρες ότι οι ανάγκες τους παραμελούνται.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ενέκριναν 95 δισ. δολάρια για ένα μόνο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας νωρίτερα φέτος, ποσό μεγαλύτερο από τα συναλλαγματικά αποθέματα του 85% των χωρών του κόσμου.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τρισεκατομμύρια σε καταστροφικούς πολέμους, το Πεκίνο έχει δαπανήσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή λιμανιών, σταθμών παραγωγής ενέργειας, σιδηροδρόμων, δρόμων και γεφυρών σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt & Road.
Ομοίως, με τα νέα μέλη των BRICS, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), να διοχετεύουν δισεκατομμύρια πετροδολάρια στις αναδυόμενες αγορές, οι αναπτυσσόμενες χώρες ενδιαφέρονται δικαιολογημένα να ενταχθούν σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη και πλούσια σε πόρους συμμαχία των BRICS.

Μελλοντική επέκταση

Παρά την υποβολή πολυάριθμων αιτήσεων συμμετοχής τα τελευταία χρόνια, η BRICS έχει υποδεχτεί μόνο μια χούφτα νέων μελών και υπάρχει συζήτηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια παύση.
Παρ' όλα αυτά, όλο και περισσότερες χώρες φαίνεται να ενδιαφέρονται να ενταχθούν, με δεκάδες να έχουν υποβάλει επίσημες αιτήσεις, μεταξύ των οποίων η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, η Βολιβία, η Τουρκία και το Καζακστάν.
Ωστόσο, η επέκταση μπορεί να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη.
Για παράδειγμα, η Ινδία είναι πιθανό να αντιταχθεί στην ένταξη του Πακιστάν, ενώ η προσθήκη της Λευκορωσίας, της Κούβας ή της Παλαιστίνης θα μπορούσε να προκαλέσει διαμάχη λόγω πολέμων και κυρώσεων.
Τούτου λεχθέντος, το Ιράν και η Ρωσία είναι ήδη μέλη, παρά τις κυρώσεις, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη για το ποιος μπορεί να προσκληθεί να ενταχθεί.
Υπήρξε επίσης συζήτηση για μια νέα κατηγορία «χώρας-εταίρου», η οποία θα επέτρεπε σε νέα έθνη να συμπεριληφθούν στις πρωτοβουλίες των BRICS χωρίς να τους χορηγηθεί αμέσως καθεστώς πλήρους μέλους.
Αυτό υποδηλώνει ότι, όπως και η ανάπτυξη της νέας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, η περαιτέρω επέκταση είναι πιθανό να είναι μια σταδιακή αλλά συνεχής διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης