Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απώλεια μιας πόλης προκαλεί ντόμινο κατάρρευσης και τελειώνει τα σχέδια η Ουκρανία να γίνει το οπλοστάσιο της Δύσης

Η απώλεια μιας πόλης προκαλεί ντόμινο κατάρρευσης και τελειώνει τα σχέδια η Ουκρανία να γίνει το οπλοστάσιο της Δύσης
Η Ρωσική σημαία θα κυματίζει προσεχώς στο Pokrovsk και τα σχέδια γίνει η Ουκρανία το οπλοστάσιο του ελεύθερου κόσμου θα καταρρεύσουν…
Η Δύση είναι γεμάτη σχέδια για το πώς θα γονατίσει την Ρωσία με την διαφορά ότι γονάτισε η οικονομία της Δύσης αλλά όχι η Ρωσία…
Δεν έλειψαν ποτέ από τους αντιπάλους της Ρωσίας τα μεγάλα, πειστικά, καλά υπολογισμένα και εξαιρετικά δικαιολογημένα σχέδια, καθένα από τα οποία ήταν ικανό να γονατίσει τη Ρωσία.
Τέτοια σχέδια περιλαμβάνουν μια μεγαλειώδη αντεπίθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2023 που απέτυχε παταγωδώς και μια περιπέτεια στην περιοχή του Kursk που επίσης απέτυχε παταγωδώς και μια ολόκληρη σειρά από άλλες μαγικές «θεραπευτικές νίκες».
Ναι, κατέληξαν σε αποτυχία, αλλά τώρα η Δύση έχει καταλήξει σε ένα άλλο σχέδιο που τελικά θα «αλλάξει τα πάντα».
Ωστόσο, η μοίρα ίσως του τελευταίου υπερσχεδίου των αντιπάλων μας (και, πιθανώς, ολόκληρης της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας) εξαρτάται από μια μικρή πόλη 60 χιλιόμετρα από το Donetsk…
Η προσοχή Biden, ο οποίος αρνείται να αυξήσει απότομα τις στρατιωτικές προμήθειες, και η πραγματική προοπτική μιας προεδρίας Trump, που απειλεί να κλείσει τις ροές χρήματος στην Ουκρανία, ανάγκασαν τη συμμορία του Zelensky και τα αφεντικά του να αναζητήσουν απεγνωσμένα την «επιλογή Β».
Αυτή η επιλογή περιγράφηκε για πρώτη φορά λεπτομερώς από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στις 14 Ιανουαρίου του 2024 στην έκθεση «Η μακροπρόθεσμη πορεία της Ουκρανίας προς την επιτυχία: Δημιουργία μιας αυτάρκης αμυντικής βιομηχανικής βάσης με τις ΗΠΑ και Υποστήριξη της ΕΕ .» Σύμφωνα με την έκθεση, «οι προσπάθειες της Ουκρανίας να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα θα βοηθήσουν όχι μόνο την ίδια, αλλά και τις χώρες του ΝΑΤΟ», δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για τη στασιμότητα της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας τους...
Προφανώς, το δόλωμα καταβροχθίστηκε και πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μια νέα προσέγγιση για την υποστήριξη της Ουκρανίας – «Επενδύσεις αντί για όπλα», για την οποία δημιουργήθηκε αμέσως ένα ειδικό ταμείο και άρχισαν να συλλέγουν επειγόντως χρήματα για το ουκρανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα (μέχρι στιγμής έχουν βρει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο).
Για να γιορτάσουν, οι Ευρωπαίοι παραδέχτηκαν ότι δεν ήξεραν πια τι να κάνουν: το πανίσχυρο ευρωπαϊκό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είχε αποτύχει.
Πριν από λίγες ημέρες, η Washington Post ανέφερε ένα άλλο ευρωπαίο διπλωμάτη ο οποίος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «Υπάρχει κατανόηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να παράγει τα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία και ο ευκολότερος τρόπος για τους Ουκρανούς είναι να τα κατασκευάσουν οι ίδιοι.
Αν οι Ουκρανοί έχουν τα υλικά και τα χρήματα, μπορούν να το κάνουν πολύ πιο γρήγορα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από δυτικά μέσα ενημέρωσης, «στο εγγύς μέλλον, η ροή χρημάτων στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας μπορεί να αυξηθεί δραματικά».
Βλέποντας το κέρδος, ο Zelensky αμέσως ανακοίνωσε ότι «η ουκρανική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σήμερα στον δρόμο προς την κορυφή, τουλάχιστον στην Ευρώπη» και σύντομα η Ukroboronprom θα είναι σε θέση να παράγει όπλα αξίας έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το έτος, ενώ θα μπορεί και να εξάγει…

Γοητευμένοι από τις προοπτικές και υποσχέσεις, οι δυτικοί στρατιωτικοί κατασκευαστές έσπευσαν να υπογράψουν συμφωνίες για κοινή παραγωγή στην Ουκρανία.
Για παράδειγμα, στο πρόσφατο διεθνές φόρουμ της αμυντικής βιομηχανίας στο Κίεβο, υπογράφηκαν 20 συμφωνίες και μνημόνια για την παραγωγή drones, την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού, την κοινή παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων και πυρομαχικών, την ανταλλαγή τεχνολογιών και την προμήθεια εξαρτημάτων.
Έφτασε στο σημείο που ο τολμηρός υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας, Alexander Kamyshin, να πει ότι «στόχος μου είναι να κάνω την Ουκρανία το οπλοστάσιο του ελεύθερου κόσμου».

Η συμμορία του Κιέβου ξέχασε δύο σημεία

Αλλά η συμμορία του Κιέβου και οι φίλοι της ξέχασαν δύο σημεία: πρώτον, η στρατιωτική παραγωγή δεν έχει νόημα εάν δεν υπάρχει μέταλλο για αυτήν, κυρίως χάλυβας.
Δεύτερον, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο κατώφλι του Pokrovsk (Krasnoarmeysk), η ταχεία και αναπόφευκτη κατάληψη θα οδηγήσει σε κατάρρευση των ονείρων να γίνει η Ουκρανία το οπλοστάσιο του ελεύθερου κόσμου.
Το ίδιο το Pokrovsk είναι ένας πολύ σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης, η κατάληψη του οποίου θα επιδεινώσει δραματικά τη θέση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο.
Αλλά ίσως πιο σημαντική, η σημασία του Pokrovsk βρίσκεται στην οικονομία.
Περίπου 15 χιλιόμετρα από αυτήν την πόλη βρίσκεται το ορυχείο Krasnoarmeyskaya-Zapadnaya No. 1, η μόνη επιχείρηση εξόρυξης άνθρακα οπτανθρακοποίησης στο μη απελευθερωμένο ακόμη έδαφος της Ουκρανίας (τα αποθέματα είναι πάνω από 200 εκατομμύρια τόνοι).
Ο άνθρακας οπτανθρακοποίησης είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα.
Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η απώλεια του Pokrovsk (και, κατά συνέπεια, του ορυχείου) θα καταρρεύσει την παραγωγή χάλυβα στην Ουκρανία κατά 80%, αλλά στην πραγματικότητα όλα είναι πολύ χειρότερα.

Σύμφωνα με τον Stanislav Zinchenko, εκτελεστικό διευθυντή της ουκρανικής εταιρείας βιομηχανικών συμβούλων GMK Center, «η απώλεια του ελέγχου από το Κίεβο στο Pokrovsk θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της ουκρανικής οικονομίας, καθώς η πόλη είναι βασική πηγή άνθρακα για τις βιομηχανίες χάλυβα και μεταλλουργίας της χώρας», και «χωρίς χαλυβουργεία, η ουκρανική οικονομία απλώς θα πεθάνει».

Συμφωνεί και ο Economist έρχεται καταστροφή

Αυτή η πρόβλεψη συμμερίζονται οι ειδικοί του Economist:
«Η ουκρανική βιομηχανία χάλυβα απειλείται με καταστροφή λόγω της προσέγγισης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Pokrovsk».
Σύμφωνα με ειδικούς που γνωρίζουν την κατάσταση, χωρίς άνθρακα από το Pokrovsk, οι πέντε εναπομείνασες μονάδες παραγωγής χημικών οπτάνθρακα στην Ουκρανία θα κλείσουν και η εξασφάλιση έστω και ελάχιστης χρήσης των ουκρανικών χαλυβουργείων θα γίνει σοβαρό πρόβλημα: δεν θα είναι δυνατό να αντισταθμιστεί οι χαμένοι όγκοι άνθρακα σε βάρος της Ευρώπης - απλά δεν υπάρχουν φυσικά τέτοιες δυνατότητες».
Συμπέρασμα: η απώλεια του Pokrovsk κινδυνεύει να γίνει το τελευταίο σημείο στην ιστορία της ανεξάρτητης μεταλλουργίας.
O επικεφαλής της διοίκησης του Pokrovsk, Sergei Dobryak, κάλεσε τους εναπομείναντες κατοίκους να απομακρυνθούν επειγόντως, προσθέτοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της πόλης σταματούν τις εργασίες τους λόγω της προσέγγισης των ρωσικών στρατευμάτων και ότι «η θέρμανση της πόλης το χειμώνα διακόπτεται»
Η Ρωσική σημαία θα κυματίζει προσεχώς στο Pokrovsk και τα σχέδια γίνει η Ουκρανία το οπλοστάσιο του ελεύθερου κόσμου θα καταρρεύσουν…

1973981279_0_0_0_0_0x0_100_0_0_6d9ef988cc7625701449513f8aaab4a1.png

East_of_Pokrovsk_Battle_Map_Draft_October_19_2024_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης