Ανεπηρέαστα θα μείνουν από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, τα «ομόλογα καταστροφών», που σχεδιαστεί για την κάλυψη τέτοιων κινδύνων.
Περίπου το 12% της αγοράς ομολόγων 50 δισ. δολαρίων είναι σήμερα εκτεθειμένο στον κίνδυνο πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον Florian Steiger, διευθύνοντα σύμβουλο της Icosa Investments AG, μιας επενδυτικής εταιρείας με έδρα την Ελβετία. Ακόμη και σε ένα «ακραίο σενάριο», πολλά από αυτά τα ομόλογα είναι πιθανό να επηρεαστούν ελάχιστα ή καθόλου από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες, είπε ο ίδιος.
Η Twelve Capital, ένας άλλος διαχειριστής ομολόγων καταστροφών (cat-bonds) επεσήμανε σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της ότι «η πλειονότητα των ασφαλισμένων ζημιών αναμένεται να απορροφηθεί από τους primary insurers, οπότε είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά την αγορά των cat-bonds».
Στο χείλος του γκρεμού οι ασφαλιστικές
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, οι πυρκαγιές που σαρώνουν το Λος Άντζελες έχουν προκαλέσει περίπου 20 δισ. δολάρια ασφαλισμένες ζημιές. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που είχε προβλέψει η τράπεζα της Wall Street μόλις 24 ώρες νωρίτερα, καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις εισερχόμενες πληροφορίες.
Τα cat bonds χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ασφαλιστές για να εκφορτώσουν μη διαχειρίσιμους κινδύνους στις κεφαλαιαγορές. Οι επενδυτές μπορούν να επιβαρυνθούν αν συμβεί μια προκαθορισμένη καταστροφή, αλλά να αποκομίσουν τεράστια κέρδη αν δεν συμβεί. Οι επενδυτές απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τις πληρωμές μετά το χτύπημα των τυφώνων Helene και Milton πέρυσι, με τον δείκτη Swiss Re Global Cat Bond Index να σημειώνει άνοδο άνω του 17% το 2024, λίγο πιο κάτω από το ρεκόρ του 20% που σημειώθηκε το 2023.
Ο κίνδυνος για τα ομόλογα καταστροφών
Τα ομόλογα καταστροφών σπάνια καλύπτουν την πυρκαγιά ως αυτόνομο κίνδυνο, αλλά συνήθως τη συνδυάζουν με μεγαλύτερους κινδύνους όπως οι τυφώνες. Οι απώλειες βασίζονται σε σημεία δεδομένων κατά τη διάρκεια ενός έτους και τα ομόλογα καταστροφών ενεργοποιούνται μόνο όταν έχει επιτευχθεί ένα σωρευτικό όριο ζημιών. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος οι επόμενες φυσικές καταστροφές να οδηγήσουν σε απώλειες, ιδίως μετά την περσινή περίοδο τυφώνων.
«Το προφίλ ορισμένων συνολικών ομολόγων έχει γίνει πιο επικίνδυνο» υπό το πρίσμα των πυρκαγιών του Λος Άντζελες, δήλωσε ο Steiger από την Icosa Investments AG. «Υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο περιθώριο ασφαλείας για μελλοντικά γεγονότα», όπως η επερχόμενη περίοδος ανεμοστρόβιλων στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, είπε.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, τα γεγονότα που προκαλούν κίνδυνο έχουν γίνει λιγότερο συχνά, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων χρησιμοποιούν όλο και πιο προηγμένα μοντέλα για να καθορίζουν τους όρους των ομολόγων που κατέχουν. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές πιέζουν για υψηλότερες πληρωμές τόκων ως αντάλλαγμα για την ανάληψη του κινδύνου που ενέχουν ο υψηλότερος πληθωρισμός, η αύξηση των αξιών των ακινήτων και η κλιματική αλλαγή.
«Οι επενδυτές μπόρεσαν να αποκτήσουν πιο ισχυρές δομές, καθιστώντας τα cat bonds ασφαλέστερα», δήλωσε ο Steiger.
Οι θανατηφόρες πυρκαγιές που σπαράζουν το Λος Άντζελες έχουν ήδη αναγκάσει περισσότερους από 100.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.
«Οι προσδοκίες για τις οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από τις πυρκαγιές έχουν υπερδιπλασιαστεί από χθες και προσεγγίζουν τα 50 δισ. δολ., ενώ εκτιμούμε ότι οι ασφαλισμένες απώλειες από το γεγονός θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια (και ακόμη περισσότερο αν οι πυρκαγιές δεν ελεγχθούν)», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της JP Morgan με επικεφαλής τον Jimmy S. Bhullar.
Οι πυρκαγιές, όπως και οι πλημμύρες και οι καταιγίδες, θεωρούνται οι λεγόμενοι δευτερεύοντες κίνδυνοι. Σε αντίθεση με τους τυφώνες, οι οποίοι είναι πρωτογενείς κίνδυνοι, έχουν αποδειχθεί πιο δύσκολο να μοντελοποιηθούν. Για το λόγο αυτό, οι επενδυτές επιθυμούν να τους αποφεύγουν.
«Όταν εξετάζετε τα μοντέλα, υπάρχει απόκλιση μεταξύ των μοντελοποιημένων ζημιών και της οικονομικής πραγματικότητας» των ζημιών στο έδαφος, δήλωσε ο Steiger. Έτσι, από την πλευρά των επενδυτών, «είμαστε επιφυλακτικοί», είπε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών