
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και την αναστάτωση που προκλήθηκε μετά την «προσωπική δέσμεση» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για «άρτια και ασφαλής γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη έως το 2027», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επεσήμανε πως «το 2027 ο σιδηρόδρομος θα είναι πολύ πιο ασφαλής» σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως ο ίδιος «δεν είναι εγγυητής».
Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των μετακινήσεων με τρένα; Τι σημαίνει ότι «ο σιδηρόδρομος θα είναι πολύ πιο ασφαλής το 2027»; Δηλαδή τώρα είναι ή δεν είναι ασφαλής;
Μαρινάκης για ασφάλεια σιδηροδρόμων: Εγώ δεν είμαι εγγυητής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λοιπόν, ερωτηθείς -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- για την ασφάλεια τη δήλωση του πρωθυπουργού περί ασφαλούς γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκη το... 2027, απάντησε: «Είναι τεράστια η ανάγκη του κόσμου για ενημέρωση σε ένα τραγικό δυστύχημα. Δυστυχώς πατώντας πάνω σε μία άθλια εργαλειοποίηση της αντιπολίτευσης δημιουργούν ζητήματα προσπαθώντας να απομονώσουν μία λέξη και μία φράση. Λειτουργεί μέχρι σήμερα η Πατρών-Πύργου; Λειτουργεί. Θα είναι πιο ασφαλής όταν ολοκληρωθεί; Ναι θα είναι.
Είναι σήμερα πιο ασφαλής ο σιδηρόδρομος από το 2019; Είναι.
Στόχος μας είναι κάθε μέρα να εργαζόμαστε ώστε οι μεταφορές να είναι όλο και πιο ασφαλείς. Να υλοποιήσουμε τις συστάσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ - και έχουμε καθήκον ως κυβέρνηση εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας να παραδώσουμε έναν όλο και πιο ασφαλή σιδηρόδρομο. Όταν λέει κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός εννοεί την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων. Δουλειά μας είναι να γίνονται και τα τρένα και οι δρόμοι όλο και πιο ασφαλή. Το να προσπαθούμε να πιανόμαστε από μία φράση για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις δεν προσφέρει κάτι».
Ερωτηθείς αν θα είναι ανοικτός ο σιδηρόδρομος μέχρι το 2027, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως ήταν σαφής στην απάντησή του: «Με αυτή τη λογική δεν πρέπει να παραδοθεί η νέα Πατρών-Πύργου, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί. Προφανώς πρέπει το κράτος να τρέξει για να την ολοκληρώσει.
Ο πρωθυπουργός εννοεί ότι με τις κινήσεις που γίνονται, το 2027 ο σιδηρόδρομος θα είναι πολύ πιο ασφαλής. Και σήμερα που μιλάμε έχει μέτρα ασφαλείας. Εγώ δεν είμαι εγγυητής. Εκπροσωπώ κυβέρνηση που δουλεύει σκληρά ώστε η δουλειά να γίνει γρήγορα και όλα να είναι περισσότερο ασφαλή». Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης δεν έχει καμία ενημέρωση ότι πρέπει να κλείσει ο σιδηρόδρομος.
Μοιραία ανθρώπινα λάθη και παθογένειες
Αναφερόμενος στη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, οπότε και δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά και μάλιστα σε διπλή γραμμή, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε: «Τη μοιραία νύχτα συναντήθηκαν πάρα πολλές ελλείψεις και παθογένειες του ελληνικού κράτους –και γι’ αυτό έχουμε κι εμείς ευθύνη, έχουνε μεγάλη ευθύνη όλοι όσοι κυβέρνησαν– με μοιραία ανθρώπινα λάθη, πολύ μεγάλα λάθη, με πολύ μεγάλες αδυναμίες και ελλείψεις. Το 2027 ο σιδηρόδρομος θα είναι πολύ πιο ασφαλής».
Σύσταση Προανακριτικών Επιτροπών
«Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο γελοιοποίησης. Ο λόγος που απαντάω σε ανακοινώσεις είναι γιατί έχω καθήκον στους πολίτες. Είναι πολύ σοβαρά τα θέματα για να απαντάμε σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνάει κάθε όριο φαιδρότητας. Η χρηματοδότηση μιας σειράς εργασιών έγινε από την Περιφέρεια. Αυτά τα αξιολογεί η Δικαιοσύνη. Τους εργολάβους, τους γερανούς τους πληρώνει η αυτοδιοίκηση. Τα χρήματα αυτά αιτείται η Περιφέρεια να τα πάρει εκ των υστέρων από το κράτος. Γίνεται το αίτημα, γίνεται έλεγχος νομιμότητας των δαπανών και δίνονται τα λεφτά. Τι έρχεται και λέει η αντιπολίτευση; Πλήρωσε η κυβέρνηση το μπάζωμα. Αυτό λέει. Προσέξτε πώς μετατρέπουν την πραγματικότητα σε μία ψευδή εικόνα για να θυμώσουν τον κόσμο, για να προκαλέσουν οργή στην κοινωνία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και πλέον Οικονομικών κάνει έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας; Κάνει έλεγχο νομιμότητας. Αν δεν ήταν έτσι, κάθε φορά που ένας δήμαρχος, περιφερειάρχης ελεγχόταν για κάτι, θα έπρεπε να πηγαίνει κατηγορούμενος ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών που έδωσε τα λεφτά. Μιλάμε για μεγάλη κοροϊδία από την αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.
«Μέσα στις εργασίες αυτές είναι και οι γερανοί; Δεν χρειάζονταν; Να μην σηκώνονταν τα βαγόνια; Το τι έγινε και τι δεν έγινε το κρίνει η Δικαιοσύνη. Νιώθω την ανάγκη να κάνω αυτή την ανάλυση γιατί το τι έχουμε διαβάσει δεν έχει προηγούμενο. Είδατε την ερώτηση που μου έγινε; Ποιος πλήρωσε το μπάζωμα. Έχει λυθεί το θέμα της κρατικής εντολής. Και τώρα επειδή δεν τους βγαίνει το αφήγημα ποιος έδωσε εντολή για το μπάζωμα τώρα το γυρίζουν στο ποιος πλήρωσε το μπάζωμα. Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη ενέργεια ποιος την πλήρωσε και αν έγινε σωστά ή λάθος. Τα ερευνά η Δικαιοσύνη. Έχει απαντήσει και ένα χρόνο πριν ο κ. Παπαθανάσης. Έχουν ξεπεράσει στην αντιπολίτευση κάθε όριο χυδαιότητας. Η παραποίηση της αλήθειας είναι πολύ πιο εμπορική αυτή την περίοδο αλλά εμείς θα μείνουμε στα επιχειρήματα. Εμείς την αλήθεια θα συνεχίσουμε να λέμε», τόνισε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών