Τελευταία Νέα
Διεθνή

10ο Οικονομικό Forum Δελφών - Nemyria (Ουκρανία): Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου που χρειάζεται η Ευρώπη να προετοιμαστεί

10ο Οικονομικό Forum Δελφών - Nemyria (Ουκρανία): Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου που χρειάζεται η Ευρώπη να προετοιμαστεί
Ο Hryhoriy Nemyria, Πρώτος Αντιπρόεδρος, Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι «μόνο ο Πούτιν επωφελείται από τη μακροημέρευση του πολέμου», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγή πορείας.
Σχετικά Άρθρα
Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, διεξάχθηκε συζήτηση που ανέδειξε τόσο τις κόκκινες γραμμές της Ουκρανίας, όσο και την ανάγκη ρεαλιστικής προετοιμασίας για το τι θα σημαίνει η «τελική έκβαση» – όποτε κι αν αυτή έρθει.
Ο Hryhoriy Nemyria, Πρώτος Αντιπρόεδρος, Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι «μόνο ο Πούτιν επωφελείται από τη μακροημέρευση του πολέμου», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγή πορείας.
Όπως είπε, «υπάρχει ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος – και όσο πιο σύντομα τελειώσει, τόσο το καλύτερο για όλους».
Αναγνώρισε πως ο πόλεμος έχει πλέον παγκόσμια διάσταση: «δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την ίδια τη διεθνή τάξη».
Υπενθύμισε ότι η έκβαση του θα επηρεάσει καθοριστικά τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Καθόρισε ως τρεις «κόκκινες γραμμές» για την Ουκρανία: την πλήρη εδαφική ακεραιότητα, την απουσία περιορισμών στην ανάπτυξη των στρατιωτικών της δυνάμεων και την απόρριψη κάθε μορφής βέτο στην ένταξή της στην ΕΕ. Nemyria.jpg
«Οι Ουκρανοί δεν θα παραδοθούν», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνικές του ρίζες, υπογραμμίζοντας ότι η Μαριούπολη υπήρξε επίκεντρο του ελληνισμού στη Μαύρη Θάλασσα.
Τέλος, προειδοποίησε ότι «η αίσθηση του επείγοντος λείπει από τη Δύση – η Ουκρανία δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου που χρειάζεται η Ευρώπη για να προετοιμαστεί».
Ο Στρατηγός Sir Nick Carter, πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας, Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσίασε τη ρωσική στρατιωτική τακτική ως έναν «πόλεμο φθοράς» με υπερεξάρτηση από το πυροβολικό, αλλά και σημαντικές αδυναμίες στη ρωσική διοίκηση του στρατού.
nick.jpg
Προέβλεψε κοινωνικές αντιδράσεις εντός της Ρωσίας λόγω των απωλειών.
Όπως είπε, «ο πόλεμος αυτός παγκοσμιοποιείται: βλέπουμε βοήθεια από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, αλλά και εκστρατείες παραπληροφόρησης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη».
Σημείωσε ότι η Ευρώπη θα εξαρτάται για τουλάχιστον μία πενταετία από τις στρατιωτικές ικανότητες των ΗΠΑ, ιδίως στην αεράμυνα και τον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Τόνισε πως «όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν με συζήτηση – αυτό που δε γνωρίζουμε είναι πότε και με ποιους όρους».

Η Aino Rosa Kristina Spohr, Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνούς Ιστορίας, LSE, περιέγραψε τον μεταψυχροπολεμικό κόσμο ως μια εποχή που «επικράτησε ο οικονομικός φιλελευθερισμός χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αυταρχικά καθεστώτα». aino.jpg
Τώρα, παρατήρησε, ο κόσμος κατακερματίζεται και η διεθνής τάξη αμφισβητείται.
Αναφερόμενη στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε ότι «θέλει να τελειώσει την Ουκρανία και να επανιδρύσει τη “Νόβα Ρωσία”».
Παράλληλα, επισήμανε την άνιση αντίληψη της ασφάλειας μεταξύ κρατών της ΕΕ: «όσοι συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση από χώρες όπως η Γερμανία».
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τις δικές της συμβατικές και πυρηνικές ικανότητες, να παραμείνει ενωμένη και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τους πολυμερείς θεσμούς.
Δεν απέκρυψε τον προβληματισμό της για τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν ενεργεί με στρατηγικό όραμα – όπως είδαμε και στο ζήτημα των δασμών».
Τη συζήτηση συντόνισε ο Αθανάσιος Κατσικίδης, Αρθρογράφος, Εφημερίδα Καθημερινή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης