
Η εμπορική τιτανομαχία οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς η Κίνα διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε νέα επιθετική κίνηση Trump, χαρακτηρίζοντας τους αμερικανικούς δασμούς «φάρσα».
Υπό αυτό το πρίσμα, με ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη κίνηση στη σκακιέρα από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Πάντως το Πεκίνο αφήνει ανοικτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ σε ισότιμη βάση, όπως διαμήνυσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
Συγκεκριμένα, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αύξησε περαιτέρω τους δασμούς στα αγαθά που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες από 84% σε 125% ως απάντηση στην εφαρμογή δασμών 145% από την κυβέρνηση Trump στις κινεζικές εξαγωγές.
Το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στις 12 Απριλίου.
Η κυβέρνηση Trump επιβεβαίωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι ο δασμός των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές ανέρχεται πλέον ουσιαστικά στο 145%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση των δασμών επηρεάζει όγκο εμπορίου ύψους περίπου 700 δισ. δολαρίων ετησίως.
«Δεν έχουν νόημα οι δασμοί Trump - Δεν θα απαντήσουμε σε περαιτέρω αμερικανικούς δασμούς»
«Η επιβολή ασυνήθιστα υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα παραβιάζει σοβαρά τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, τους βασικούς οικονομικούς νόμους και την κοινή λογική και αποτελεί εντελώς μονομερή εκφοβισμό και εξαναγκασμό», προσθέτει το υπουργείο.
"Ακόμη και αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς, δεν θα έχει πλέον οικονομικό νόημα και θα γίνει ένα ανέκδοτο στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο σημερινό επίπεδο δασμών, δεν υπάρχει καμία αποδοχή από την αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα", δήλωσε το υπουργείο, διαμηνύοντας ότι αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, το Πεκίνο θα τους αγνοήσει.
Φάρσα οι δασμοί Trump
Το Πεκίνο κατήγγειλε εξάλλου την εκστρατεία τελωνειακών δασμών του Αμερικανού προέδρου, χαρακτηρίζοντάς την «παιγνίδι αριθμών» και «φάρσα».
«Οι υπερβολικοί τελωνειακοί δασμοί» των ΗΠΑ κατά της Κίνας «δεν είναι τίποτ’άλλο πλέον από ένα παιγνίδι αριθμών χωρίς οικονομική σημασία» και «έχουν γίνει φάρσα», υπογράμμισε παράλληλα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο ξεκινά διαδικασία ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των νέων αμερικανικών δασμών.
Οι επιπλέον δασμοί στο 145% που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον επί των κινεζικών προϊόντων προκάλεσαν «σοβαρά σοκ και δυνατές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, στις παγκόσμιες αγορές και στα πολυμερή εμπορικά συστήματα», δήλωσε επίσης εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να αναλάβουν όλη την ευθύνη».
Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου ότι η 90ήμερη παύση που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην εφαρμογή των υψηλών τελωνειακών δασμών σε άλλες χώρες πλην Κίνας οφείλεται εν μέρει στην «πίεση» που άσκησε το Πεκίνο.
«Υπό την πίεση της Κίνας και άλλων πλευρών, οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά την επιβολή των υψηλών αμοιβαίων τελωνειακών δασμών σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους», τόνισε.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κίνας καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ του Donald Trump, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους, να προστατεύσουν μαζί την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπορικό περιβάλλον και να αντισταθούν μαζί «σε κάθε μονομερή εξαναγκασμό», δήλωσε ο Xi Jinping κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez.
«Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και των νόμιμων συμφερόντων μας, αλλά επίσης την προστασία της διεθνούς ισοτιμίας και δικαιοσύνης και την επιβολή του σεβασμού των διεθνών κανόνων και της διεθνούς τάξης», πρόσθεσε ο Xi.
Ο ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε μετά την συνάντηση με τον κινέζο ηγέτη ότι «η Ισπανία και η Ευρώπη έχουν σημαντικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα το οποίο πρέπει να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί».
Αλλά, «δεν πρέπει να αφήσουμε τις εμπορικές εντάσεις να μπουν εμπόδιο στην δυναμική της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξήγησε ο ισπανός πρωθυπουργός.
Η προσεχής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τις 27 χώρες-μέλη.
Η σύνοδος κορυφής για τα 50 χρόνια της σχέσης Βρυξελλών-Πεκίνου θα πραγματοποιηθεί την ώρα που η Ένωση επιδιώκει όλο και περισσότερο να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς εταίρους της, απέναντι σε έναν σύμμαχο εξ Αμερικής που έχει γίνει απρόβλεπτος.
Η Κίνα δεν φοβάται
Ο Κινέζος ηγέτης διαμήνυσε ότι το έθνος του «δεν φοβάται», στο πρώτο του δημόσιο σχόλιό του για τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο και το να πάμε ενάντια στον κόσμο θα οδηγήσει μόνο σε αυτοαπομόνωση», είπε ο Xi στον Ισπανό πρωθυπουργό, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
«Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας βασίζεται στην αυτοδυναμία και τη σκληρή δουλειά – ποτέ σε δώρα από άλλους και δεν φοβάται οποιαδήποτε άδικη καταστολή», πρόσθεσε.
«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει το εξωτερικό περιβάλλον, η Κίνα θα παραμείνει σίγουρη, θα παραμείνει συγκεντρωμένη και θα επικεντρωθεί στην καλή διαχείριση των δικών της υποθέσεων».
Δεν διαφαίνεται συμφωνία
Οι ελπίδες για μια συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για την επίλυση των εμπορικών εντάσεων έχουν εξανεμιστεί, καθώς το Πεκίνο έχει αντεπιτεθεί την τελευταία εβδομάδα με δασμούς tit-for-tat σε αμερικανικά προϊόντα και εκτεταμένους περιορισμούς στις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η Goldman Sachs υποβάθμισε την Πέμπτη την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της Κίνας στο 4%, δεδομένης της επιβάρυνσης από τις αμερικανικές εμπορικές εντάσεις και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ενώ οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες του συνολικού ΑΕΠ της Κίνας, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος στην απασχόληση, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Εκτιμούν ότι περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Κίνα εμπλέκονται με εξαγωγικές επιχειρήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ.
Σχόλια αναγνωστών