Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος – Έσπασε η εκεχειρία σε 36 κατευθύνσεις – ΗΠΑ: Απαιτούμε 30 μέρες ανακωχή, υπερβολική η Ρωσία – Belousov: Νικάμε

Χάος – Έσπασε η εκεχειρία σε 36 κατευθύνσεις – ΗΠΑ: Απαιτούμε 30 μέρες ανακωχή, υπερβολική η Ρωσία – Belousov: Νικάμε
Κατά τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Andrei Belousov είναι αναπόφευκτη η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία… - Στο μέτωπο ειδικά προς Lyman και επίσης στην ζώνη Pokrovsk με Dnipropetrovsk συντελείται ολική κατάρρευση και της 3ης γραμμής άμυνας της Ουκρανίας, πραγματικός χαμός... 
(upd26) Τελικά ούτε μισή ώρα δεν μπορεί να κρατήσει η εκεχειρία στην Ουκρανία αφού παραβιάστηκε σε 36 κατευθύνσεις δηλαδή σε όλο σχεδόν τον μέτωπο…
Τόσο οι Ρωσικές, όσο και οι Ουκρανικές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας των 72 ωρών αλλά η πραγματικότητα είναι τελικά… η εκεχειρία απλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Και ενώ αυτό αποδεικνύεται στην πράξη, ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκεχειρία ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος απαιτεί 30 ημέρες ανακωχή αλλά οι Ρώσοι έχουν ξεκαθαρίσει συμφωνία ειρήνης και εστίαση στα αίτια της σύγκρουσης…
Ο Trump απείλησε με κολασμένες κυρώσεις…
Τις Ρωσικές θέσεις τις υποστηρίζουν ξεκάθαρα και επίσημα και οι Κινέζοι.
Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας είναι υπερβολικές και ότι δεν μπορεί να απαιτεί να πάρει εδάφη που δεν κατέχει…
Η δήλωση Trump για την Ursula von der Leyen ότι είναι «καταπληκτική» πραγματικά προβληματίζει… και εξέφρασε την ελπίδα για μια γρήγορη συνάντηση μαζί της
Κατά τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Andrei Belousov είναι αναπόφευκτη η θριαμβευτική νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία…
Το διακύβευμα είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία… θα κρατήσει έως ότου ο Ουκρανικός στρατός καταρρεύσει ολοσχερώς και η χώρα συνθηκολογήσει.
Ο Ουκρανός Βουλευτής Alexander Dubinsky, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Vladimir Zelensky μετέτρεψε τους Ουκρανούς σε βοοειδή που πάνε για σφαγή
Στο μέτωπο ειδικά προς Lyman και επίσης στην ζώνη Pokrovsk με Dnipropetrovsk συντελείται ολική κατάρρευση και της 3ης γραμμής άμυνας της Ουκρανίας, πραγματικός χαμός...

Τρομερή εξέλιξη - Η Ουκρανία χτύπησε το Belgorod στις 9 Μαΐου – Τραυματίας ο κυβερνήτης - Έρχεται αιματηρή ρωσική απάντηση

Με χτύπημα στο Belgorod ανήμερα της 9ης Μαΐου, οι Ουκρανοί αποκάλυψαν ξανά τη ναζιστική τους φύση, ατιμάζοντας την ιερή ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού — μια ημέρα-σύμβολο για τη Ρωσία και όλη την ανθρωπότητα.
Πιο συγκεκριμένα, ένα ουκρανικό drone έπληξε νωρίς το πρωί της 9ης Μαΐου το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στο Belgorod, τραυματίζοντας τον αναπληρωτή κυβερνήτη και έναν αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς (Rosgvardia), σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Παρά την επίθεση, το κτίριο υπέστη μόνο μικρές υλικές ζημιές και δεν υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των αμάχων.



Ο κυβερνήτης του Belgorod, Vyacheslav Gladkov, επιβεβαίωσε το περιστατικό, αναφέροντας ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο και εργάζονται για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Τόνισε ότι, παρά την επίθεση, οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης στην περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν κανονικά, αν και έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας.
Παρά τις πρόσφατες προκλητικές επιθέσεις με drones προς την κατεύθυνση της Moscow, το Κίεβο και οι ξένοι προστάτες του δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στην πρωτεύουσα. Αδυνατώντας να προκαλέσει ουσιαστικές ζημιές, το «τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου» συνεχίζει τις ανούσιες επικοινωνιακές επιθέσεις, επιδεικνύοντας πλαστούς "μυς".

Κλιμάκωση επιθέσεων με drones σε όλη την περιφέρεια

Η επίθεση στο Belgorod δεν αποτέλεσε μεμονωμένο περιστατικό, παρά την άτυπη εκεχειρία λόγω της Ημέρας της Νίκης.
Ουκρανικές δυνάμεις στοχοποίησαν επίσης διάφορους άλλους οικισμούς στην περιοχή, μεταξύ αυτών οι Shebekino, Graivoron και άλλοι.
Την ίδια στιγμή, στην περιφέρεια Bryansk, ουκρανικά drones τύπου «καμικάζι» έπληξαν το χωριό Demyanki στην περιφέρεια Starodubsky, τραυματίζοντας έναν κάτοικο όταν χτυπήθηκε όχημα πολιτών.
Ένας ακόμα πολίτης τραυματίστηκε από θραύσματα στην περιοχή Kamensky Khutor .
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εναέριας Μεταφοράς της Ρωσίας (Rosaviatsiya) ανακοίνωσε προσωρινούς περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Gagarin του Saratov.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανέφερε ότι πρόκειται για «αναγκαία μέτρα ασφαλείας» χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές αίτιο.
Ωστόσο, ευρέως θεωρείται ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο έναντι ενδεχόμενων ουκρανικών επιχειρήσεων με drones.

Ανιχνεύθηκαν ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα

Σύμφωνα με εκθέσεις ναυτικής επιτήρησης, ομάδα ουκρανικών μη επανδρωμένων ναυτικών σκαφών εντοπίστηκε να αποπλέει από την περιοχή της Οδησσού και παραμένει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί εχθρικές ενέργειες.

Σχετική ηρεμία στα μέτωπα υπό την εκεχειρία

Στο πεδίο της μάχης, η νύχτα φέρεται να πέρασε χωρίς σημαντικές κλιμακώσεις, καθώς η εκεχειρία που κήρυξε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin παραμένει – τουλάχιστον από πλευράς ρωσικού στρατού – σε ισχύ.
Οι ρωσικές δυνάμεις απείχαν από επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς, αλλά αντέδρασαν σε εχθρικές προκλήσεις.
Οι ουκρανικές επιθέσεις συνεχίστηκαν κοντά στο Tetkino της παραμεθόριας περιοχής Kursk, ενώ αναφέρθηκαν νυχτερινές αντεπιθέσεις στην κατεύθυνση του Pokrovsk.

Παραδοχή ολέθρου στα ουκρανικά ΜΜΕ: Ρωσική θηλιά θα πνίξει το Pokrovsk τις επόμενες ημέρες - Ελάχιστα χιλιόμετρα απέμειναν...

Με τους ίδιους τους πολεμικούς ανταποκριτές του Κιέβου να προειδοποιούν για την "κατάρρευση της άμυνας", η προαναγγελθείσα ρωσική θύελλα φαίνεται έτοιμη να καταπιεί το Pokrovsk.
Η προσωρινή παύση πυρών για τον εορτασμό της Αντιφασιστικής Νίκης δεν ήταν τίποτε άλλο από τη σιγή πριν το ολέθριο χτύπημα.
Από το Zverevoy έως το Pervoe Maya και το Mirnograd, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν μεθοδικά, αλλά αποφασιστικά, σφίγγοντας θανάσιμα το φονικό "δαχτυλίδι" γύρω από την πόλη, ενώ Ουκρανοί αναλυτές δηλώνουν ανήμποροι να εξηγήσουν πώς θα ανακοπεί αυτή η πορεία.

Ουκρανικά ΜΜΕ : Σφίγγει θανάσιμα η ρωσική θηλιά γύρω από το Pokrovsk

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας επιχειρούν ενεργά στην κατεύθυνση του Pokrovsk, προωθούμενες τόσο στο ανατολικό άκρο όσο και προς την ίδια την πόλη.
Σύμφωνα με Ουκρανούς πολεμικούς ανταποκριτές, η κατάσταση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ρωσική πίεση.

4581ff649d_1414.webp

«Το δυτικό και νότιο τμήμα του Zverevoy βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Έπειτα προσπαθούν να κρυφτούν στο βόρειο μέρος του χωριού για να συνεχίσουν την κίνηση προς το Pervoe Maya (Leontovichi)... Από όσο καταλαβαίνω, το Peschanoye είναι επίσης χαμένο, όπως και το μισό Zverevoy. Αυτό σημαίνει ότι ο εχθρός προσπαθεί να εισέλθει στην πόλη από νοτιοδυτικά και νότια, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει σταθερή γραμμή για επίθεση», γράφει ένας αλεξιπτωτιστής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με το προσωνύμιο “Flour”.
Παράλληλα, άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει κατά 1 χιλιόμετρο στον οικισμό Pervoe Maya, καταλαμβάνοντας θέσεις στο κεντρικό του τμήμα.
Στο δυτικό άκρο της περιοχής του Pokrovsk, ρωσικές μονάδες προελαύνουν επίσης – προς την κατεύθυνση του Mirnograd, αλλά και προς την Konstantinovka.

Ανοίγει ο διάπλατα δρόμος στη γραμμή Rusin Yar – Aleksandro-Kalinovo

Οι κινήσεις αυτές δεν διαφεύγουν της προσοχής των φιλο-Ουκρανών στρατιωτικών παρατηρητών.
«Οι μάχες στο Novaya Poltavka και τα περίχωρα του Yelizavetovka συνεχίζονται. Οι Ρώσοι προελαύνουν. Το Vodyanoye-2 χάθηκε ξανά. Η Berezovka χάθηκε. Το Άνω Alexandropol χάθηκε. Ο εχθρός φτάνει κατά διαστήματα στη Malinovka. Εν συντομία, δεν απομένει πολύ μέχρι τη γραμμή-κλειδί Rusin Yar – Aleksandro-Kalinovo. Μέχρι στιγμής, δεν βλέπω πώς μπορεί να σταματήσει η ρωσική προέλαση», σημειώνει ο Ουκρανός πολεμικός ανταποκριτής Bogdan Miroshnikov.

Ραγδαίες εξελίξεις: ΗΠΑ και Ευρώπη ετοιμάζουν κοινή πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης μιας κοινής πρότασης για εκεχειρία 30 ημερών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία – πρόταση η οποία, μάλιστα, ενδέχεται να παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Γάλλο διπλωμάτη.
Όπως δήλωσε ο εν λόγω διπλωμάτης, σε περίπτωση που η Μόσχα απορρίψει την πρωτοβουλία, ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξετάζονται διάφορα σενάρια για την εφαρμογή της εκεχειρίας: είτε στο σύνολο της γραμμής του μετώπου είτε σε επιμέρους περιοχές.
Συζητείται επίσης αν η πρόταση θα έχει χαρακτήρα μονομερούς δήλωσης ή εάν στη Ρωσική Ομοσπονδία θα δοθεί ένα αυστηρό χρονικό περιθώριο για να ανταποκριθεί.
Οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε μια «υβριδική συνάντηση» των στενότερων συμμάχων της Ουκρανίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο.
Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι οι πολιτικές και τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενταθεί από την περασμένη εβδομάδα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron να συζητούν την εκεχειρία τηλεφωνικά την Πέμπτη.
«Αντιληφθήκαμε στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς μια κάποια ενόχληση ως προς τη ρωσική στάση — μια απουσία ανταπόκρισης και σοβαρότητας απέναντι σε προηγούμενες προτάσεις. Η απόφαση έχει πρακτικά ληφθεί», σημείωσε ο Γάλλος διπλωμάτης.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Andriy Yermak, ανέφερε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης για την επιβολή νέων, σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε περίπτωση που το Κρεμλίνο δεν αποδεχτεί την πρόταση εκεχειρίας.
Η Κυβέρνηση του Κιέβου εκφράζει την ελπίδα πως η Ρωσία θα απορρίψει την πρόταση της 30ήμερης παύσης πυρός — κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για αποστολή οπλισμού από τις ΗΠΑ και την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): Απαιτώ από Ρωσία και Ουκρανία εκεχειρία 30 ημερών άνευ όρων ή τρομερές κυρώσεις

Ο Πρόεδρος Trump απαίτησε κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία και την Ουκρανία άνευ όρων για 30 ημέρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα αυτά μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορα»
.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την κατάπαυση του πυρός, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε με νέες κυρώσεις τόσο κατά της Ρωσίας όσο και κατά της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να προβούν σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες. Εάν δεν τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, προειδοποίησε ότι θα επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον και των δύο χωρών.
«Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται.
Οι ΗΠΑ απαιτούν, ιδανικά, μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός 30 ημερών.
Ας ελπίσουμε ότι θα τηρηθεί μια αποδεκτή κατάπαυση του πυρός και ότι και οι δύο χώρες θα θεωρηθούν υπόλογες για τη διατήρηση της ιερότητας αυτών των άμεσων διαπραγματεύσεων.
Εάν η κατάπαυση του πυρός δεν τηρηθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις», έγραψε ο Trump.
Τόνισε επίσης ότι, μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες, παραμένει προσηλωμένος στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η κατάπαυση του πυρός, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει τελικά να οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Trump τόνισε ότι ολόκληρη η διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα και δήλωσε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει ανά πάσα στιγμή εάν χρειαστεί η βοήθειά του.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Είχα καλή συνομιλία με τον Trump στις 8 Μαίου – Θέλουμε εκεχειρία 30 ημερών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Trump που είχε στις 8 Μαίου 2025… «καλή» και επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ουκρανίας για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός «ακόμα και από σήμερα», αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει η Ρωσία.
Ο Zelensky σημείωσε ότι η Ουκρανία είχε ήδη συμφωνήσει στις 11 Μαρτίου σε κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες μετά από διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ρωσία θα έκανε αυτό το βήμα.
Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός.

J. D. Vance (Αντιπρόεδρος ΗΠΑ): Υπερβολικές οι απαιτήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν θα πάρει εδάφη που δεν κατέχει

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J. D. Vance δήλωσε στο Fox News ότι η Ρωσία δεν μπορεί να πάρει εδάφη της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
Σύμφωνα με τον J. D. Vance, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν την κατάρρευση της Ουκρανίας - η Ουάσινγκτον θέλει η Ουκρανία να παραμείνει κυρίαρχη χώρα.
«Αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να περιμένει να της επιστραφούν εδάφη που δεν έχει καν κατακτήσει.
«Αυτό ήταν γραμμένο στο αρχικό ειρηνευτικό τους σχέδιο», είπε ο J. D. Vance
Ο Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι θεωρεί πρόοδο το γεγονός ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να συνομιλούν.
Στις 7 Μαΐου, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν υπερβολικές τις απαιτήσεις της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα ο Λευκός Οίκος βλέπει το συμφέρον της Ρωσίας να επιλύσει την κρίση.
Στα τέλη Απριλίου, ο J. D. Vance δήλωσε ότι είχε έρθει η ώρα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της Αμερικής για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης, διαφορετικά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Merz (καγκελάριος Γερμανίας): «Έρχονται σοβαρές διαπραγματεύσεις» - O Trump θα πιέσει τον Putin

Σοβαρές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της Ουκρανίας αναμένονται μετά το Σαββατοκύριακο υποστήριξε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Friedrich Merz κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Antonio Costa.
Συγκεκριμένα, ο Merz υπογράμμισε ότι «μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει μια φάση κατά την οποία θα μπορούσαν να διεξαχθούν σοβαρές διαπραγματεύσεις» για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Όπως είπε, μετά τη χθεσινή συνομιλία του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump αναμένει αύξηση της «πίεσης προς τη Ρωσία» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου.

Macron (Γαλλία): Περιμένω από τον Putin να συμφωνήσει σε εκεχειρία

Μετά τις δηλώσεις του καγκελάριου της Γερμανίας, Friedrich Merz,
και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron χαιρέτισε την έκκληση του Trump για άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση πυρός.
Κατόπιν συνομιλίας με τον Trump, o Macron υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να εργαστούμε για μια κατάπαυση του πυρός «χωρίς προσχήματα και ελιγμούς που σπαταλούν χρόνο».
«Η Ουκρανία συμφώνησε σε αυτήν την κατάπαυση του πυρός πριν από σχεδόν δύο μήνες.
Τώρα περιμένω από τη Ρωσία να κάνει το ίδιο.
Διαφορετικά, θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και σε στενό συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Lukashenko (Λευκορωσία): Έτοιμη εδώ και καιρό η Ρωσία για ειρήνη στην Ουκρανία

Η Ρωσία είναι έτοιμη εδώ και καιρό να συνάψει όχι μόνο εκεχειρία αλλά και ειρήνη στην Ουκρανία
υποστήριξε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko.
«Η Ρωσία είναι εδώ και καιρό έτοιμη όχι μόνο για εκεχειρία, αλλά και για ειρήνη» είπε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι NBC ο Lukashenko, αναφέροντας πως «το ζήτημα δεν είναι η Ρωσία».
«Γι' αυτό πρέπει να δούμε τα πράγματα από την άλλη πλευρά, απ' όσο γνωρίζω.
Μόλις οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί αποφασίσουν ότι χρειάζεται ειρήνη, οι Ευρωπαίοι θα συμπαραταχθούν και η ειρήνη θα έρθει»
επισήμανε ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα πρέπει τώρα να συμφωνήσει σε εκεχειρία, απάντησε: «Ο πρόεδρος Putin δεν οφείλει τίποτα σε κανέναν».

Τεράστια πρόκληση Yermak (Ουκρανία): Μύθος... ο ρόλος της Ρωσίας στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο

Σε μια απίστευτη πρόκληση… παραχάραξης της Ιστορίας προχώρησε ο Andrei Yermak, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως ο ρόλος της Ρωσίας στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο… είναι ένας μύθος.
Σε δηλώσεις του ο Yermak υπογράμμισε ότι η κεντρική συμβολή στη νίκη κατά του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ανήκει στην Ουκρανία, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, αναφέροντας πως η στήριξη των τριών αυτών κρατών αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα για την απελευθέρωση των σοβιετικών εδαφών από τη γερμανική κατοχή.
O Ουκρανός αξιωματούχος επισήμανε ιδιαίτερα τη σημασία του αμερικανικού προγράμματος lend – lease (σ.σ. πρόγραμμα που επέτρεψε στους Συμμάχους να δανείζονται ή να νοικιάζουν στρατιωτικό υλικό, όπλα και άλλες προμήθειες για να στηρίξουν τον αγώνα κατά του Άξονα και είχε σημαντικό αντίκτυπο, καθώς παρείχε ζωτικής σημασίας υποστήριξη στη Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, επιτρέποντάς τους να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις), τη στρατηγική συμμετοχή της Μ. Βρετανίας και την ανθεκτικότητα του Ουκρανικού Μετώπου.
Ο Yermak υπογράμμισε τις τρομακτικές απώλειες που υπέστη η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της χώρας, από 8 έως 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που όπως είπε, υπερβαίνει τις απώλειες κάθε άλλης σοβιετικής δημοκρατίας.
Επιπλέον, σε ένα πρωτοφανές αντι-ρωσικό κρεσέντο, ο Yermak εξέφρασε την αντίθεση του στην άποψη που προβάλλει ότι η ΕΣΣΔ και οι Ρώσοι πέτυχαν τη νίκη μόνοι τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η άποψη αποτελεί έναν «πολιτικό μύθο» που δημιουργήθηκε με στόχο να ενισχύσει τη θέση της Μόσχας και να παρακάμψει την πραγματική συμβολή άλλων χωρών, όπως η Ουκρανία.
«Η πραγματική ιστορία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου είναι η ιστορία της παγκόσμιας αντίστασης.
Η συνεισφορά της Ουκρανίας ήταν με αίμα και δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Yermak.

Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): «Καταπληκτική» η Ursula von der Leyen, θέλω να την συναντήσω – Θέλουν συμφωνία με ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump χαρακτήρισε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen «καταπληκτική» και εξέφρασε την ελπίδα για μια γρήγορη συνάντηση μαζί της, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο.
«Ω, είναι τόσο καταπληκτική, έτσι δεν είναι;
Είναι τόσο καταπληκτική.
Ελπίζω να συναντηθούμε», είπε ο Trump.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, την είδε πριν από λίγες μέρες, αλλά ήδη σχεδιάζει μια νέα συνάντηση.
Ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνάψει εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είναι πολύ πρόθυμοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία», είπε ο Trump
Ο Trump παραδέχθηκε ότι μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα για την Ουκρανία.

Γερμανία: Συμφωνία Merz - Trump για στενή συνεργασία για ειρήνη στην Ουκρανία

Να συνεργαστούν στενά για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Friedrich Merz κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο.
«Ο Πρόεδρος Trump και ο Γερμανός Καγκελάριος Merz συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία...
Ο Trump δήλωσε ότι θα υποστηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες της Γερμανίας με τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Πολωνία και άλλους Ευρωπαίους εταίρους για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Stefan Cornelius, τονίζοντας ότι «ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Trump και ο Γερμανός Καγκελάριος Merz συμφώνησαν ότι οι εμπορικές διαφορές πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό».
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Merz για την ανάληψη των καθηκόντων του ως καγκελάριος της Γερμανίας.

New York Times: ΗΠΑ και Βρετανία σύναψαν εμπορική συμφωνία

Οι New York Times ανέφεραν, ότι ο Trump σύναψε εμπορική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία.
Αργότερα επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα, χαρακτηρίζοντας την επικείμενη συμφωνία «πλήρη και ολοκληρωμένη».
Στις 2 Απριλίου, ο Λευκός Οίκος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο εισήχθησαν «αμοιβαίοι» δασμοί στις εισαγωγές από άλλες χώρες με μέσο όρο 10%.
Και για 57 χώρες, εισήχθησαν αυξημένοι συντελεστές στις 9 Απριλίου, οι οποίοι υπολογίστηκαν με βάση το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με μια συγκεκριμένη χώρα - έτσι ώστε αντί για έλλειμμα, να είναι ισοσκελισμένες οι συναλλαγές.

Andrei Belousov (Υπ. Άμυνας Ρωσίας): Αναπόφευκτη η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μείνει στην ιστορία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Andrei Belousov δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο υποστήριξε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μείνει στην ιστορία ως ένα κατόρθωμα θάρρους και σημασίας ίσο με τη νίκη του σοβιετικού στρατού και του λαού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Andrei Belousov ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι συνέχεια των «ένδοξων παραδόσεων» της σοβιετικής γενναιότητας και ηρωισμού και του ενθουσιασμού του σοβιετικού λαού για τη στρατολόγηση και την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας.
Ο Andrei Belousov ισχυρίστηκε ότι η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «αναπόφευκτη».
Τόνισε ότι η εσωτερική ενότητα είναι απαραίτητη για τη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ακριβώς η «ηθική και πνευματική ενότητα» της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας για τη νίκη της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Andrei Belousov επανέλαβε την αφήγηση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 επειδή η κατάσταση ήταν «ζωής ή θανάτου».
Ο Andrei Belousov ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία αποτελεί αγωγό για τη συλλογική «σταυροφορία» της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, που αποτελεί εκδήλωση «αιώνιας ρωσοφοβίας» και αποσκοπεί στην εξάλειψη της ρωσικής κρατικής υπόστασης.
Εστίασε στο σχέδιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους είχαν πολιτική «περιορισμού» εναντίον της Ρωσίας και δημιούργησε μια κατάσταση στην οποία η Ρωσία έπρεπε να ξεκινήσει την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ρωσίας
Ο Andrei Belousov προσδιόρισε ρητά τις μεγάλης κλίμακας ρωσικές στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις ως προετοιμασίες για μια μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Οι Ουκρανοί παραβίασαν την εκεχειρία 72 ωρών – Οι Ρώσοι τους συνθλίβουν

Η Ρωσία εφάρμοσε τη μονομερή εκεχειρία της Ημέρας της Νίκης στις 8 Μαΐου και κατηγόρησε την Ουκρανία για παραβιάσεις της εκεχειρίας, παρόλο που η Ουκρανία δεν συμφώνησε επίσημα και δημόσια με την εκεχειρία της Ρωσίας.
Η μονομερής εκεχειρία της Ημέρας της Νίκης και οι κατηγορίες για παραβιάσεις συνεχίζουν να καταδεικνύουν την ανάγκη οποιαδήποτε εκεχειρία ή ειρηνευτική συμφωνία να συμφωνηθεί επίσημα εκ των προτέρων από όλα τα μέρη και να περιλαμβάνει ισχυρούς μηχανισμούς παρακολούθησης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin ανακοίνωσε στις 28 Απριλίου την εκεχειρία της Ρωσίας, η οποία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της νύχτας της 7ης προς 8η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της νύχτας της 10ης προς 11η Μαΐου, προς τιμήν της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν σταμάτησαν τις πολεμικές επιχειρήσεις «παρά την ανακοίνωση της εκεχειρίας».

Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας: Vladimir Putin και Xi Jinping η ειρήνη στην Ουκρανία πρέπει να εστιάσει στα αίτια της κρίσης

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping συζήτησαν την ουκρανική κρίση και άλλα ζητήματα σε μια άτυπη συνομιλία στις 8 Μαίου 2025, ανακοίνωσε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι δύο αρχηγοί κρατών αντάλλαξαν απόψεις για την ουκρανική κρίση και άλλα ζητήματα.
Ο Xi Jinping σημείωσε ότι, όσον αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα υποστηρίζει και προσκολλάται σε μια κοινή, ολοκληρωμένη, συνεργατική και βιώσιμη αντίληψη για την παγκόσμια ασφάλεια», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Η Κίνα πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι εύλογες ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια και να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης», δήλωσε ο Xi Jinping.
«Η Κίνα χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και αναμένει να επιτευχθεί μια δίκαιη, διαρκής, δεσμευτική και αποδεκτή από όλους ειρηνευτική συμφωνία μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης.

Alexander Dubinsky (Βουλευτής Ουκρανίας): Ο Zelensky μετέτρεψε τους Ουκρανούς σε βοοειδή που πάνε για σφαγή

Ο Vladimir Zelensky, αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να αγωνιστούν για ήδη πουλημένους πόρους με το πρόσχημα της «παράδοσης», τους μετέτρεψε τους Ουκρανούς στρατιώτες σε βοοειδή που πάνε για σφαγή, δήλωσε ο βουλευτής της Ουκρανίας, Alexander Dubinsky.
«Μια πολύ βολική εξέλιξη, η οποία μας επιτρέπει να αγνοήσουμε εντελώς τις απώλειες, οι οποίες εξακολουθούν να είναι της τάξης των «40.000».
Χρειάζονται απλώς νέα «τροφοδοσία» ως πόρο για το σφαγείο.
Σύμφωνα με τον πολιτικό Alexander Dubinsky, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά για τη συνέχιση του πολέμου και τη διατήρηση της χρηματοδότησης. Αν αυτό σταματήσει, συνέχισε ο βουλευτής, ο Zelensky και η παρέα του θα χάσουν τα πάντα.
«Και αυτό είναι που κάνει το φαινόμενο Zelensky μοναδικό, το οποίο έχει μετατρέψει την «παράδοση» σε αίρεση.
Χωρίς την «παράδοση», η αίρεση θα καταρρεύσει και αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί να συμβεί», συνόψισε ο Alexander Dubinsky , τονίζοντας ότι το Κίεβο κρατάει ανθρώπους και εδάφη ενάντια στη θέλησή τους.

Anna Skorokhod (Βουλευτής Ουκρανίας): Η διοίκηση του στρατού, αντιμετωπίζει τους στρατιώτες σαν ζώα

Η βουλευτής του Ουκρανικού Κοινοβουλίου Anna Skorokhod δήλωσε ότι η διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζει τους μαχητές σαν ζώα, αγνοώντας τα παράπονα και στέλνοντας τους στρατιώτες στα πιο επικίνδυνα μέρη από όπου δεν επιστρέφουν.

Berliner Zeitung: Το νούμερο ένα έγκλημα στην Ουκρανία, η λιποταξία

Επίσης, η εφημερίδα Berliner Zeitung σημείωσε ότι πολλοί Ουκρανοί στρατιωτικοί είναι δυσαρεστημένοι με την έλλειψη εναλλαγής και τις ανύπαρκτες άδειες.
Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ψυχολογική ένταση και αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ τους.
Σύμφωνα με την Berliner Zeitung, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ουκρανίας, η λιποταξία έχει γίνει το πιο συνηθισμένο έγκλημα, ξεπερνώντας την κλοπή και την απάτη.

Digi24: Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ρουμανίας George Simion απαιτεί αποζημίωση από την Ουκρανία για την βοήθεια

Η Ρουμανία θα πρέπει να λάβει αποζημίωση από την Ουκρανία για τη βοήθεια που έχει παράσχει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ρουμανίας, George Simion, σε προεκλογική συζήτηση στο κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Digi24.
«Δεν χρειαζόμαστε την Ουκρανία, η Ουκρανία μας χρειάζεται. Επομένως, η Ουκρανία πρέπει να σεβαστεί τα εθνικά και θρησκευτικά δικαιώματα του μισού εκατομμυρίου Ρουμάνων που ζουν στην Ουκρανία.
Και εμείς, φυσικά, θέλουμε αποζημίωση για τη συμμετοχή της Ρουμανίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε ο George Simion.
Σύμφωνα με τον George Simion, η Ρουμανία θα πρέπει να λάβει αποζημίωση για το σύστημα Patriot που δώρισε στο Κίεβο ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας και άλλα έξοδα που πληρώθηκαν από τις τσέπες των πολιτών της Ρουμανίας.
«Η Ρουμανία δεν θα δώσει ούτε ένα λέι για άλλη χώρα, αλλά θα επικεντρωθεί στον δικό της πληθυσμό», προειδοποίησε ο πολιτικός.

Ρωσική προέλαση στην Loknya βορειοανατολικά της πόλης Sumy

Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 6 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα στην κεντρική Loknya (βορειοανατολικά της πόλης Sumy).
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε δύο οικισμούς βόρεια της πόλης Sumy) και τη Loknya.

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν βορειοδυτικά και δυτικά του Nove προς το Lyman

Ουκρανικές πηγές κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις στην κατεύθυνση του Lyman ότι παραβίασαν τη μονομερή εκεχειρία της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης στις 8 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν βορειοδυτικά και δυτικά του Nove (βορειοανατολικά του Lyman).

Τρομερές μάχες στο Pokrovsk – Οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη, επικρατεί χάος, θυμίζει Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη του Pokrovsk και παρά την εκεχειρία, διεξάγονται τρομερές μάχες στα νοτιανατολικά της πόλης Pokrovsk.
Οι Ρώσοι προσπαθούν να κρατήσουν θέσεις και οι Ουκρανοί να αμυνθούν, επικρατεί χάος, θυμίζει Bakhmut

Οι Ρώσοι είναι στο Dnipropetrovsk, πήραν Troitske, τρομερή ήττα για Ουκρανούς η απώλεια της Novopavlivka

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε στις 8 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Troitske (νοτιοανατολικά της Novopavlivka ) πριν η Ρωσία εφαρμόσει μονομερώς την εκεχειρία της Ημέρας της Νίκης στις 8 Μαΐου
Θα είναι τρομερή ήττα για Ουκρανούς η απώλεια της Novopavlivka
Sumy_Direction_May_8_2025.png
Luhansk_Oblast_May_08_2025.png
Kupyansk_Direction_May_08_2025.png
Svatove-Kreminna_Direction_May_08_2025.png
Toretsk_Direction_May_08_2025.png
Pokrovsk_Direction_May_8_2025.png
Novopavlivka_Direction_May_8_2025.png
Zaporizhia_Direction_May_8_2025.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης