Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορικός θρίαμβος Trump στον πόλεμο των δασμών: Η Κίνα λύγισε, ετοιμάζεται να υπογράψει deal – Bessent: Ουσιώδης πρόοδος

Ιστορικός θρίαμβος Trump στον πόλεμο των δασμών: Η Κίνα λύγισε, ετοιμάζεται να υπογράψει deal – Bessent: Ουσιώδης πρόοδος
Ο πρόεδρος Trump και ο υπουργός Οικονομικών εξέπεμψαν θετικά μηνύματα απο τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη - Οι Κινέζοι επιθυμούν εξομάλυνση των σχέσεων - Την Δευτέρα 12/5 το κοινό ανακοινωθέν

(Διαρκές Upd) Λευκός καπνός φαίνεται να βγήκε στη Γενεύη της Ελβετίας στις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία και στην ουσία να υπάρξει επανέναρξη των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών που έχουν «παγώσει από την ανακοίνωση των δασμών στις 2 Απριλίου 2025.
Πρόκειται για μια σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Donald Trump καθώς η υπογραφή συμφωνίας με την δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα αποτελέσει τον «σηματωρό» και για τις συμφωνίες και για τις υπόλοιπα κράτη.
Οι δύο χώρες θα δώσουν Δευτέρα (12/5) στη δημοσιότητα ένα κοινό ανακοινωθέν.
Η κινεζική ομάδα στις διαπραγματεύσεις


Οι δηλώσεις - Οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες 


Οι δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς απηχούν την σημαντική αισιοδοξία που επικρατεί για την επίτευξη συμφωνίας την οποία οι αγορές μετοχών και χρέους αναμένεται να επικροτήσουν.
«Ουσιώδης πρόοδος» έγινε στις συνομιλίες μεταξύ της αμερικανικής ομάδας και του Κινέζου αναπληρωτή πρωθυπουργού He Lifeng στη Γενεύη, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, αναφερόμενος στις συζητήσεις για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Ο Bessent δήλωσε ότι θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες αύριο, Δευτέρα 12 Μαϊου, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Εμπορίου, Jamieson Greer, είπε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο περίμεναν.
«Με χαρά ενημερώνω ότι κάναμε ουσιώδη πρόοδο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στις πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες», είπε ο Bessent σε δημοσιογράφους.
Ο υπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Donald Trump σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες και ότι θα υπάρξει μία πλήρης ενημέρωση για τις λεπτομέρειες αύριο, Δευτέρα 12/5. Τόνισε πάντως ότι το συμπέρασμα είναι «μία συμφωνία που κλείσαμε με τους Κινέζους εταίρους μας», η οποία θα συμβάλλει στη μείωση του παγκόσμιου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται σε 1,2 τρισ. δολάρια.
Επρόκειτο για τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών, στις οποίες ο στόχος των δύο πλευρών είναι η αποκλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου, ο οποίος απειλεί να προκαλέσει σημαντική ζημία στη διεθνή οικονομία.


Trump: Μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες

Ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε αργά το Σάββατο 10 Μαΐου 2025 ότι σημειώνεται «μεγάλη πρόοδος» στις συνεχιζόμενες συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας σχετικά με τους δασμούς που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, και μάλιστα υπονόησε ότι μια «πλήρης επαναφορά» των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τους δασμούς πρόκειται να συνεχιστούν την Κυριακή (11/5) στην Ελβετία.
Δεν ανακοινώθηκε καμία σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις που διήρκεσαν πάνω από 10 ώρες μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Οικονομικών Scott Bessent, του Εμπορικού Εκπροσώπου των ΗΠΑ Jamieson Greer και μιας αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Κινέζο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης He Lifeng.
Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε αισιόδοξο τόνο.
«Μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα με την Κίνα, στην Ελβετία.
Συζητήθηκαν πολλά πράγματα, πολλά συμφωνήθηκαν. Μια πλήρης επαναφορά (σ.σ. των εμπορικών σχέσεων) διαπραγματεύτηκε με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό, τρόπο», έγραψε ο πρόεδρος στην πλατφόρμα του Truth Social.
«Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας στις αμερικανικές επιχειρήσεις. ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ!!!»

Hassett (σύμβουλος Trump): Οι Κινέζοι θέλουν συμφωνία για να εξομαλύνουν τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Το Πεκίνο είναι πρόθυμο για τον επαναπροσδιορισμό των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ με δεδομένες τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
«Διαφαίνεται ότι οι Κινέζοι πολύ, πολύ πρόθυμοι για να παίξουν μπάλα και να εξομαλύνουν τα πράγματα για την επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και στην εκπομπή Sunday Morning Futures, ο Kevin Hassett διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.
Ο Hassett είπε επίσης, ότι περισσότερες ανακοινώσεις για εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσαν ν’ αναμένονται μετά από την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας, για τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Hassett (σύμβουλος Trump): Οι Κινέζοι θέλουν συμφωνία για να εξομαλύνουν τις εμπορικές σχέσεις  με τις ΗΠΑ
Lutnick (υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ): Ο Trump χρησιμοποιεί την ισχύ της αμερικανικής οικονομία για να ανοίξει την αγορά τις Κίνας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αξιοποιεί τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας για να ανοίξει την Κίνα στους Αμερικανούς εξαγωγείς, καθώς η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για μια πιθανή εμπορική συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Ηoward Lutnick στο Fox News την Κυριακή 11 Μαΐου.
Όταν ρωτήθηκε για την επίδραση που έχουν οι δασμοί στους λιμενεργάτες, τη βιομηχανία φορτηγών και άλλους, ο Lutnick τους ζήτησε να θυμούνται ότι «αυτό είναι απλώς ένα πρόβλημα της Κίνας αυτή τη στιγμή».
Αναφέρθηκε στον δασμό 145% που επέβαλε ο Trump στις κινεζικές εισαγωγές και στους δασμούς 125% που επέβαλε η Κίνα στις αμερικανικές εισαγωγές ως αντίποινα.
«Αυτοί οι δασμοί είναι πολύ υψηλοί για να γίνονται δουλειές, αλλά γι' αυτό μιλάνε τώρα» υπογράμμισε.
«Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι 10%, οπότε μην το παρακάνετε. Στέλνουν τα προϊόντα τους εδώ, όπως έχει πει ο πρόεδρος, ξανά και ξανά. Είμαστε οι καταναλωτές των αγαθών του κόσμου.
Όλοι θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους εδώ, επομένως πρέπει να κάνουν δουλειές με την Αμερική, και χρησιμοποιούμε τη δύναμη της οικονομίας μας για να ανοίξουμε την οικονομία τους στους εξαγωγείς μας».
Ο Lutnick πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών Scott Bessent, ο οποίος ηγείται των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα, βρισκόταν στη Γενεύη της Ελβετίας το Σαββατοκύριακο (10-11/5) για να μιλήσει με τους Κινέζους ομολόγους του για τους δασμούς και το εμπόριο.
Ο Lutnick δήλωσε επίσης επίσης ότι ο Trump επικεντρώνεται στην επιστροφή της μεταποίησης στην Αμερική, προσθέτοντας ότι όσοι κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Αμερική δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν δασμούς.
«Και αν θέλετε να χτίσετε παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό, εντάξει, θα πληρώσετε δασμούς και θα είστε λιγότερο ανταγωνιστικοί στην Αμερική, οπότε δημιουργήσετε τις εδώ», είπε.
Οι εμπορικές συμφωνίες στις οποίες εργάζεται η κυβέρνηση Trump με άλλες χώρες μεγάλης οικονομίας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιτρέψουν επίσης σε περισσότερους Αμερικανούς κατασκευαστές να εξάγουν σε αυτές τις χώρες, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου.
«Και η ιδέα μας είναι, να μπορούν οι Αμερικανοί να εξάγουν σε αυτές τις χώρες, να καλλιεργούν την Αμερική, σωστά; Οι κτηνοτρόφοι, τα λαχανικά, τα μηχανήματα, η αιθανόλη, τέτοια πράγματα, να πουλάνε σε αυτές τις χώρες, να μειώνουν τον δασμολογικό τους συντελεστή και στη συνέχεια να επαναφέρουν την παραγωγή στην Αμερική», είπε.

He Lifeng (αντιπρόεδρος Κίνας): Επετεύχθη ένα σημαντικό θετικό πρώτο βήμα - Καλή μέρα για τον κόσμο 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας He Lifeng δήλωσε την Κυριακή 11 Μαΐου ότι η συνάντηση μεταξύ της αμερικανικής αντιπροσωπίας και της κινεζικής ήταν ένα σημαντικό θετικό πρώτο βήμα.
Επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό εμπορικών διαβουλεύσεων.
Υπογράμμισε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά οι τριβές είναι αναπόφευκτες και ότι η φύση των εμπορικών σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής.
Όσον αγορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι «θα δώσουμε περισσότερη βεβαιότητα και σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία».
Και κατέληξε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τη διαχείριση των διαφορών, την επέκταση των τομέων κοινής δράσης και τη διεύρυνση της συνεργασίας.
Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Li Chenggang , όταν ρωτήθηκε πότε θα γίνει αυτό, απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση, λέγοντας μόνο ότι θα είναι «καλά νέα για τον κόσμο», ωστόσο «δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τι συμφωνήσαμε επί της ουσίας»
Ο He από την πλευρά του είπε ότι συμφωνήθηκε να εγκαθιδρύσουν έναν μηχανισμό διαβούλευσης για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα και θα συνεχίσουν περαιτέρω τις συζητήσεις τους. Επανέλαβε επίσης τη πάγια θέση του Πεκίνου ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο αλλά «αν οι ΗΠΑ επιμείνουν, η Κίνα δεν θα φοβηθεί και θα πολεμήσει μέχρι τέλους».
Ο Ηe επαίνεσε τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, καθώς και τον "επαγγελματισμό" της αμερικανικής αντιπροσωπείας, σημειώνοντας ότι η διήμερη συνάντηση στην Ελβετία ήταν «ένα σημαντικό πρώτο βήμα" καθώς δημιούργησε «τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις» για μια συμφωνία.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ έκαναν ένα σημαντικό βήμα «για την επίλυση των διαφορών μέσω ισότιμου διαλόγου και διαβούλευσης», πρόσθεσε.

H ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την εμπορική συμφωνία την Κυριακή (11/5( περιλαμβάνει δύο δηλώσεις:
1. Υπουργός Οικονομικών Scott Bessent: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στις πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες.
Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Ελβετό οικοδεσπότη μας.
Η ελβετική κυβέρνηση ήταν πολύ ευγενική που μας παρείχε αυτόν τον υπέροχο χώρο και νομίζω ότι αυτό οδήγησε στην μεγάλη παραγωγικότητα που έχουμε δει. Θα δώσουμε λεπτομέρειες αύριο (12/5), αλλά μπορώ να σας πω ότι οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές.
Είχαμε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δύο υφυπουργούς, οι οποίοι συμμετείχαν πλήρως, τον πρέσβη Jamieson και εμένα.
Και μίλησα με τον Πρόεδρο Trump, όπως και ο πρέσβης Jamieson, χθες το βράδυ (10/5), και είναι πλήρως ενημερωμένος για το τι συμβαίνει.
Έτσι, θα υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση αύριο το πρωί».

2. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Εκπρόσωπος για τις Εμπορικές υποθέσεις, Jamieson Greer: «Ήταν, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, ένα πολύ εποικοδομητικό διήμερο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, κάτι που αντικατοπτρίζει ότι ίσως οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο ίσως πιστεύαμε. Τούτου λεχθέντος, υπήρξε πολλή προεργασία σε αυτές τις δύο ημέρες. Απλώς θυμηθείτε γιατί βρισκόμαστε εδώ εξαρχής - οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επομένως ο Πρόεδρος κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε δασμούς, και είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που επιτύχαμε με τους Κινέζους εταίρους μας θα μας βοηθήσει να εργαστούμε για την επίλυση αυτής της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης».


Το αινιγματικό post του Trump: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΣΕ ΜΟΛΙΣ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ, ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ (και επομένως, αριθμός ρεκόρ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!) ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΡΕΥΣΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΟΥ και της σπουδαίας ΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 5ης Νοεμβρίου! Οι πολύ ΗΛΙΘΙΟΙ Δημοκρατικοί κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δυσφημίσουν αυτό που συμβαίνει. Είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας και έχουν χάσει κάθε επίπεδο εμπιστοσύνης. Είναι μια οικονομική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και έχουν συντριβεί. MAGA!!!


Σιγή ασυρμάτου στις διαπραγματεύσεις και αγωνία 


Εν γένει οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρείχαν επίσης ελάχιστες πληροφορίες κατά τη διάρκεια και μετά την εναρκτήρια ημέρα των συζητήσεων.
Οι συνομιλίες καλύπτονται από μυστικότητα και καμία πλευρά δεν έκανε σχόλια σε δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή τους.
Αρκετές πομπές μαύρων οχημάτων έφυγαν από την κατοικία του Ελβετού πρέσβη στον ΟΗΕ στη Γενεύη, η οποία φιλοξένησε τις συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα.
Η εναρκτήρια ημέρα των διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στην πολυτελή «Villa Saladin» του 18ου αιώνα με θέα στη λίμνη της Γενεύης.
Το πρώην κτήμα κληροδοτήθηκε στο ελβετικό κράτος το 1973, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Γενεύης.
H κινεζική αντιπροσωπία αναγκάστηκε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ότι θα χρειαζόταν πρώτα μια θεαματική υποχώρηση π.χ. όσον αφορά το ύψος των δασμών από την πλευρά του Λευκού Οίκου - γεγονός που δεν συνέβη.

Αναμένεται οι δύο χώρες να μειώσουν τους ανταποδοτικούς δασμούς που έχουν επιβάλει στα προϊόντα της άλλης, μια κίνηση που θα ανακουφίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τις εταιρείες εκατέρωθεν του Ειρηνικού Ωκεανού που εξαρτώνται από το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.
Ο Trump τον περασμένο μήνα αύξησε τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα στο συνολικό 145% και η Κίνα ανταπέδωσε επιβάλλοντας δασμό 125% στις αμερικανικές εισαγωγές.
Τέτοιοι υψηλοί δασμοί ουσιαστικά ισοδυναμούν με μποϊκοτάζ των προϊόντων της άλλης από τις χώρες, διαταράσσοντας το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο κρα΄των που πέρυσι ξεπέρασε τα 660 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο Trump άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή (9/5) ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς τους στην Κίνα, λέγοντας σε μια ανάρτηση στο Truth Social ότι «Ο δασμός 80% φαίνεται σωστός! Εξαρτάται από τον Scott» (Bessent)

To καλό και το κακό σενάριο

Η Sun Yun, διευθύντρια του προγράμματος για την Κίνα στο Κέντρο Stimson, σημείωσε ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο Xi και ο Bessent θα συνομιλήσουν.
«Το καλύτερο σενάριο είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην αποκλιμάκωση των... δασμών ταυτόχρονα», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και μια μικρή μείωση θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα. «Δεν μπορούν να είναι απλώς λόγια».
Η Goldman Sachs αναμένει ότι και οι δύο πλευρές θα μειώσουν τους δασμούς κατά περισσότερο από το μισό όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Από την φαιντανύλη στον τεχνολογικό πόλεμο

Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Trump έχει χρησιμοποιήσει επιθετικά τους δασμούς ως το αγαπημένο του οικονομικό όπλο. Έχει επιβάλει φόρο 10% στις εισαγωγές από σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου.
Αλλά η διαμάχη με την Κίνα ήταν η πιο έντονη.
Οι δασμοί του στην Κίνα περιλαμβάνουν μια επιβάρυνση 20% που έχει ως στόχο να πιέσει το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη ροή του συνθετικού οπιοειδούς φαιντανύλη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το υπόλοιπο 125% αφορά μια διαμάχη που χρονολογείται από την πρώτη θητεία του Trump και έρχεται να προστεθεί στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα τότε, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικοί δασμοί σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα μπορούν να υπερβούν το 145%.

Οι συνολικοί δασμοί των ΗΠΑ σε ασιατικές χώρες

Τι συνέβη στην πρώτη θητεία Trump

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Κίνα χρησιμοποιεί αθέμιτες τακτικές για να δώσει στον εαυτό της πλεονέκτημα σε προηγμένες τεχνολογίες όπως η κβαντική υπολογιστική και στα αυτοκινούμενα οχήματα.
Αυτές περιλαμβάνουν την αναγκαστική παράδοση εμπορικών μυστικών σε αμερικανικές και άλλες ξένες εταιρείες με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην κινεζική αγορά• τη χρήση κρατικών χρημάτων για την επιδότηση εγχώριων τεχνολογικών εταιρειών• και την άμεση κλοπή ευαίσθητων τεχνολογιών.
Τα ζητήματα αυτά δεν επιλύθηκαν ποτέ πλήρως.
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε μια λεγόμενη συμφωνία «Φάσης Ένα» τον Ιανουάριο του 2020.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν τότε να μην προχωρήσουν σε ακόμη υψηλότερους δασμούς στην Κίνα και το Πεκίνο συμφώνησε να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Τα δύσκολα ζητήματα - όπως οι κράτικές επιδοτήσεις της Κίνας - αφέθηκαν για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, η Κίνα δεν ολοκλήρωσε τις υποσχεθείσες αγορές, εν μέρει επειδή η COVID-19 διέκοψε το παγκόσμιο εμπόριο αμέσως μετά την εκεχειρία της «Φάσης Ένα».
Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής με την Κίνα έφτασε το εντυπωσιακό ποσό των 263 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
Η διαμάχη για την τεχνολογική πολιτική της Κίνας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις αμερικανικές αγορές στις οποίες πρωταγωνιστούν οι τεχνολογικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης