
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ένταση στις ανοιχτές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών των BRICS.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump προειδοποίησε ότι «το μπλοκ των BRICS θα αντιμετωπίσει τελωνειακό φόρο 150% για κάθε προσπάθεια δημιουργίας νομίσματος που θα ανταγωνίζεται το δολάριο».
Αυτή η δήλωση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επιθετικής στρατηγικής.
Πίσω από αυτές τις τιμωρητικές κυρώσεις διαφαίνεται η ξεκάθαρη πρόθεση της Ουάσινγκτον να διατηρήσει την ηγεμονία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο, απέναντι σε έναν συνασπισμό που προωθεί την αποδολαριοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό, χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο των BRICS –ιδίως εκείνες με ιστορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες– παγιδεύονται σε μια δυναμική όπου κάθε απόφαση ή ακόμη και η απουσία απόφασης μετατρέπεται σε πολιτική πράξη με βαριές συνέπειες.
Η διπλωματική ισορροπία της Σαουδικής Αραβίας
Σύμφωνα με το cointribune, ενώ η Σαουδική Αραβία αποδέχθηκε αρχικά την πρόσκληση ένταξης στους BRICS στο πλαίσιο της διεύρυνσης του μπλοκ, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ένταξη.
Παρόλο που παρευρέθηκε σε πρόσφατη συνάντηση των BRICS, «η χώρα δεν έχει ακόμη επίσημα ενταχθεί στη συμμαχία».
Η καθυστέρηση αυτή, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία, φαίνεται να υποδηλώνει μια στρατηγική δισταγμού που υπαγορεύεται από ευαίσθητες διμερείς ισορροπίες.
To Ριάντ «δεν επιθυμεί να προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον».
Αυτή η επιφυλακτικότητα εξηγείται από τη φύση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με τους δύο βασικούς εταίρους της.
Από τη μία πλευρά, η Κίνα αποτελεί βασικό πελάτη πετρελαίου και μείζονα οικονομικό εταίρο στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2030. Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν κρίσιμος σύμμαχος στον τομέα της ασφάλειας, της τεχνολογίας και της διπλωματίας.
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται συνεπώς σε ένα λεπτό γεωπολιτικό ισοζύγιο που την ωθεί να καθυστερεί τη σαφή ευθυγράμμιση με τους BRICS προκειμένου να διατηρήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα με την Ουάσινγκτον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών