Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτο σχέδιο Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα - Με κυνηγούς από Ιράν και ισχύ από Β. Κορέα θα πνίξει τα «κουνούπια» της Ουκρανίας

Απίστευτο σχέδιο Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα - Με κυνηγούς από Ιράν και ισχύ από Β. Κορέα θα πνίξει τα «κουνούπια» της Ουκρανίας
Ενεργοποιούνται ιρανικά σκάφη - κυνηγοί με βορειοκορεάτικη ισχύ πυρός για να πνίξουν τα μη επανδρωμένα σκάφη του Κιέβου!
Η Ρωσία εγκαταλείπει τη συμβατική αμυντική προσέγγιση και περνά στην επίθεση με ένα νέο, ακραίο στρατιωτικό δόγμα.
Υψηλής ταχύτητας ιρανικά σκάφη τύπου Seraj-1, οπλισμένα με κορεατικούς αντιαρματικούς πυραύλους Bulsae-4, επιστρατεύονται για να μετατρέψουν τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα σε νεκροταφείο για τα ουκρανικά BECs.
Ο ρωσικός στρατός αλλάζει επίπεδο και απαντά με θανατηφόρη ακρίβεια, σφυροκοπώντας τα θαλάσσια drones του Κιέβου με σιδερένια συμμαχία εξ... Ανατολής.
Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα ταχύπλοα έχουν εξελιχθεί σε τεράστιο πονοκέφαλο για τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας — έναν στόλο που δεν σχεδιάστηκε για να πολεμά με μικρά αλλά θανάσιμα «κουνούπια», αλλά με παραδοσιακές ναυτικές απειλές.
Πρέπει, άραγε, να μετατραπεί και ο ίδιος σε «κουνούπι» για να ανταποδώσει;

Η θανατηφόρα εξέλιξη των μικρών επιφανειακών σκαφών των Ουκρανών προβληματίζει τη Μόσχα

1709706881_1707914210_1684996789_output-1-1.jpg

Επισημαίνεται ότι στα αρχικά στάδια της σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα, τα πλοία του ρωσικού Ναυτικού κατόρθωναν σε γενικές γραμμές να αποκρούσουν επιθέσεις μεμονωμένων ή μικρών ομάδων εχθρικών BECs (μη επανδρωμένων επιφανειακών σκαφών), τα οποία έπρεπε να χτυπήσουν το πλοίο στο πλάι για να είναι αποτελεσματικά.
Οι Ρώσοι ναύτες πολεμούσαν ηρωικά ενάντια σε αυτά τα τηλεχειριζόμενα «πλοία-πυρκαγιάς», χρησιμοποιώντας πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος και αντιαεροπορικά ταχυβόλα.
Οι επιθέσεις γίνονταν κυρίως μέρα μεσημέρι, επιτρέποντας την οπτική αναγνώριση των στόχων με γυμνό μάτι.
Αυτό άλλαξε ριζικά όταν ο εχθρός επέλεξε την τακτική της «αγέλης λύκων»: επιθέσεις σε ομάδες των 10–15 «καμικάζι» θαλάσσιων drones, συχνά τη νύχτα.
Έτσι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αρκετά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας χάθηκαν.

2024_05_06_09_52_44_c696be398c732b8aec6489c664667c4e_1300x820_7239785b312cb0db7b086c459fcc7c53_1200x675.jpg

Παρά τους καταιγιστικούς πυροβολισμούς των πληρωμάτων, αρκετά BECs κατάφεραν να διαπεράσουν την άμυνα και να πλήξουν τα πλοία με ισχυρά εκρηκτικά φορτία.
Η λογική εξέλιξη αυτού του τύπου οπλισμού δείχνει πως οι τηλεχειριζόμενες βάρκες θα εξοπλιστούν στο μέλλον με κανονικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Στην περίπτωση των ουκρανικών BECs, αναμένεται πιθανόν η εμφάνιση μιας μικρότερης έκδοσης του τακτικού υποηχητικού πυραύλου Kh-35, προσαρμοσμένου για εκτόξευση από θαλάσσια πλατφόρμα.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο ουκρανικός πύραυλος R-360 Neptune, ο οποίος μπορεί πλέον να πλήττει στόχους στα μετόπισθεν, αναπτύχθηκε βασιζόμενος στον σοβιετικό Kh-35.

Kh-35E_fol_maks2009.jpg

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια «αγέλη λύκων» ουκρανικών BECs, έκαστο εξοπλισμένο με πύραυλο ικανό να βυθίσει πλοίο 5.000 τόνων.
Μια αιφνιδιαστική, ταυτόχρονη ομοβροντία τέτοιων πυραύλων θα μπορούσε να βυθίσει ολόκληρη μοίρα.

Και πώς αντιμετωπίζεται αυτή η απειλή;

Θα περίμενε κανείς μια απλή απάντηση — όπως ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκοπεί από την πρόσβασή της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της «απελευθέρωσης» των Kherson, Nikolaev και Οδησσού.
Όμως αυτό το πλάνο προσώρας έχει μεταφερθεί στις καλένδες - προσώρας τουλάχιστον...
Κι από την άλλη, η τεχνολογία των θαλάσσιων drones, δοκιμασμένη στη Μαύρη Θάλασσα, αναμένεται σχεδόν βέβαια να χρησιμοποιηθεί και στη Βαλτική — για αντιρωσικές προβοκάτσιες.
Και εκεί, όσο κι αν θα το ήθελε κανείς, δεν είναι δυνατόν να αποκοπούν χώρες-μέλη του NATO από τη Βαλτική Θάλασσα.
Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό ναυτικό θα συνεχίσει να πολεμά το αποτέλεσμα και όχι την αιτία.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εχθρικών BECs, η Ρωσία θα χρειαστεί πρώτα απ’ όλα αξιόπιστη εναέρια αναγνώριση.
Μέχρι τώρα, η Naval Aviation (Αεροπορία Στρατού της Ρωσίας) υπήρξε το πιο αξιόπιστο μέσο εντοπισμού και καταστροφής των ουκρανικών BECs στη Μαύρη Θάλασσα.

1_ae32b05c7ed3f6ed2b80db4979f8b14e_1300x820_8c83043b71eec2dc9c3c5cd0b67d3f2c_1200x675.jpg

Στην αρχή, τα χτυπούσαν από ελικόπτερα με πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος, σαν σε σκοπευτήριο.
Όμως το Κίεβο ξεκίνησε να εξοπλίζει τα σκάφη του με αντιαεροπορικά πολυβόλα και πυραύλους.
Η πρώτη απόπειρα απέτυχε, αλλά αργότερα το ουκρανικό ναυτικό φέρεται να κατάφερε να καταρρίψει ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο με πύραυλο.
Μετά από αυτό, η Naval Aviation άρχισε να χρησιμοποιεί μαχητικά Su-30SM για την καταστροφή των BECs, χτυπώντας τα με πυρά από πυροβόλα εν πτήσει.
Όμως ούτε αυτό αποδείχθηκε πανάκεια.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν πως τουλάχιστον ένα ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε από αμερικανικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανικό θαλάσσιο drone.
Καθώς η αποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιθέσεων μειώνεται, λόγω της εμφάνισης εχθρικών συστημάτων αεράμυνας σε θαλάσσιες πλατφόρμες, απαιτούνται νέες λύσεις.
Αυτές περιλαμβάνουν πλέον άμεσες ναυμαχίες μεταξύ ουκρανικών BECs και ρωσικών αποβατικών σκαφών, από τα οποία ρίχνουν οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων κατά ριπάς.

Ενεργοποιούνται ιρανικά σκάφη - κυνηγοί με βορειοκορεάτικη ισχύ πυρός!

Εγείρονται, ωστόσο, ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα: θα ήταν άραγε καλύτερο να βάλλουν όχι από έναν απλό Kord, αλλά από δίδυμο πολυβόλο, για μεγαλύτερη πυκνότητα πυρών;
Και η φυσική ασφάλεια των ανδρών;
Οι στρατιώτες με πλήρη αλεξίσφια πάνω σε σκάφος υψηλών ελιγμών δεν θα έπρεπε να έχουν ειδικά σωσίβια για την περίπτωση τυχαίας πτώσης στη θάλασσα;
Σε γενικές γραμμές, η χρήση ταχύπλοων για την καταπολέμηση των BECs έχει λογική.
Όμως το σκάφος-κυνηγός πρέπει να είναι σαφώς ταχύτερο από το θήραμα, ικανό να το προλάβει ή να το ξεφύγει.
Για αυτό τον ρόλο, κατάλληλο θα ήταν το ιρανικής κατασκευής Seraj-1, ένα μη αδειοδοτημένο αντίγραφο του βρετανικού Bladerunner 51, με ταχύτητα 75 κόμβων (139 χλμ/ώρα).

egregrreggrer.JPG

Σύμφωνα με τους Ιρανούς, οι επόμενες γενιές θα φτάνουν τα 80–85 κόμβους, ενώ στο μέλλον ακόμη και τους 100 κόμβους.
Μια τέτοια ταχύτητα είναι επαρκής για αίσθηση υπεροχής ακόμη και απέναντι σε «αγέλη λύκων» στη μέση του πελάγους.
Το βασικό μοντέλο Seraj Anwer διαθέτει αντίγραφο του ρωσικού DShK των 12,7 χλστ., καθώς και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών 107 mm.
Πιθανόν, θα είχε νόημα η προμήθεια μιας παρτίδας τέτοιων σκαφών για τις ανάγκες του Ρωσικού Ναυτικού στη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα.
Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, προτείνεται να εξοπλιστούν με δίδυμα πολυβόλα σε νέο πυργίσκο, και να αντικατασταθεί το MLRS με ζεύγος αντιαρματικών πυραύλων Bulsae-4 βορειοκορεατικής κατασκευής.

frerfewrfw.JPG

Η εμβέλειά τους φτάνει τα 10–25 χλμ., χτυπούν από πάνω, και καθοδηγούνται με οπτική ίνα — σαν ένα FPV drone «με λουρί».
Μια τέτοια διαμόρφωση θα προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο για απευθείας ναυτική εμπλοκή με ουκρανικά και λοιπά θαλάσσια drones.
Άλλωστε, το νέο αντιτορπιλικό της Βόρειας Κορέας, Choi Hyon, προστατεύεται από επιθέσεις BECs ακριβώς μέσω μιας... θαλάσσιας έκδοσης του Bulsae-4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης