Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόβαση NBA στην Ευρώπη με «όπλο» 1 δισ. δολ. – Η JPMorgan τελειώνει τη Euroleague

Απόβαση NBA στην Ευρώπη με «όπλο» 1 δισ. δολ. – Η JPMorgan τελειώνει τη Euroleague
Το NBA κοιτάει την Ευρώπη για την επόμενη φάση ανάπτυξής της…
Το NBA ανακοίνωσε τη Δευτέρα 22/1 ότι προχωράει σε ενέργειες για τη δημιουργία μιας νέας επαγγελματικής λίγκας στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA).
Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με στόχο την προσέγγιση ομάδων και επενδυτικών σχημάτων.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο CNBC, η αξία του franchise θα μπορούσε να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Στην πρόσφατη εκδήλωση NBA Cup στο Λας Βέγκας, ο κομισάριος του NBA Adam Silver ανέφερε ότι οι JPMorgan και Raine Group συναντούν ενεργά ενδιαφερόμενους επενδυτές στην Ευρώπη, καταγράφοντας μεγάλο «ενδιαφέρον».
Οι τράπεζες έχουν ήδη συναντηθεί με τουλάχιστον 70 πιθανούς επενδυτές, ενώ οι συζητήσεις ξεκίνησαν περίπου πριν από ενάμιση χρόνο.
Στόχος είναι η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τον επόμενο μήνα και η ψήφιση της έγκρισης της λίγκας στη συνεδρίαση του ΔΣ τον Μάρτιο.

Η πρώτη ανακοίνωση

Ο αναπληρωτής κομισάριος του NBA Mark Tatum έχει δηλώσει ότι η λίγκα εξετάζει πιθανή ιδιοκτησία από sovereign wealth funds, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει επαφές με ιδιοκτήτες ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων.
Η πρώτη ανακοίνωση για τη διερεύνηση μιας ανδρικής λίγκας στην Ευρώπη έγινε τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.
«Οι συνομιλίες μας με διάφορους φορείς στην Ευρώπη ενίσχυσαν την πεποίθησή μας ότι υπάρχει τεράστια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας λίγκας στην ήπειρο», δήλωσε ο Silver.
«Μαζί με τη FIBA, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με συλλόγους και επενδυτές που μοιράζονται το όραμά μας για το μέλλον του μπάσκετ στην Ευρώπη».
To NBA θα παρέχει επίσης οικονομική στήριξη και πόρους στον ευρωπαϊκό χώρο. Στόχος είναι η επένδυση στις εγχώριες λίγκες και στα προγράμματα ανάπτυξης της FIBA, δημιουργώντας ένα «pipeline» προπονητών, παικτών και διαιτητών.
To NBA εκτιμά ότι υπάρχουν 270 εκατομμύρια πιθανοί φίλαθλοι στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας την ήπειρο ως «αγορά που παραμένει ανεκμετάλλευτη».
Στην έναρξη της σεζόν, η λίγκα είχε 71 παίκτες ευρωπαϊκής καταγωγής.
Ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της NBA (Victor Wembanyama, Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić και Luka Dončić) προέρχονται από την Ευρώπη.
To NBA τονίζει ότι το μπάσκετ είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στην Ευρώπη, μετά το ποδόσφαιρο, και ότι η φετινή σεζόν ήταν η πιο παρακολουθημένη σε ψηφιακά και κοινωνικά κανάλια της λίγκας.

Υποτιμημένη

Η τρέχουσα ευρωπαϊκή αγορά θεωρείται υποτιμημένη, ενώ λείπουν ομάδες σε σημαντικές πόλεις.
Σύμφωνα με πηγές, δύο τρίτα των ομάδων της EuroLeague παρουσιάζουν ζημίες, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
To NBA εξετάζει την τοποθέτηση ομάδων σε Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο, ενώ σκέφτεται επίσης Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα.
Σε περίπτωση προόδου του σχεδίου, ενδέχεται να εμφανιστούν επιδείξεις με ομάδες της NBA στην Ευρώπη και, μελλοντικά, να διεξαχθούν αγώνες τύπου cup ή all-star μεταξύ ευρωπαϊκών και NBA ομάδων.
Ο γενικός γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής χαρακτήρισε την ανακοίνωση «μεγάλη είδηση για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τους φιλάθλους του», επισημαίνοντας ότι το σχέδιο θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα ολόκληρου του οικοσυστήματος του μπάσκετ στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων παικτών, συλλόγων, εθνικών ομοσπονδιών και φιλάθλων.
To NBA έχει ήδη ολοκληρώσει την πέμπτη σεζόν της African League, επίσης σε συνεργασία με τη FIBA, καταγράφοντας κάθε χρόνο αύξηση στην προσέλευση, στις πωλήσεις εμπορευμάτων και στην κοινωνική δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης