Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στο Lyman, δέος στο Slovyansk: Εκεχειρία 7 ημερών στην ενέργεια – Μοιραία αδιάλλακτος Zelensky: Δεν δίνουμε το Donbass

Σοκ στο Lyman, δέος στο Slovyansk: Εκεχειρία 7 ημερών στην ενέργεια – Μοιραία αδιάλλακτος Zelensky: Δεν δίνουμε το Donbass
O Ρωσικός στρατός ήδη έχει διαπεράσει τους ποταμούς Haichur και Yanchur, στην περιφέρεια της Zaporizhia κοντά στην πόλη Hulyaipole... εξέλιξη που υποδηλώνει ότι έσπασε και η δεύτερη γραμμή άμυνας των Ουκρανών
(upd27) Η εβδομαδιαία εκεχειρία στην Ουκρανία με επίκεντρο την ενέργεια… ήταν μια ακόμη πράξη μεγαθυμίας – στις τόσες που έχει κάνει – του Ρώσου Προέδρου Putin.
H εκεχειρία ξεκινάει στις 30 Ιανουαρίου και τελειώνει στις 6 Φεβρουαρίου 2026.

Ο Trump ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Putin για το γεγονός ότι δέχθηκε για μια εβδομάδα οι Ρωσικές δυνάμεις να μην αποτελειώσουν τα συστήματα ενέργειας της Ουκρανίας.
Εν τω μεταξύ ο προκλητικός – και λίγος – Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, δήλωσε ότι σε αντίθεση με τη Γροιλανδία, η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών δεν ισχύει για την Κριμαία και το Donbass.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 28 Ιανουαρίου δείχνουν ένα ρωσικό drone να χτυπά ένα ουκρανικό όχημα στην Preobrazhenivka, στην περιφέρεια Kharkiv (βορειοδυτικά του Slovyansk, στην περιφέρεια Donetsk περίπου 97 χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή) ενώ φέρεται να λαμβάνει καθοδήγηση από ένα drone αναγνώρισης της ZALA….
O Ρωσικός στρατός ήδη έχει διαπεράσει τους ποταμούς Haichur και Yanchur, στην περιφέρεια της Zaporizhia κοντά στην πόλη Hulyaipole... εξέλιξη που υποδηλώνει ότι έσπασε και η δεύτερη γραμμή άμυνας των Ουκρανών...

Peskov: Έκκληση Trump σε Putin για ενεργειακή εκεχειρία - Στόχος η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για διαπραγματεύσεις

Ο σκοπός της έκκλησης του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump προς τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin προκειμένου να απέχει η Ρωσία από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για διαπραγματεύσεις υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Πράγματι, ο πρόεδρος Trump απηύθυνε προσωπική έκκληση προς τον πρόεδρο Putin να απέχει για μία εβδομάδα, έως την 1η Φεβρουαρίου, από επιθέσεις κατά του Κιέβου με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων» επισήμανε ο Peskov, ο οποίος ερωτηθείς εάν ο Putin την έκανε αποδεκτή, απάντησε θετικά.
Ο Peskov έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres ότι το Donbass σε αντίθεση με τη Γροιλανδία δεν έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
«Θεωρούμε ότι αυτά τα συμπεράσματα είναι βαθιά λανθασμένα από την άποψη του διεθνούς δικαίου.
Δεν συμφωνούμε με αυτά τα συμπεράσματα και έχουμε τη δική μας, καλά γνωστή σε όλους, τεκμηριωμένη θέση» είπε ο Peskov.
Σύμφωνα με τον Peskov, η Ρωσία είδε τις δηλώσεις του Zelensky ότι η Ουκρανία δεν θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς στο Donbass και στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.
“Φυσικά, είδαμε αυτές τις δηλώσεις.
Το ζήτημα είναι ένα - αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς του Κιέβου σκοπεύει να προσπαθήσει να ανακαταλάβει αυτόν τον πυρηνικό σταθμό με μάχες ή σκοπεύει να επιτεθεί σε αυτόν τον πυρηνικό σταθμό» διερωτήθηκε ο Peskov.
Όσον αφορά στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Zelensky στον Putin για συνάντηση στο Κίεβο ο Peskov τόνισε: «Θα ήθελα να θυμίσω ότι ο Putin δεν προσκάλεσε με δική του πρωτοβουλία τον Zelensky πουθενά και δεν του πρότεινε καμία συνάντηση.
Αντίθετα, ο Zelensky ζήτησε συνάντηση και η απάντηση του Putin ήταν: Είμαστε έτοιμοι, αλλά μόνο στη Μόσχα.
Είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό».

Trump: Φέραμε 4 Ρώσους στρατηγούς στο τραπέζι… ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιλυθεί σύντομα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δήλωσε στο πλαίσιο δηλώσεων για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να επιλυθεί.
Είπε ότι οι βοηθοί του εργάζονταν σκληρά πάνω σε αυτό.
«Έχουμε επιλύσει 8 συγκρούσεις και πιστεύουμε ότι σύντομα θα επιλύσουμε ακόμη μία.
Ο Steve Witkoff εργάζεται πολύ σκληρά, όπως και ο Jared Kushner και όλοι οι άλλοι, και νομίζω ότι θα τις επιλύσουμε σύντομα», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump.
Ταυτόχρονα, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Προέδρου των ΗΠΑ, Steve Witkoff, δήλωσε ότι έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία.
«Οι Ουκρανοί έχουν δηλώσει ότι έχουμε σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο πρόσφατα, από τη Γενεύη, από ό,τι έχουν δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αυτής της σύγκρουσης.
Έτσι, πρόσφατα, είχαμε πέντε Ρώσους στρατηγούς στο Άμπου Ντάμπι, μαζί με τον Jared και τον Dan Driscoll, και πιστεύουμε ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε περίπου μια εβδομάδα, αλλά συμβαίνουν πολλά θετικά πράγματα μεταξύ των πλευρών», σημείωσε ο Steve Witkoff.
Υπενθυμίζεται ότι η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου,, χαρακτήρισε «ιστορική» τη συνάντηση των εκπροσώπων των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο Άμπου Ντάμπι
Ταυτόχρονα, ο δυτικός τύπος ανέφερε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία έγιναν το κύριο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις στο Άμπου Ντάμπι.

Trump (ΗΠΑ): Η Ρωσία σταμάτησε τις επιθέσεις στο Κίεβο μετά από αίτημά μου προς τον Putin…τον ευχαριστώ

Η Ρωσία θα μπορούσε να είχε ήδη αναστείλει τις επιθέσεις στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ευγνώμονες γι' αυτό, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump.
«Η Ρωσία δεν έχει βομβαρδίσει την Ουκρανία εδώ και αρκετό καιρό λόγω αυτού του τρομερά κρύου καιρού.
Το εκτιμούμε πολύ αυτό», τόνισε ο Trump.
Οι Ουκρανοί μαχητές στοχεύουν πολιτικούς στόχους στη Ρωσία με drones σε καθημερινή βάση.
Ο στρατός απαντά χρησιμοποιώντας όπλα ακριβείας από αέρος, θάλασσας και ξηράς, καθώς και drones, στοχεύοντας αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Σκληρή αδιαλλαξία Zelensky: Ούτε βήμα πίσω για Donbass, Zaporizhia - Ρωσία: Ετοιμάζουν επίθεση στον πυρηνικό σταθμό

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky διαμηνύει ότι το Κίεβο δεν είναι διατεθειμένο για συμβιβασμούς και δεν θα εγκαταλείψει το Donbass και τον Πυρηνικό Σταθμό της Zaporizhia «χωρίς μάχη».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, απάντησε σχεδόν ακαριαία δηλώνοντας ότι ο Πυρηνικός Σταθμός της Zaporizhia βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα συμφώνησε να απέχει από πλήγματα κατά της Ουκρανίας μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky τόνισε ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να συμβιβαστεί όσον αφορά το καθεστώς του Donbass και του Πυρηνικού Σταθμού της Zaporizhia.
«Δεν θα παραδώσουμε το Donbas και το Zaporizhia NPP στους Ρώσους χωρίς μάχη. Η λιγότερο προβληματική επιλογή είναι η φόρμουλα "παραμένουμε εκεί που είμαστε"», αναφέρει το δημοσίευμα του «Strana.ua», παραθέτοντας τα λόγια του Zelensky.

Η ουκρανική αδιαλλαξία για το εδαφικό και κριτική στους Ευρωπαίους

Σημείωσε ότι τέτοιοι συμβιβασμοί θα οδηγούσαν σε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας.
Ο Zelensky δήλωσε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για το εδαφικό ζήτημα και ότι οι ΗΠΑ προτείνουν τη δημιουργία μιας ελεύθερης οικονομικής ζώνης στο Donbass, «αλλά το θέμα του ελέγχου πρέπει να είναι δίκαιο».
Παράλληλα, ο Zelensky εξέφρασε την επιθυμία να υπογράψει εγγυήσεις ασφαλείας πριν ληφθεί η τελική απόφαση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Σημείωσε ότι μια απλή δήλωση των Ευρωπαίων για ετοιμότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν αρκεί, εφόσον τα κοινοβούλια αυτών των χωρών δεν την έχουν εγκρίνει.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου επέκρινε επίσης τους εταίρους του για καθυστερήσεις στις προμήθειες συστημάτων αεράμυνας, οι οποίες, όπως είπε, οδήγησαν σε διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δεν παρέδωσαν εγκαίρως τους πυραύλους επειδή η Ευρώπη δεν τους πλήρωσε στην ώρα τους.
Ο Zelensky αναφέρθηκε επίσης σε μια πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Προσκαλώ δημόσια τον Putin στο Κίεβο, αν το τολμήσει φυσικά», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να συναντηθεί μαζί του στη Μόσχα.

Απάντηση βόμβα από το Κρεμλίνο: Σχεδιάζετε επίθεση στη Zaporizhia

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, σχολίασε τη δήλωση του Zelensky στις 30 Ιανουαρίου.
«Υπάρχει μόνο ένα ερώτημα εδώ: σημαίνει αυτό ότι το καθεστώς του Κιέβου σκοπεύει να πολεμήσει για να ανακαταλάβει αυτόν τον πυρηνικό σταθμό; Και σκοπεύει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό;», διερωτήθηκε ο Peskov κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Υπενθύμισε ότι ο Πυρηνικός Σταθμός της Zaporizhia βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο για περισσότερο από δύο χρόνια.
«Όσον αφορά το Donbass, η δυναμική στο μέτωπο μιλάει από μόνη της. Και δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα άλλο να προσθέσουμε», κατέληξε.

«Ο Zelensky πήρε πίσω τη δική του πρόταση για συνάντηση με τον Putin»

Ο Peskov επιβεβαίωσε επίσης τα λόγια του Zelensky ότι η Ρωσία συμφώνησε να απέχει από επιθέσεις στην Ουκρανία μέχρι την 1η Φεβρουαρίου για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο Donald Trump ζήτησε προσωπικά αυτό το μέτρο από τον Ρώσο ηγέτη.
Σχετικά με την άρνηση του Zelensky να μεταβεί στη Μόσχα, ο Peskov υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο.
«Ο Putin δεν προσκάλεσε τον Zelensky πουθενά ούτε του πρότεινε συναντήσεις. <...> Ο Zelensky, στην πραγματικότητα, ξεκίνησε την ιδέα της συνάντησης. Και σε απάντηση, ο Πρόεδρος Putin του είπε ότι ναι, είμαστε έτοιμοι, αλλά μόνο στη Μόσχα. Είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό», δήλωσε.

ΗΠΑ: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για το εδαφικό

Στις 30 Ιανουαρίου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Matthew Whitaker, δήλωσε ότι μια συμβιβαστική λύση στο εδαφικό ζήτημα θα μπορούσε να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον.
«Νομίζω ότι θα γνωρίζουμε τις επόμενες εβδομάδες και ημέρες εάν οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα εδάφη ή όχι», δήλωσε ο Whitaker στο Newsmax.
Στις 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών στο Abu Dhabi, με το εδαφικό ζήτημα να αποτελεί βασικό θέμα.
«Αυτό το ζήτημα παραμένει το πιο δύσκολο», δήλωσε στο Tass διπλωματική πηγή κοντά στις διαβουλεύσεις.
Ο Zelensky έχει επανειλημμένα αναφέρει το καθεστώς του Πυρηνικού Σταθμού της Zaporizhia ως μία από τις «κόκκινες γραμμές» του Κιέβου, μαζί με το εδαφικό, και πρότεινε τον διαμοιρασμό του ελέγχου της εγκατάστασης μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

New York Times: Συμφωνία κυρίων Ρωσίας - Ουκρανίας για ενεργειακή εκεχειρία

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε μια προφορική «συμφωνία κυρίων» κατά τις διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρουν οι New York Times (NYT), επικαλούμενοι ανώνυμο σύμβουλο του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να σταματήσει τα πλήγματα κατά των υποδομών, στα οποία η Ρωσία φέρεται να συμφώνησε, αλλά μόνο προφορικά.
Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας σημειώνει επίσης ότι η συμφωνία δεν τέθηκε σε ισχύ αμέσως.
Στις 29 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin συμφώνησε προσωρινά να αναστείλει τα πλήγματα κατά του Κιέβου και άλλων πόλεων της Ουκρανίας λόγω του ψύχους.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του Λευκού Οίκου, του ήταν «πολύ ευχάριστο» το γεγονός ότι ο Ρώσος ηγέτης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά του.

Whitaker (ΗΠΑ): Σύντομα θα μάθουμε αν Ρωσία και Ουκρανία μπορούν να συμφωνήσουν στο εδαφικό

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Matthew Whitaker, θεωρεί ότι η Μόσχα και το Κίεβο μπορεί να βρουν έναν συμβιβασμό για το εδαφικό ζήτημα της ουκρανικής σύγκρουσης μέσα σε λίγες εβδομάδες, ακόμα και μέρες.
«Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Steve Witkoff δήλωσε ότι όλα καταλήγουν σε ένα ζήτημα, το εδαφικό.
Και πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα μάθουμε αν οι πλευρές θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα εδάφη» υποστήριξε μιλώντας στο κανάλι Newsmax ο Whitaker.
Νωρίτερα, ο βοηθός του προέδρου της Ρωσίας, Yuri Ushakov, εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Marco Rubio, ο οποίος υποστηρίζει ότι όλα έχουν συμφωνηθεί στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, εκτός από το εδαφικό ζήτημα.
Πριν από αυτό, ο Ushakov σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα στην ατζέντα της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την Ουκρανία, ωστόσο το εδαφικό ζήτημα είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή.

Merz (καγκελάριος Γερμανίας): Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
Η Ουκρανία χρειάζεται μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη» υποστήριξε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Friedrich Merz κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky με αφορμή τη συμφωνία για παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές.
Όπως διευκρίνισε ο Zelensky, συζήτησαν επίσης τη μελλοντική συνεργασία και συμφώνησαν σε κοινή δράση μεταξύ των δύο κρατών και των ευρωπαϊκών εταίρων.
«Είμαι ευγνώμων για την ετοιμότητα της Γερμανίας να βοηθήσει και στην αποκατάσταση της χώρας μας», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Steve Witkoff έδωσε στην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου ένα σημείωμα που ανέφερε τον Putin

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Steve Witkoff, παρέδωσε στην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Susie Wiles ένα υπόμνημα που ανέφερε τον Ρώσο πρόεδρο Putin.
«Ο Witkoff έστειλε ένα σημείωμα στη Susie Wiles με πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνομιλία με τον Putin.
Οι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να διακρίνουν την ακριβή διατύπωση, μόνο το επώνυμο «Putin»».
Νωρίτερα, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Peskov δήλωσε ότι ο Putin εκτιμά ιδιαίτερα τις ειρηνευτικές προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Trump και της ομάδας του, συμπεριλαμβανομένου του Steve Witkoff.

Sergey Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Ρωσία απορρίπτει τις δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο συνεχίζει να απορρίπτει τις δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov έδωσε συνέντευξη σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις 29 Ιανουαρίου, στην οποία απέρριψε τους όρους των δυτικών εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία, απορρίπτοντας τις δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας ως προσπάθεια προστασίας της «παράνομης» ουκρανικής κυβέρνησης και επαναλαμβάνοντας τη ρωσική δέσμευση στο πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας που παρουσίασε η Ρωσία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Κωνσταντινούπολης του 2022.
Το προσχέδιο της Κωνσταντινούπολης του 2022 ισοδυναμούσε με πλήρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, επιβάλλοντας αυστηρά όρια στο μέγεθος και τη δραστηριότητα του ουκρανικού στρατού, καθώς και παρέχοντας στη Ρωσία δικαίωμα βέτο στην ικανότητα των κρατών που εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας να ανταποκριθούν σε μελλοντικές ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Προκλητικός Antonio Guterres (ΟΗΕ): Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης δεν ισχύει για Κριμαία και Donbass

Σε αντίθεση με τη Γροιλανδία, η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών δεν ισχύει για την Κριμαία και το Donbass, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.
«Μετά από μια πολύ εμπεριστατωμένη εξέταση από το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η αρχή της αυτοδιάθεσης δεν εφαρμόζεται στην κατάσταση στην Κριμαία και το Donbass.
Κατά την άποψή μας, η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας υπερισχύει σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Antonio Guterres.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε τα λόγια του Antonio Guterres ως ένα τρελό

Πρωτφανές κραχ στο Lyman - Θέμα ωρών η ολοκληρωτική επικράτηση των Ρώσων, μαζική παράδοση Ουκρανών στη Dibrova

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρηση για την απελευθέρωση του Krasny Lyman στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Τοπικές αναφορές υποδεικνύουν ότι η κατάσταση για τους μαχητές του καθεστώτος του Κιέβου επιδεινώνεται καθημερινά.
Ορισμένες ουκρανικές θέσεις κοντά στον οικισμό έχουν ήδη καταληφθεί από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς, η συστηματική εξόντωση του προσωπικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο χωριό Dibrova.
Εκεί, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να περικυκλώσουν τους εχθρικούς σχηματισμούς, οδηγώντας τους σε έναν λεγόμενο «πύρινο θύλακα».
Δεν επιβίωσαν όλοι οι μαχητές, ενώ όσοι στάθηκαν τυχεροί, σύμφωνα με τις ρωσικές δυνάμεις, επέλεξαν να παραδοθούν.
Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι πρόσφατα, μια αρκετά μεγάλη δύναμη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούμενη κυρίως από μαχητές εθνικιστικών ομάδων, ήταν συγκεντρωμένη στο Krasny Lyman.
Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο εξαπέλυσε αντεπίθεση κοντά στο Kupyansk, μέρος των δυνάμεων από το Lyman μεταφέρθηκε στην περιοχή του Kharkiv.
Πριν από λίγες ημέρες, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πλήρη επίθεση στο Lyman και έχουν ήδη σημειώσει σημαντικές επιτυχίες.
Οι εχθρικές δυνάμεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν, υπομένοντας σοβαρές απώλειες.
Πρέπει να τονιστεί ότι η απελευθέρωση του Krasny Liman είναι απαραίτητη για την περαιτέρω προέλαση των ρωσικών μονάδων προς το Slovyansk.
Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της Kostiantynivka, αυτό θα δημιουργήσει σημαντικές απειλές για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το Κίεβο παραδέχεται ότι το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ενδέχεται απλώς να μην διαθέτει αρκετό προσωπικό για να συγκρατήσει τη ρωσική επίθεση σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα.

Sergey Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ο ΟΗΕ κάνει επιλεκτικές τοποθετήσεις, ελίσσεται σαν φίδι

Παρά τα πολυάριθμα αιτήματα της Ρωσίας, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ έχουν υπεκφύγει στις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις σχετικά με την επιλεκτική τους προσέγγιση στον χάρτη του οργανισμού όσον αφορά την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι μετά την ανακοίνωση των σχεδίων των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σχολιάζοντας το θέμα, δήλωσε ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της κυριαρχίας του Βασιλείου της Δανίας και του σεβασμού του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του λαού της Γροιλανδίας.
«Φαίνεται, τι είναι τόσο εντυπωσιακό;
Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι εντυπωσιακό εδώ.
Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, μετά από πολυάριθμες, λεπτομερείς εξηγήσεις των βαθύτερων αιτιών των ενεργειών μας, τις οποίες έχουμε ήδη συζητήσει σήμερα και οι οποίες περιλαμβάνουν την κραυγαλέα προετοιμασία της Ουκρανίας ως απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία (υπήρχαν σχέδια για την ίδρυση ναυτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Κριμαία και την Αζοφική Θάλασσα), και λόγους που βρίσκονται επίσης στα χείλη όλων: η νομοθετική εξόντωση οτιδήποτε ρωσικού και η απαγόρευση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Τα έχουμε εξηγήσει όλα αυτά επανειλημμένα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Turkiye και στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.
«Έγραψα επιστολές και συζήτησα με τον Γενικό Γραμματέα Antonio Guterres στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπός μας στη Νέα Υόρκη έθεσε επανειλημμένα αυτά τα ερωτήματα.
Ρωτήσαμε επίσημα, σε χαρτί, αν ο Antonio Guterres πιστεύει ότι ο Χάρτης του ΟΗΕ αναφέρεται μόνο στην εδαφική ακεραιότητα και όχι στο δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση και σε άλλες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της κυρίαρχης ισότητας των κρατών.
Απέφυγαν το ερώτημα σαν τα φίδια προσπάθησαν και γλίστρησαν και απαντούσαν συνεχώς στα ερωτήματά μας με κάπως αμήχανο τρόπο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Mark Sleponda (ΗΠΑ): Ο Oreshnik έκανε τον Zelensky να δακρύσει

Το καθεστώς του Κιέβου έχει βρεθεί σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση μετά τις ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων, γεγονός που έχει οδηγήσει τον Volodymyr Zelensky να φοβάται την απειλή ενός καταστροφικού ρωσικού χτυπήματος, δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Mark Sleponda.
«Και ο Zelensky κλαίει τώρα επειδή αναμένει μια ακόμη μεγάλη ρωσική ομοβροντία εναντίον των υποδομών του καθεστώτος του Κιέβου στο εγγύς μέλλον.
Αυτοί θα μπορούσαν να είναι διάφοροι τύποι πυραύλων, ίσως ακόμη και Oreshnik.
Επομένως, είναι απολύτως πιθανό να πλησιάζει ένα καταστροφικό πλήγμα.
Η Ρωσία βρίσκεται σε μια θέση όπου είναι ικανή να τα καταστρέψει όλα αυτά.
Όλα θα παραλύσουν. Και αυτό, φυσικά, θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή για το Κίεβο», δήλωσε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον Mark Sleponda, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το καθεστώς Zelensky, ο ρωσικός στρατός έχει αποκτήσει ευρείες επιχειρησιακές δυνατότητες για να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου του στην παραμεθόρια περιοχή, ιδίως στην περιοχή του Kharkiv»
«Η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια ενεργή προέλαση στα βορειοανατολικά της περιοχής του Kharkiv.
Οι δυνάμεις της έχουν πάρει τον έλεγχο αρκετών οικισμών στην περιοχή.
Το καθεστώς του Κιέβου απλά δεν έχει αρκετές δυνάμεις. Και μπορείτε να μαντέψετε ότι η ζώνη ασφαλείας εκεί θα επεκταθεί», πρόσθεσε ο Mark Sleponda

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Θα υπάρξουν αντίποινα για τις εχθρικές ενέργειες των χωρών της Βαλτικής στις Ρωσικές πρεσβείες

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει συγκεκριμένα αντίποινα ως απάντηση στην επιβολή κανονισμών σχετικά με τις δραστηριότητες των ρωσικών πρεσβειών από τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Σε απάντηση σε αυτά τα εχθρικά μέτρα, έγινε διάβημα στις 30 Δεκεμβρίου 2025, με την κλήση των επιτετραμμένων της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών ενημερώθηκαν ότι η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να λάβει συγκεκριμένα αντίποινα».
Η απόφαση σχετικά με τις πρεσβείες αυτών των χωρών στη Μόσχα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, διευκρίνισε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, το υπουργείο τόνισε ότι οι παράνομες απαιτήσεις από τις χώρες της Βαλτικής θα περιέπλεκαν σε μεγάλο βαθμό το έργο των ξένων αποστολών και θα παραβίαζαν κατάφωρα τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι χώρες της Βαλτικής, γενικά, έχουν εδραιώσει σταθερά το καθεστώς τους ως εξαιρετικά εχθρικά κράτη προς τη Ρωσία.

Απίστευτο: Η Δανία επιβάλλει δασμούς στην Γροιλανδία…

Η Δανία επιβάλλει δασμούς στη Γροιλανδία, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές στο νησί, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γροιλανδίας Bediarak Ottosen.
«Αν χρησιμοποιήσουμε κάποια ξυλεία για οικοδομικό υλικό, ένα μέτρο στη Δανία κοστίζει περίπου 125 δανικές κορώνες και εδώ στη Γροιλανδία κοστίζει περίπου 300 δανικές κορώνες, και αυτοί είναι οι δασμοί που επιβάλλει η Δανία στη Γροιλανδία».
Σύμφωνα με τον πολιτικό, τέτοιοι δασμοί ήδη επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία της Γροιλανδίας και η εισαγωγή πρόσθετων περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις ΗΠΑ, μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση. Σημείωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των οικοδομικών υλικών καθιστούν τη ζωή στη Γροιλανδία ολοένα και πιο ακριβή.
Ο αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι πολλοί κάτοικοι του νησιού θεωρούν τέτοιους δασμούς άδικους και αναρωτιούνται γιατί η Δανία δεν τους καταργεί, παρά τις συμμαχικές της σχέσεις.
Από την αρχή της δεύτερης θητείας του, ο Trump έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Γροιλανδία πρέπει να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών και, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα, έχει επιμείνει ανοιχτά σε αυτό. Ισχυρίζεται ότι ρωσικά και κινεζικά υποβρύχια φέρονται να σταθμεύουν γύρω από την αυτόνομη περιοχή εντός του Βασιλείου της Δανίας, ενώ η άμυνα του νησιού είναι απλώς «δύο έλκηθρα με σκύλους».

O Ρωσικός στρατός κατέλαβε την Bila Bereza βορειοδυτικά της πόλης Sumy

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε στις 29 Ιανουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Bila Bereza (βορειοδυτικά της πόλης Sumy).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις περιφέρειες Sumy και Kursk, συμπεριλαμβανομένων των νοτιοδυτικών του Glushkovo κοντά στο Novyi Put, βόρεια της πόλης Sumy κοντά σε Kostyantynivka, Kindrativka, Oleksiivka και Andriivka και προς το Nova Sich και βορειοανατολικά της πόλης Sumy κοντά στο Kucherov, Sadky, Loknya, Yablunivka και Yunakivka και προς τη Mala Korchakivka και τη Myropillya.
Οι Ρωσικές δυνάμεις καινοτομούν χρησιμοποίησαν 97 χλμ πίσω από την πρώτη γραμμή ειδικά drones

Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 28 Ιανουαρίου δείχνουν ένα ρωσικό drone να χτυπά ένα ουκρανικό όχημα στην Preobrazhenivka, στην περιφέρεια Kharkiv (βορειοδυτικά του Slovyansk, στην περιφέρεια Donetsk περίπου 97 χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή) ενώ φέρεται να λαμβάνει καθοδήγηση από ένα drone αναγνώρισης της ZALA.
Το drone ήταν σταθερής πτέρυγας — κάτι που θα ήταν συμβατό με ένα drone Molniya με σταθερή πτέρυγα και προβολή πρώτου προσώπου (FPV) ή άλλο drone με παρόμοιες δυνατότητες με το Molniya.

Σπάει η Ουκρανική άμυνα στους ποταμούς Haichur και Yanchur στην Zaporizhia

Η Ουκρανική άμυνα σπάει στους ποταμούς Haichur και Yanchur στην Zaporizhia
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στην ίδια την Hulyaipole, βορειοδυτικά της Hulyaipole κοντά σε Varvarivka, Svyatopetrivka, Olenokostyantynivka, Zelene και Pryluky και προς το Tsvitkove, το Ternuvate και το Vozdvyzhivka, βόρεια της Hulyaipole κοντά σε Dobropillya, Danylivka, Nove Zaporizhia, Radisne και Yehorivka και νοτιοδυτικά της Hulyaipole προς Zaliznychne.

Northern-Border-CW-Effort-January-29-2026.webp
Kharkiv-Oblast-January-29-2026.webp
Oskil-River-Direction-January-29-2026.webp
Donetsk-Oblast-January-29-2026.webp
Slovyansk-Direction-January-29-2026.webp
Kostyantynivka-Druzhkivka-Tactical-Area-January-29-2026.webp
Pokrovsk-Direction-January-29-2026.webp

Pokrovsk-Agglomeration-January-29-2026.webp
Zaporizhia-Oblast-January-29-2026.webp

Zaporizhzhia-City-Direction-January-29-2026.webp
Kherson-Direction-January-29-2026.webp



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης