Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπόθεση Siemens: Την παραπομπή 64 ατόμων προτείνει ο εισαγγελέας για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

tags :
Υπόθεση Siemens: Την παραπομπή 64 ατόμων προτείνει ο εισαγγελέας για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η τελική απόφαση για την παραπομπή των 64 για την υπόθση Siemens,  θα ληφθεί από το Συμβούλιο Εφετών
Την παραπομπή 64 προσώπων για την υπόθεση της Siemens, προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών κ. Γαληνός Μπρης, για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.
Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Έπειτα από πολύχρονη έρευνα για την υπόθεση της SIEMENS και τις «ωφέλιμες πληρωμές» που είχε ξεκινήσει το 2006 από τον νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου, ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί και αφορά την περίφημη «σύμβαση 8002» που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία, φθάνει, πλέον, στην «επ' ακροατηρίω» εξέτασή του.
Η υπόθεση του «σύμβασης 8002» του ΟΤΕ θεωρείται από όσους έχουν ασχοληθεί με τον «φάκελο SIEMENS» ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα.
Το πόρισμα του εισαγγελέα αριθμεί 2.368 σελίδες και περιγράφει τις διαδρομές της μίζας για τη σύμβαση 8002 της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ.
Πρόκειται για δωροδοκίες τουλάχιστον 69.942.000 ευρώ που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, ενώ σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση το συνολικό κόστος της επίμαχης σύμβασης υπολογίζεται στα 236 δισ. δραχμές.
Η τελική απόφαση για την παραπομπή των 64, θα ληφθεί από το Συμβούλιο Εφετών.

Αναλυτικά η λίστα των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και 17 Γερμανοί υπήκοοι:
- 19 κατηγορούνται για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- 14 πρώην στελέχη του ΟΤΕ κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- 8 υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων κατηγορούνται για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
- 14 είναι οι κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση Siemens εμπλέκεται ο τότε επικεφαλής της εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος έχει διαφύγει στο εξωτερικό.
Σε πολιτικό επίπεδο, δεν έχουν εντοπιστεί υπουργοί ως αποδέκτες των χρημάτων.
Ωστόσο, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, υποστηρόιζει ότι εισέπραξε 1 εκατ. ευρώ, το οποίο κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης