Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αυξάνονται και πάλι οι ροές προσφύγων προς τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, λόγω... καλοκαιρίας

Αυξάνονται και πάλι οι ροές προσφύγων προς τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, λόγω... καλοκαιρίας
Από χθες Τρίτη 29 Μαρτίου έφτασαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο 729 άτομα - Ξεπερνούν τους 4.000 οι εγκλωβισμένοι στα hot spot
Σε άνοδο βρίσκονται και πάλι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, καθώς η βελτίωση του καιρού είχε ως αποτέλεσμα να αποβιβασθούν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου από χθες, Τρίτη 29 Μαρτίου, και μέχρι σήμερα το πρωί 729 άτομα.
Συγκεκριμένα, στη Λέσβο έφτασαν 569 άτομα, στη Χίο 83 και στη Σάμο 77.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο αριθμός εκείνων που κρατούνται υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας ξεπερνά πλέον τους 2.000, καθώς αναμένουν την ενεργοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, ώστε να υποβάλλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όσοι έχουν απομείνει με το παλαιό καθεστώς καταγραφής (σταδιακά αναχωρούν για την ηπειρωτική Ελλάδα ή απελαύνονται) είναι 648 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 212 στη Σάμο.
Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών παραμένουν στη Μόρια της Λέσβου 2.260 άτομα, στη Χίο 1.449 και στη Σάμο 218.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση από το Λιμενικό και το υπ. Εσωτερικών, από το πρωί έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 αφίξεις μόνο στη Λέσβο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις περισυνελέγησαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα από σκάφη του Λιμενικού και της Frontex.
Οι περισσότεροι από τους νεοαφιχθέντες είναι Πακιστανοί, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν επιχειρήσει ακόμη και 5 φορές να περάσουν στην Ελλάδα.
Πολλοί εμποδίστηκαν από τα σκάφη του ΝΑΤΟ, ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία με τουρκική φρεγάτα, αλλά εκεί αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στους διακινητές, που πλέον χρεώνουν 200-300 ευρώ ανά άτομο για να τους περάσουν στα ελληνικά νησιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης