Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από την αφρικανική πανώλη των χοίρων
Η αλήθεια για την αφρικανική πανώλη των χοίρων 
Σε έξαρση είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων στη Βουλγαρία, με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες θανατώσεις ζώων.
Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες Αρχές λαμβάνουν μέτρα για το δύσκολο αυτό νόσημα, λέει στο Open ο Ευάγγελος Τσιαμάδης, κτηνίατρος του τμήματος υγείας ζώων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως είπε δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά μόνο τα ίδια τα ζώα με 130.000 χοίρους να έχουν θανατωθεί μόνο στη Βουλγαρία. Η νόσος όπως είναι αναμενόμενο, προκαλεί αύξηση στις τιμές του κρέτατος.
Παράλληλα, επισήμανε πως αργά ή γρήγορα ο ιός θα περάσει στη χώρα μας.
Την ανησυχία των κτηνοτρόφων για τη συγκεκριμένη νόσο εξέφρασε μιλώντας στην Ώρα Ελλάδος Καλοκαίρι ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος, Βάκης Τσιομπανίδης, καταγγέλλοντας παράλληλα πως στον Έβρο δεν υπάρχουν κτηνίατροι για να κάνουν ελέγχους στις χοιροτροφικές μονάδες.
Χαρακτηριστικά, δήλωσε πως έχουν ζητήσει τέσσερις κτηνιάτρους στα σημεία εισόδου, κάτι που δεν έχει συμβεί.
"Αν περάσει ο ιός θα έχουμε αποτυχία ολική.
Ανησυχούμε για κάθε τέτοια νόσο που πλησιάζει τη χώρα μας".
Η καταστροφή θα είναι μεγάλη για τα ζώα και την οικονομία, σε περίπτωση που έρθει η πανώλη και στη χώρα μας.
Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία είναι ανησυχητική, δήλωσε άλλωστε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Βούλγαρος υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η χώρα μπορεί να χάσει το σύνολο των ζώων του χοιροτροφικού κλάδου της, δηλαδή 600.000 χοίρους.
Η κατάσταση «είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννα-Κάισα Ίτκονεν και ζήτησε να αναληφθεί δράση εναντίον αυτής της «καταστροφικής», όπως την αποκάλεσε, νόσου των ζώων.
Αξιωματούχοι της βιομηχανίας της κτηνοτροφίας στη Βουλγαρία εκφράζουν φόβους ότι η επιζωοτία μπορεί να προκαλέσει ζημιές έως 2 δισεκατομμυρίων λέβα (1,15 δισεκ. δολάρια).
Η Βουλγαρία θα λάβει 2,9 εκατ. ευρώ οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της νόσου, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Ντεσισλάβα Τάνεβα, αφού συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης