Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων - Μεταλλάξεις και γ’ κύμα απειλούν με καθολικό lockdown

Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων - Μεταλλάξεις και γ’ κύμα απειλούν με καθολικό lockdown

Έντονος προβληματισμός για την Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

(Συνεχές upd) Συνεχόμενη είναι η αύξηση που καταγράφεται στα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα και με τη χθεσινή 1/2 επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Χθες πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου, τα συνολικά κρούσματα ανήλθαν και πάλι σε 534, υποδεικνύοντας εκ νέου ανοδικές τάσεις που κάνουν τους επιδημιολόγους να μιλούν για πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας.
Οι διασωληνωμένοι ήταν 248.
Η Αττική φαίνεται να αποτελεί το επίκεντρο του ενδεχόμενου αυτού τρίτου κύματος, καταγράφοντας 265 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και συνεχίζοντας έτσι να διατηρεί το υψηλότερο μερίδιο των κρουσμάτων στην επικράτεια.
Με διψήφιους αριθμούς βρέθηκαν στον επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ η Θεσσαλονίκη με 39 περιστατικά όπου, όμως, έχει σημάνει συναγερμός μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού σε 36χρονο διάκονο, η Αχαΐα με 43, η Εύβοια με 29 και η Λάρισα με 14 περιστατικά.

«Θολή εικόνα» από τον μικρό αριθμό τεστ

Δεδομένου, μάλιστα, ότι συνολικά 13 περιοχές της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο» ως περιοχές «αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου» αλλά μόλις πέντε είναι εκείνες που σημειώνουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, γίνεται αντιληπτό ότι ο αριθμός των ελέγχων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός της πραγματικής επιδημιολογικής εικόνας της εκάστοτε περιοχής.
Ενδεικτικό του μικρού αριθμού τόσο μοριακών όσο και rapid τεστ αποτελεί το γεγονός ότι η Χαλκιδική μετρά μόλις τέσσερα κρούσματα, το Λασίθι ένα, ενώ η Ζάκυνθος δεν βρίσκεται καν στον επιδημιολογικό πίνακα κρουσμάτων, την στιγμή που μόλις χθες 1/2 το πρωί εντάχθηκαν στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, λόγω της αυξημένης διασποράς του ιού που παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Για μια ακόμα ημέρα, η Αττική συγκεντρώνει περισσότερα από τα μισά επί συνόλου κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο και με σύνολο 681 νοσηλευομένων στην Αττική έως σήμερα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «πισωγύρισμα δύο μηνών», αφού ήταν αρχές Δεκεμβρίου όταν καταγράφονταν παρόμοιοι αριθμοί που οδήγησαν σε πολύ αυστηρά μέτρα.
Ενδεικτικός της κατάστασης είναι και ο προβληματισμός που υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας για την εικόνα της Αττικής, ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.
Στοιχεία άξια αναφοράς είναι η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας RT στο 1,01, η αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων από την προπερασμένη Παρασκευή, αλλά και η συστηματική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, κύριος Νίκος Θωμαΐδης.

Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου (1/2) το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος του προγράμματος εμβολιασμού κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία στη χώρα.
Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και δεν «δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός» σε σχέση με αυτές.
Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι περίπου ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας η επιστήμη έκανε άλματα και έχουμε πλέον εμβόλια.
Την περασμένη Παρασκευή, ο ΕΜΑ ενέκρινε το τρίτο εμβόλιο, εκείνοτης AstraZeneca για χρήση στους άνω των 18 ετών.
Σε σχέση με τους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί κυρίως από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, για τους άνω των 65 ετών, το «αγκάθι» είναι ο μικρός αριθμός ατόμων που έχει συμπεριληφθεί στις κλινικές δοκιμές.
Εντούτοις, το μικρό δείγμα υπάρχει προοπτική να γίνει σύντομα μεγάλο με 7.500 άτομα από μελέτη στην Αμερική, και επίσης θα υπάρχουν στοιχεία από την εφαρμογή του στη Βρετανία.

Συνολικά έχουν γίνει 290.000 εμβολιασμοί, ή 2,75% σε ποσοστό του συνολικού πληθυσμού

Ο κ. Θεμιστοκλέους από την πλευρά του δήλωσε πως «έχουμε κάνει πάνω από 20.000 εμβολιασμούς σήμερα και στο τέλος της ημέρας θα ξεπεράσουμε τις 22.000.
Συνολικά έχουν γίνει 290.000 εμβολιασμοί, ή 2,75% σε ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
Για τον Φεβρουάριο έχουμε κλείσει 680.000 ραντεβού.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολύ προσεκτικά βήματα. Τον Ιανουάριο έγιναν 271.000 εμβολιασμοί, πάνω από 200.000 χιλιάδες που είχαμε προγραμματίσει αρχικά.
Έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και άλλες 100 κινητές μονάδες αυτή τη στιγμή ενεργές.
Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα κέντρα, ενώ θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις, με πάνω από 1.500 άτομα που θα εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες.
Θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις από 1.000 άτομα για τον εμβολιασμό και έχουν ήδη προσληφθεί 500 άτομα.
Θα ανοίξουν αλλα 300 κέντρα τον Φεβρουάριο, συνολικά 700.
Σήμερα παραλάβαμε από την Pfizer άλλες 90.000 δόσεις και αναμένουμε συνολικά 1.140.000 δόσεις και 240.000 μέχρι τέλη Μαρτίου από την Moderna.
Σε επικοινωνία που είχαμε με την Astrazeneca ενημερωθήκαμε ότι συνολικά θα παραλάβουμε 540.000 δόσεις τον Μάρτιο.
Όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
Στις πολύ υψηλού κινδύνου και στα άτομα 70-75 και στα άτομα υψηλού κινδύνου.
Αν εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί».

Στους 5.829 οι νεκροί

Σήμερα 1/2 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 157.495, εκ των οποίων 52% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.968 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.417 (63,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
grafima1.png
grafima2.png


Επίσης 248 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
Οι 182 (73,4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 86,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα 1.121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
hlikia1_2.jpg

 

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.829 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.427 (58,8%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

xartis1_2.jpg




ΕΟΔΥ: 108 μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ έχουν βρεθεί 107 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 1 της νοτιοαφρικανικής και όπως είναι φυσικό έχει σημάνει συναγερμός.
Από αυτά τα περισσότερα και συγκεκριμένα τα 80 εντοπίστηκαν στην Αττική 50 εκ των οποίων από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Ο συνολικός αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα φτάνει τα 174 (είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες 66) με το πρόβλημα πλέον να είναι μεγάλο δεδομένου ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού μεταδίδεται ταχύτατα και έχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.
Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:
⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα)
Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.


Άνοιξαν με μάσκες, αντισηπτικά και τεστ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια – Ποια εξαιρούνται

Αρχίζουν και πάλι από σήμερα Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου τα μαθήματα σε γυμνάσια κα λύκεια με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, όπως χρήση μάσκας και αντισηπτικών, ενώ θα γίνονται και προληπτικά τεστ.
Εξαίρεση αποτελούν τα λύκεια, τα οποία βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές, όπου τα μαθήματα θα συνεχίσουν να γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Άνοιγμα με μέτρα

Το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών και τακτικούς αερισμούς των χώρων.
Επιπλέον, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.
Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.
Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.


Στο κόκκινο η Αττική

Σε ισχύ είναι από 30/1 ο χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19, ο οποίος διακρίνει τις περιοχές σε επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα).
Ο χάρτης
καθορίζει και τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα στις επικίνδυνες «κόκκινες» περιοχές αλλά και τις αλλαγές αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Τα νέα μέτρα που ισχύουν στην «κόκκινη» Αττική από το Σάββατο 30 Ιανουάρίου 2021, αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική εξακολουθεί να είναι από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, έως τις 05:00 το πρωί.

Επανήλθε το click away

Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανήλθε το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία, τα οποία λειτουργούν με ραντεβού.
Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα κομμωτήρια και τα νυχάδικα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες».
Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

«Κοκκίνισαν» Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθος

Στο Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάχθηκαν από σήμερα Δευτέρα 1/2, από τις 06:00 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου .
Συγκεκριμένα μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την, Κυριακή 31-01-2020, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα εξής επιπρόσθετα μέτρα του Επιπέδου Β:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00
Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.
Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα επιπρόσθετα μέτρα ισχύουν και τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Επικράτεια.

xartis-4.jpg


Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

• Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
• 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
• Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
• Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
• Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
• Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
• Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης
3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών.
Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.
Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
«Στις κόκκινες» περιοχές μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων Αττικής, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που θέτει σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορvνοϊού στην Ελλάδα, από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής πλην της περιφερειακής Ενότητας των νήσων:

Συγκεκριμένα από για την Π.Ε Αττικής (πλην των νήσων) ισχύει:

1- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης