Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση τουλάχιστον έως 7/3 στο lockdown - Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ

Παράταση τουλάχιστον έως 7/3 στο lockdown - Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ

Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ - Αναμένεται σύσταση για χρήση διπλής μάσκας

(Συνεχές upd) Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα καθώς τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί το lockdown στην Αττική (λήγει στις 28/2) και εάν θα υπάρξει μερικό άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, όπως τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση και πολλοί ειδικοί.
Η εικόνα που έχουν οι επιστήμονες, είναι ότι αν και το ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική, τελεί υπό πίεση λόγω των αυξανόμενων εισαγωγών ασθενών (στις ΜΕΘ της Αττικής νοσηλεύονται 218 άνθρωποι) αλλά και του υψηλού αριθμού διασωληνωμένων (326 σε όλη την χώρα), η επιδημιολογική εικόνα είναι σταθερή και επιτρέπει, εφόσον υπάρξει βελτίωση στους αριθμούς των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, να υπάρξει και μια πρώτη «χαλάρωση» των περιορισμών.
Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι ακόμα πρώιμο να υπάρξουν συμπεράσματα, αναφέροντας πως καλύτερη εικόνα θα έχουν στο τέλος της εβδομάδας.
Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο να παραταθεί κατά μια ή δύο εβδομάδες το lockdown στην Αττική, αν και προκρίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή δεν συμβάλει ιδιαίτερα στην αύξηση της κινητικότητας και δεν επιδεινώνει την επιδημιολογική εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κύριο ζητούμενο είναι και το άνοιγμα των σχολείων, αν και βάσει του ότι τα μαθήματα προχωρούν με την τηλεκπαίδευση, είναι πολύ πιθανό σε πρώτη φάση να προκριθεί το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί από την 1η Μαρτίου το λιανεμπόριο να ανοίξει κανονικά, χωρίς click away ή click inside, αλλά με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Το στοίχημα για τους επιστήμονες παραμένει να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, ενώ δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να υπάρξει και σύσταση των ειδικών για χρήση διπλής μάσκας σε όλους τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως στις αστικές συγκοινωνίες και στα σούπερ μάρκετ.

Θεοδωρίδου: Η εκρίζωση του κορωνοϊού είναι κάτι το ανέφικτο, όμως μπορεί να συμβιώσει μαζί μας ειρηνικά

Τα κενά σε εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για επανεμφάνιση επιδημικών εξάρσεων άλλων λοιμωδών νοσημάτων προειδοποίησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.
«Την περίοδο της επιδημίας του COVID επηρεάστηκε η προληπτική ιατρική, ειδικά στους εμβολιασμούς.
Εκτός από τον εμβολιασμό κατά του COVID υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε ενηλίκους και παιδιά.
Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, ίσως και γιατί οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες, ίσως γιατί υπάρχει και μια ασάφεια σχετικά με τους εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα (γρίπη, πνευμονιόκοκκος κλπ) τα εμβόλια πρέπει να γίνονται, και να μην παραμελούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, με βάση τη σύσταση τα συμβατικά εμβόλια για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα θα πρέπει να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 μέρες μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό.
«Και στην περίπτωση ακόμη που κάποιο άτομο είναι στην περίοδο της επώασης η ασυμπτωματικός, τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά, και δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες» δήλωσε.
Οι ενήλικες να κάνουν τα εμβόλια που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους και να τα κάνουν ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα πρόσθεσε.

Εμβόλια κατά COVID και παιδιά

Για τα παιδιά, διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εκδώσει οδηγίες για να γίνονται τα εμβόλια για να μη δημιουργούνται κενά με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας.
Όσον αφορά το MRNA εμβόλιο της PFIZER, εξήγησε ότι έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω 16 ετών.
Για τις περιπτώσεις που οι έφηβοι έχουν αυξημένο κίνδυνο μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο.
«Για τα παιδιά χωρίς προβλήματα υγείας, ή για μικρότερες ηλικίες, γίνονται μελέτες με παιδιά ηλικίας από 12 ετών.
Ο χρόνος που θα μπει, εάν μπει, το εμβόλιο του κορωνοϊού στα παιδιά δεν είναι στο άμεσο μέλλον, οπωσδήποτε θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση των λόγων που θα εφαρμοστεί το εμβόλιο στην παιδική ηλικία» ξεκαθάρισε.
«Η εκρίζωση του κορωνοϊού είναι κάτι το ανέφικτο, όμως μπορεί ο κορωνοϊός να συμβιώσει μαζί μας ειρηνικά, χωρίς να μας απειλεί, και αυτό θα επιτευχθεί από τη φυσική νόσηση και τον εμβολισμό" ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


Θεμιστοκλέους: Τους 725.000 έφτασαν οι εμβολιασμοί - Αυξητική τάση στα ραντεβού

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών έφτασε τους 725.000 εκ των οποίων 30.000 σήμερα 22/2.
Την ίδια ώρα αυξητική τάση παρουσιάζουν τα ραντεβού, φτάνοντας τα 1.420.000 εκ των οποίων 720.000 τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, όπως σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι παραδόσεις των εμβολίων.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους σήμερα η Ελλάδα παρέλαβε 112.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παραλάβαμε 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 δόσεις από την Astrazeneca.
Ως προς την επίδραση του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρείται ήδη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο παραμένει σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα, ιδίως στις δομές φροντίδας.
Εντός της εβδομάδας θα έχουν αναπληρωθεί τα ραντεβού που χάθηκαν λόγω κακοκαιρίας.
Το μήνυμα για το ραντεβού θα αποστέλλεται τρεις ημέρες πριν.
Από σήμερα 22/2, τέλος, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διατίθεται και από τα ΚΕΠ.

Συνολικά 6.321 οι νεκροί

Τα νέα 22/2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 880, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 180.672 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 43 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.399 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
pinakas_1.jpg

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.321 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (χθες 326).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

pinakas_2.jpg

To 85,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.280 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 264 (ημερήσια μεταβολή +1.93%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.

pinakdsa_3.jpg


Βατόπουλος: Δεν ενδείκνυται χαλάρωση των μέτρων – Ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ξέσπασμα

Την θέση πως δεν ενδείκνυται ακόμα χαλάρωση των μέτρων καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ξέσπασμα διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Η επιδημία είναι εδώ, είναι υπό κάποιο έλεγχο, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ξέσπασμα.
Είμαστε σε μια ασταθή ισορροπία.
Το νωρίτερο σε ένα δίμηνο θα φανεί η επίδραση των εμβολίων στην επιδημία, καθώς τα αντισώματα δημιουργούνται 15 ημέρες μετά τη 2η φάση του εμβολιασμού» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Βατόπουλος, επισημαίνοντας πως ο φόβος των ειδικών είναι «να μην υπάρξει έκρηξη, γιατί θα ήταν τραγικό να πεθαίνει κόσμος που θα μπορούσε να μην πεθάνει, επειδή δεν θα υπήρχαν Εντατικές».
Ερωτηθείς για το πόσοι πρέπει να εμβολιαστούν για να φθάσουμε στην πολυπόθητη συλλογική ανοσία, ο κ.Βατόπουλος τόνισε ότι «το 70% θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε δια εμβολιασμού είτε δια της νόσου».
«Θα ήμουν ευχαριστημένος να έχουν καλυφθεί τουλάχιστον όσοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.
Αυτές οι επιδημίες κρατούν 2-3 χρόνια και εξαφανίζονται είτε γιατί ο ιός έχει χάσει τη δύναμή του ή και γιατί έχει αποκτηθεί συλλογική ανοσία» είπε ο κ.Βατόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα ο Covid-19 να εξελιχθεί σε μια απλή ίωση, «αν επιλεχθούν πιο αθώες μεταλλάξεις».
«Έτσι εξαφανίζονται οι επιδημίες» επεσήμανε ο κ.Βατόπουλος.

Γώγος: Πιθανή η παράταση κατά μία εβδομάδα του lockdown στην Αττική

Την εκτίμηση πως είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown στην Αττική για μια ακόμα εβδομάδα διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει μερικώς το λιανεμπόριο από την 1η Μαρτίου.
«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο.
Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων.
Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, αν και υποστήριξε ότι η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα.
«Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση.
Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για να ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί» είπε ο κ.Γώγος.

Δεν αποκλείεται άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου.
«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα» υπογράμμισε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια.
«Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε ο κ.Γώγος, αναφέροντας σχετικά με τους εμβολιασμούς ότι «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα» υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε.

Καλύτερο το φετινό Πάσχα

Όπως είπε ο κ.Γώγος, ενδέχεται αυτό να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, επισημαίνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.
«Το φετινό Πάσχα για τους Έλληνες θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι» είπε ο κ.Γώγος.

Παναγιωτόπουλος: Πιθανή η παράταση του lockdown στην Αττική – Πρόωρη η συζήτηση για το διαβατήριο εμβολιασμού

Την εκτίμηση πως είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε πρόωρη και υπερβολική τη συζήτηση για το διαβατήριο του εμβολιασμού.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε πως ακόμη δεν είναι γνωστό το κατά πόσο μεταδίδεται ο ιός μετά τον εμβολιασμό και ίσως δίνεται λάθος μήνυμα χαλάρωσης και εφησυχασμού.
«Το εμβόλιο γίνεται ως μια προσωπική προστασία και όχι αναγκαστικά προστασία ως προς το να γίνω φορέας και αναμεταδότης.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι θα μπορεί ο εμβολιασμός να επιφέρει το άνοιγμα στα πάντα χωρίς μέτρα»
Φοβάμαι ότι δίνεται το λάθος μήνυμα ως προς αυτό, δηλαδή εμβολιάστηκα άρα είμαι οκ» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτόπουλος, αναφέροντας πως βιώνουμε μια ρευστή πραγματικότητα ακόμη καθώς και ότι με τα νέα στελέχη μεταλλάξεων δεν είναι γνωστό αν προστατεύει το εμβόλιο.
Επιπλέον, ο κ.Παναγιωτόπουλος συμφώνησε με την εκτίμηση του Αμερικάνου λοιμωξιολόγου Anthony Fauci, ότι θα χρειαστεί να πάμε με μάσκες για πολύ καιρό ακόμα, έως και το 2022, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει μια ακόμη παράταση, μιας εβδομάδας, στο lockdown της Αττικής.

Η διασπορά θα κρίνει το lockdown

Όπως είπε, αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή είναι η εκτίμηση της διασποράς στην κοινότητα και αυτό είναι που κρίνει την πορεία της πανδημίας, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει μια σταδιακή σταθεροποίηση των κρουσμάτων και ότι θα συνεχιστεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Όσον αφορά τα μέτρα ο κ.Παναγιωτόπουλος πρότεινε να γίνονται περισσότερα και συστηματικά τεστ, αναφέροντας ως παράδειγμα τους εργασιακούς χώρους και τα σχολεία.

Τζανάκης (πνευμονολόγος): Έως τις 5/3 τα κρούσματα covid θα φτάσουν τα 2.000 - Να ανοίξει το λιανεμπόριο

Απαισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού έστειλε ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων και ότι έως τις 5 Μαρτίου, τα κρούσματα θα φτάσουν τις 2.000.
«Αν όλα κυλήσουν ομαλά, στις 10 Μαρτίου θα είναι παγιωμένη μια αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού κύματος και το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρσι χωρίς οριζόντια μέτρα λόγω και της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και του γεγονότος ότι το 20% του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να προσέξουμε πώς θα ανοίξουμε.
Όπως είπε, με τα σχολεία πρέπει να γίνει μια σημαντική έρευνα από την επιτροπή, να διευκρινιστεί σε ποιον βαθμό συμβάλλουν στην επιδημία τα παιδιά, αν και εκτίμησε ότι τα δημοτικά και οι πρώτες τάξεις του γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν με φυσική παρουσία.
Όσον αφορά το λιανεμπόριο είπε πως πρέπει να λειτουργήσει, διαφορετικά θα υπάρξουν πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Εκδόθηκαν 40.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού την πρώτη ημέρα της πλατφόρμας

Τα 40.000 έχουν φτάσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί ψηφιακά σε μια μόλις μια μέρα μετά την λειτουργία της πλατφόρμας μέσω του gov.gr.
Η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη με όλη την διαδικασία του εμβολιασμού από το αρχικό της στάδιο, τον τρόπο δηλαδή των ραντεβού μέχρι και το τελικό όπως η έκδοση της βεβαίωσης.
Όσον αφορά στα ραντεβού που κλείνονται πραγματοποιούνται σε ποσοστό άνω του 98%, ενώ σε καθημερινή βάση γίνονται 21.000 εμβολιασμοί. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 700.000 εμβολιασμοί, με 468.000 πολίτες να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου και 226.635 να έχουν πραγματοποιήσει και την 2η δόση, δίνοντας στην Ελλάδα την 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους. Μάλιστα, η επίδοσή της είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πάνω από τις περισσότερες "παλιές" χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο κλπ). Στις πρώτες δύο ηλικιακές κατηγορίες που "άνοιξαν" (δηλαδή οι άνω των 85 και οι 80-84) μέσω της άυλης προτάθηκαν περισσότερα από 110.000 ραντεβού. Επιπλέον, για τις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες που ξεκίνησαν να κλείνουν ραντεβού (οι 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca και οι 75-79 με το εμβόλιο της Pfizer) αναμένεται να αποσταλούν περισσότερα από 220.000 μηνύματα με προ-κρατήσεις σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης