Κοινωνία

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Αυτεπάγγελτες πειθαρχικές διώξεις δικηγόρων για τηλεδίκες

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Αυτεπάγγελτες πειθαρχικές διώξεις δικηγόρων για τηλεδίκες
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ζητά αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές δικηγόρων και για τηλεδίκες
Μετά τις δημόσιες δηλώσεις ορισμένων δικηγόρων επί εκκρεμών στη Δικαιοσύνη θεμάτων επικαιρότητας, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της εκφράζει «τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές» και στις τηλεδίκες και ζητεί την άμεση τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, προκειμένου να παρέχεται δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης από τους προέδρους των Πειθαρχικών Συμβουλίων. Παράλληλα, η Ολομέλεια προσθέτει ότι οι αντιδεοντολογικές συμπεριφορές δικηγόρων, θα κριθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια αναφέρει ότι «η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος επιβάλλει την πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και δεοντολογίας για τη λυσιτελή άσκηση του έργου του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης, ως συλλειτουργού αυτής και για την επιβαλλόμενη διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειάς του».
Ακόμη, «εκφράζει τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές συναδέλφων, οι οποίες θα κριθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα» και υπογραμμίζει ότι «δεν συγχωρούνται, ιδίως σε δικηγόρους, παραβιάσεις της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, καταχρηστικές συμπεριφορές και συμμετοχή σε τηλεδίκες».
Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια ζητάει «την άμεση τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, ώστε να επανέλθει η δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης πειθαρχικού αδικήματος από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, δυνατότητα που καταργήθηκε με το άρθρο 61 του ν. 4745/2020 και μέχρι τότε, καλούνται οι πρόεδροι των οικείων Πειθαρχικών Συμβουλίων να προβαίνουν στην υποβολή αναφορών προς τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων για την κίνηση των πειθαρχικών διαδικασιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης