Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανοίγουν τα λύκεια στις 12/4 - Από σήμερα 8/4 διαθέσιμα τα self test - Στα ύψη τα κρούσματα στην Αττική

Ανοίγουν τα λύκεια στις 12/4 - Από σήμερα 8/4 διαθέσιμα τα self test - Στα ύψη τα κρούσματα στην Αττική

Οριακή παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία - 749 οι διασωληνωμένοι - Κατά μέσο όρο 517 ημερήσιες εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με όπλο τα self test και μέτρα προστασίας ανοίγουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα γενικά και επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, παρά την ανοδική πορεία που καταγράφει η πανδημία. Αν και η απόφαση ελήφθη κατόπιν θετικής εισηγήσεως από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, το «πράσινο φως» δεν άναψε ομόφωνα από τους ειδικούς.
Δηλωτική της αγωνίας ορισμένων μελών ήταν η ένσταση του Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής, Σωτήρη Τσιόδρα.
Τα κρούσματα της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου φτάνουν τα 21.378 μετά τα 3.445 νέα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όταν την τελευταία σκληρή εβδομάδα του Μαρτίου, οπότε και καταγράφηκε το αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας, το σύνολο ήταν 18.346.
Αν και o δείκτης Rt για την επικράτεια κυμαίνεται στο 0.96, κάτω από το 1 που σημαίνει κατάσταση συναγερμού, τα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα, οι διασωληνωμένοι στους 749 και οι κατά μέσο όρο 517 ημερήσιες εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας τις τελευταίες 7 ημέρες, δεν συντείνουν σε επιπλέον παράτολμα ανοίγματα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η πανδημία λυγίζει τα νοσοκομεία – «Φλέγεται» η Κεντρική Μακεδονία

Άλλοι 586 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία της χώρας, 263 εκ των οποίων στην Αττική, όπου σήμερα εντοπίζονται 1.670 νέα κρούσματα και ιδιαίτερα στο Κέντρο που καταγράφει διπλάσιο αριθμό διαγνώσεων σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές ενότητές της (431).
Με το σύστημα υγείας του λεκανοπεδίου στο «κόκκινο», το νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει το «Θριάσιο» ως το επόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα για περιστατικά COVID-19 αποκλειστικά.
Η αγωνία κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες και για την Κεντρική Μακεδονία, ιδίως για Θεσσαλονίκη και Πέλλα, γεγονός που επισημάνθηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου για την επιδημιολογική πορεία της χώρας.
Ειδικότερα για χθες 7/4, οι δύο περιοχές δίνουν 398 και 74 νέα κρούσματα, ενώ 160 ακόμα εντοπίζονται στην υπόλοιπη περιφέρεια.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την οριακή κατάσταση νοσοκομείων και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στη Βόρεια Ελλάδα, ο αναπληρωτής Υπουργός υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στη σημερινή του συνάντηση με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Κοζάνης και το επερχόμενο κάλεσμα για συνδρομή από ιδιώτες ιατρούς σε «Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όπου αλλού χρειαστεί», υπονοώντας μια ενδεχόμενη νέα επίταξη σε περίπτωση περιορισμένης ξανά ανταπόκρισης.
Από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα κρούσματα έρχονται από τις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (114), Λάρισας (85) Ηρακλείου (62), Κοζάνης (59) και Βοιωτίας (51).

Από σήμερα 8/4 στα φαρμακεία τα self test – Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Τον επιταχυνόμενο εμβολιαστικό ρυθμό επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, με ρεκόρ εμβολιασμών χθες (59.969).
Οι 57.305 σημερινοί εμβολιασμοί έσπασαν το φράγμα των 2 εκατομμυρίων (2.003.644).
Ο υπουργός τόνισε την αισιοδοξία που γεννά η εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία.
Σύμφωνα με τους πίνακες που εστάλησαν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κομισιόν, η χώρα μας αναμένεται να έχει παραλάβει μέχρι το τέλος Ιουνίου 10.940.401 δόσεις εμβολίων.
«Η υγειονομική νίκη διαφαίνεται στον ορίζοντα», σχολίασε ο κ. Κικίλιας και ανέφερε τη διπλή μάχη που δίνεται για τον ασφαλή και οργανωμένο εμβολιασμό αφενός και, κυρίως, για τη φροντίδα και θεραπεία των ασθενών αφετέρου.
Στο δεύτερο μέτωπο της μάχης αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά τα self test, τα οποία θα συντελέσουν στον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊου, μειώνοντας έτσι τη διασπορά.
Τα τεστ θα διατίθενται από αύριο στα φαρμακεία αποκλειστικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, ενώ η πλατφόρμα καταχώρισης των αποτελεσμάτων (https://self-testing.gov.gr/) βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.
Η είσοδος θα επιτρέπεται στην παραπάνω ομάδα με τη χρήση ΑΜΚΑ.
Το σημαντικό αυτό εργαλείο αποτελεί και το κλειδί για το άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, δεδομένου πως έχουν μείνει κλειστά δυσανάλογα πολύ καιρό και ενόψει των Πανελληνίων εξετάσεων, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Παράλληλα, θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας στα οποία περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκ περιτροπής διαλείμματα για τους μαθητές, αντισηπτικά, απολυμάνσεις και καλός αερισμός.


Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, όπως:

 • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
 • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
 • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
 • η χρήση αντισηπτικών,
 • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
 • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
 • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Επιπλέον προστίθεται, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κοροναϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.
Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.
Η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κοροναϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.
Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.
Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων.

Τα βήματα είναι τα εξής:

 • Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
 • Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
 • Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό

 • Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
 • Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
 • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό

 • Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

 • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Προτεραιοποιήσαμε το άνοιγμα των Λυκείων για δύο βασικούς λόγους:

 • γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
 • γιατί όπως ξέρετε πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις

Στους 8.607 οι νεκροί

Τα νέα 7/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.445, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 285.015, εκ των οποίων 51,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.711 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
merap.jpg
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96 (95%Crl: 0,4 - 1,54).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.607 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749 (χθες 751).
merap2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.805 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 524 (ημερήσια μεταβολή -0,38%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 517 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 103 έτη).
xartis7_4.jpg


Πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο από 5/4

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:
-Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
-Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Οδηγίες

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.
Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο λειτουργίας

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές. Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».


Διευκρινίσεις για τις θαλάσσιες μετακινήσεις – Οι λόγοι που επιτρέπονται, οι εξαιρέσεις

Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Σχετικές διευκρινίσεις δίνει το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή, αναφέροντας ότι εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για συγκεκριμένους λόγους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης