Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαφής υποχώρηση της πανδημίας – Κάτω από τους 600 οι διασωληνωμένοι, 11.734 οι νεκροί - Επέκταση των self tests

Σαφής υποχώρηση της πανδημίας –  Κάτω από τους 600 οι διασωληνωμένοι, 11.734 οι νεκροί  - Επέκταση των self tests
Συνεχίζεται η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ - Υποχωρούν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Σταθερά πτωτική η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ενώ υποχωρούν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες, παρά τις κατά τόπους εξάρσεις κυρίως λόγω της επίδρασης του Πάσχα και της επανέναρξης δραστηριοτήτων.
Μάλιστα το Σάββατο 22/5 καταγράφηκαν μετά από πολύ καιρό κάτω από τους 40 θανάτους ενώ οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν κάτω των 600 και η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται.
Οι υγειονομικές αρχές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη μεγάλη δυναμική της εγχώριας εμβολιαστικής εκστρατείας και την υψηλή αποτελεσματικότητα των self-test (αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι).
Από τη Δευτέρα 24 Μαΐου και έως το Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self-tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου.
Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.
Παράλληλα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού και στη χώρα μας από τον Ιούνιο.
Τα άσχημα νέα έρχονται από την Κρήτη, καθώς εγκεφαλικά νεκρή θεωρείται 44χρονη γυναίκα, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Εν τω μεταξύ από τη Δευτέρα 24/5 αίρεται το lockdown στην Κάλυμνο, λόγω των βελτιωμένων επιδημιολογικών δεδομένων.

Γώγος: Δεν υπήρξε αύξηση κρουσμάτων, παρά το άνοιγμα

Τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο, νοσηλείες και διασωληνωμένοι μειώνονται ενώ με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.
«Υπάρχει ελάττωση στις νέες εισαγωγές, τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους, ενώ έχουν μειωθεί και τα κρούσματα», σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σημαντικός είναι ο ρόλος και των τεστ που γίνονται σε καθημερινή βάση.
«Κάνουμε πολλά τεστ, ενώ τα self test προσέθεσαν μεγάλο αριθμό ασθενών.
Με το άνοιγμα δραστηριοτήτων όμως δεν υπήρξε αύξηση και αυτό είναι σημαντικό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άρση των μέτρων με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται τον Ιούνιο.
.«Με τις εκτιμήσεις που έχουμε μέχρι στιγμής θα γίνει κανονικά η άρση μέτρων τον Ιούνιο.
Οι προγνωστικοί δείκτες που έχουμε είναι αρκετά καλοί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την αύξηση των εμβολιασμένων, ωστόσο υπογράμμισε πως ακόμα δεν θα βγάλουμε τις μάσκες.
«Έχουμε ταχύτατη αύξηση των εμβολιασμένων.
Αλλά έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι άνω των 60 πρέπει να εμβολιαστούν.
Οι μάσκες είναι ένα εργαλείο που έχει να κάνει με τη διασπορά.
Δεν θα βγάλουμε ακόμα τις μάσκες», επισήμανε.

Που αυξάνονται τα κρούσματα και που μειώνονται

Αύξηση κρουσμάτων της τάξεως του 10% - 15% παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Ειδικών.
Παρότι την εβδομάδα 17-21 Μαΐου πανελλαδικά τα κρούσματα μειώθηκαν από τα 19.956 σε 19.542, στην Περιφέρεια Αττικής οι μολύνσεις αυξήθηκαν από τα 9.327 σε 9.540, ενώ οριακή ήταν η άνοδος στον Πειραιά από τα 1.194 κρούσματα στα 1.220, όπως αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ
Αντίστοιχα, στην Κεντρική Κέρκυρα τα κρούσματα μέσα σε πέντε ημέρες από τα 161 ανήλθαν στα 185, ενώ στον δήμο Κιλκίς από τα 60 έφτασαν στα 74.
Στον δήμο Κορίνθου οι μολύνσεις από τις 98 άγγιξαν τις 115 και ο δήμος Μυτιλήνης από τα 87 κρούσματα ανήλθε στα 100.
Στον δήμο Βόλου την περασμένη Δευτέρα (17/5) καταγράφηκαν 376 κρούσματα και στις 21/5 έφτασαν τα 389, ενώ στον δήμο Ρεθύμνου από τα 63 ανέβηκαν στα 76.
Αντίθετα, ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τον Δήμο Αθηναίων, καθώς υπήρξε μείωση από τα 2.275 κρούσματα στις 17 Μαΐου, στις 21/5 περιορίστηκαν στα 2.040 και στον Πειραιά από τα 792 έπεσαν στα 770.

Άρση lockdown σττην Κάλυμνο

Αίρεται από τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 το lockdown στην Κάλυμνο, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5/5, λόγω των βελτιωμένων επιδημιολογικών δεδομένων .
«Η Κάλυμνος πέρασε μια δύσκολη δοκιμασία.
Από τη Δευτέρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, μετά από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλο αυτό διάστημα οι κάτοικοί της – τους ευχαριστούμε για την υπομονή και την επιμονή τους, όπως ευχαριστούμε και όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνεργασία και την προσήλωσή τους στην πιστή τήρηση των μέτρων» αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
« Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλους - από τη Δευτέρα ας παραμείνουμε δυο φορές πιο προσεκτικοί κι ας αποφύγουμε κάθε συνάθροιση που μπορεί να προκαλέσει και πάλι πρόβλημα στο νησί.
Ας προστατέψουμε την τουριστική περίοδο που ξεκινάει, την τοπική οικονομία, προπαντός όμως την υγεία μας και τους συνανθρώπους μας», προσθέτει ο κ. Χαρδαλιάς.

Θεσσαλονίκη: Τάση σταθεροποιησης του ιικού φορτίου των λυμάτων

Tάση σταθεροποιησης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Στα ίδια επίπεδα μετράται από την αρχή της εβδομάδας το ιικό φορτίο, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των ημερών μέχρι και την Πέμπτη.
Ειδικότερα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 19/5 και της Πέμπτης 20/5 είναι:

Πρακτικά σταθερή (-3%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο προηγούμενων μετρήσεων - της Δευτέρας 17/5 και της Τρίτης 18/5.
Μειωμένη κατά 40% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 12/5 και Πέμπτης 13/5.

Εγκεφαλικά νεκρή η 44χρονη στην Κρήτη, μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca

Εγκεφαλικά νεκρή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η 44χρονη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Η γυναίκα, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, εμφάνισε θρομβοπενία, εισήχθη αρχικά το Βενιζέλειο και στη συνέχεια σε ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Τζανάκης: Κανένας θάνατος από εμβόλιο

Αν επικρατούσε σε όλη την Ελλάδα το επιδημιολογικό φορτίο της Καλύμνου θα είχαμε 11.000 με 12.0000 κρούσματα την ημέρα, 3.000 διασωληνωμένους και εικόνες Πορτογαλίας, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι από το Φεβρουάριο στην Κάλυμνο τα πράγματα δεν πάνε καλά, με αποκορύφωμα μετά το Πάσχα, ενώ τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν σημαντική μείωση.
Ακόμη, ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε κανέναν θάνατο από εμβόλιο, σημειώνοντας πως αυτή την εικόνα πρέπει να βλέπουμε όλοι μας, ενώ κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Γώγος: Πιο μεταδοτικός ο ιός

Θα βλέπαμε αυτή την στιγμή μεγαλύτερη ύφεση της καμπύλης της επιδημίας στη χώρα εαν δεν είχαμε εικόνες συνωστισμού, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών , Χ. Γώγος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αυτή τη στιγμή.

Κικίλιας: Ενθουσιασμός για εμβολιασμούς

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε 24 ώρες πάνω από 100.000 άτομα ηλικίας από 40 έως 44 ετών έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, εξέφρασε από την Καλαμάτα ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί μέσα σε μία μέρα, δηλαδή από χθες Παρασκευή μέχρι και σήμερα, Σάββατο 22/5, ενεγράφησαν και έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό περισσότεροι από 100.000 συμπολίτες μας, για τις ηλικίες από 40 έως 44 ετών», τόνισε ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο κέντρο υγείας της πόλης, το οποίο λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο.

Μέσα στον Ιούνιο το ψηφιακό πιστοποιητικό

Εντός του Ιουνίου θα τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς.
Στην ΕΕ έχουν καταλήξει πώς θα είναι, τι περιέχει και τις διασυνδέσεις, ενώ αυτή τη στιγμή γίνεται η παραμετροποίηση στα τεχνικά συστήματα, είπε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Υπογράμμισε ότι το εν λόγω πιστοποιητικό θα βοηθήσει τη μετακίνηση στις χώρες της ΕΕ, και όχι μόνο, ενώ θα πιστοποιεί τρία πράγματα.
Όπως εξήγησε, θα πιστοποιεί ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της πανδημίας, ότι έχει νοσήσει από τη νόσο Covid-19 και έχει αντισώματα, αλλά και όσους έχουν κάνει επίσημο αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψουν.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι "εντός της χώρας όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, που είναι 1,768 εκατ. πολίτες μέχρι σήμερα, μπορούν και εκδίδουν τη βεβαίωση εμβολιασμού από το gov.gr ή τα ΚΕΠ".
Ήδη, όπως είπε, "έχουν εκδώσει πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας τη βεβαίωση εμβολιασμού με την οποία μπορούν να μετακινηθούν σε όποιο νησί επιθυμούν παράλληλα και με τους άλλους τρόπους που προβλέπονται".
Την Κυριακή το βράδυ θα ξεπεράσουμε τα 5 εκατ. εμβολιασμούς και μέχρι τέλος Μαΐου θα πλησιάσουμε τους 5,8 εκατ. εμβολιασμούς", ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.
Πρόσθεσε πως είμαστε πολύ πάνω από τον προγραμματισμό και τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα.Κατά τον ίδιο, η πλατφόρμα για τους 40 – 44 λειτούργει πολύ ικανοποιητικά, ενώ σύντομα θα ανοίξουν κι οι πλατφόρμες για τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Περί self test

Mέχρι έχουν διαγνώσει το 5% του συνόλου κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.
Οι σημαίνοντες αριθμοί: 13.596.127 self-test σε 3.251.334 πολίτες, 9.072.577 δηλώσεις αποτελέσματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και 19.641 επιβεβαιωμένα από επαγγελματίες υγείας θετικά αποτελέσματα.
Από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self-tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά.
Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.
Όσον αφορά την εμβολιαστική πορεία κατά της COVID-19 που μεταφράζεται σε 4.814.981 εμβολιασμούς ως τις 21/5 (3.121.419 με μία δόση και 1.768.771 με δύο), άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών με όλα τα εμβόλια διαθέσιμα (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), ενώ τα ραντεβού από την ομάδα και οι παραδόσεις εμβολίων θα κρίνουν το άνοιγμα των 35-39 και 30-34 ακολούθως, με όλα τα εμβόλια.
Επί του παρόντος, εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών (με AstraZeneca), οι διαμένοντες και εποχικοί εργαζόμενοι σε νησιά άνω των 18 ετών (με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Επαναφορά στην κανονικότητα για το ΕΣΥ – Τι γίνεται με τα χειρουργεία

Πραγματικότητα έγινε από τις 21/5 η επιστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην προ κορωνοϊού λειτουργία του, αρχικά στην Αττική και έπειτα στη Θεσσαλονίκη.
Μετά το Νοσοκομείο «Θριάσιο» που επέστρεψε στην εφημερία για γενικά περιστατικά, ακολουθεί σταδιακά το «Σισμανόγλειο» με παραχώρηση κλινών-COVID-19 (απλών και ΜΕΘ) για άλλα περιστατικά την Κυριακή 23 Μαΐου, οπότε και παύει η εφημερία για το Ερρίκος Ντυνάν.
Τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ένας αριθμός κλινών θα δοθεί για non-Covid περιστατικά στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» κυρίως για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε και αυτό να ξεκινήσει σταδιακά την επαναφορά του στην κανονική λειτουργία.
Το σχεδιάγραμμα ορίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπως και για το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος».
Παράλληλα, αποδεσμεύονται κλίνες για Covid και non-Covid περιστατικά του ιδιωτικού τομέα που είχαν διατεθεί προς στήριξη στον αγώνα του ΕΣΥ.
Τέλος, αναφορικά με τα χειρουργεία, έχουν ήδη εκκινήσει ο προγραμματισμός και η διεξαγωγή τους βάσει των λιστών αναμονής και των δυνατοτήτων που επανακτούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, με τον περιορισμό έως 80% να παραμένει και προτεραιότητα στα χρόνια και όχι έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά.

Οδηγοί της πανδημίας οι νέοι – 20 έως 40 ετών το 1 στα 3 κρούσματα

Σε πορεία αποκλιμάκωσης παραμένει η επιδημία στη χώρα σύμφωνα με τα χθεσινά 21/5 στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και την ανάλυσή τους από τους ειδικούς.
Μείωση σημειώνεται σε όλους σχεδόν τους επιδημιολογικούς δείκτες την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα: κατά 11% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), 20% στις νοσηλείες στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη, 16% στα νέα κρούσματα και 11% στους θανάτους λόγω COVID-19.
Ωστόσο, η θετική πορεία κηλιδώνεται από την αυξημένη κινητικότητα νεότερων ηλικιακά ομάδων –το 1 στα 3 κρούσματα (31%) ήταν ηλικίας 20-40 ετών την εβδομάδα 10-16 Μαΐου-, τη σταθεροποίηση σε υψηλά επιδημιολογικά επίπεδα για το λεκανοπέδιο, αλλά και την αναζωπύρωση περιοχές όπως σε Πτολεμαΐδα, Ξάνθη και Κόρινθο, όπου η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας (0,8), ξεπερνώντας το 3% ή 7%.
Τέλος, επιβαρυντικά λειτουργεί και η άρνηση εμβολιασμού σε μεγάλες ηλικίες, καθώς η διάμεση ηλικία νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι τα 60 έτη.

ΕΟΔΥ: 1.505 κρούσματα και 37 θάνατοι στις 22/5

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 22 Μαΐου 2021 1.505, νέα κρούσματα Covid -19, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 388.929 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 33 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.328 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid -19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.734 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

2_26.JPG1_34.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 586 (61.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.342 ασθενείς.
3_23.JPG
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +2.69%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 295 ασθενείς.
4_13.JPG
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη)
6_6.JPG5_11.JPG

7_5.JPG
9_4.JPG8_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης