Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε πορεία ύφεσης η πανδημία - Οι αλλαγές στους όρους εισόδου στη χώρα από 7/6 - Τα επόμενα βήματα

Σε πορεία ύφεσης η πανδημία - Οι αλλαγές στους όρους εισόδου στη χώρα από 7/6 - Τα επόμενα βήματα
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στην άρση των περιορισμών, όπως το να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση
Σχετικά Άρθρα

Σε τροχιά διαρκούς υποχώρησης βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι τριψήφιος και την αποσυμπίεση του ΕΣΥ να συνεχίζεται.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για το Σάββατο (5/6/2021) επιβεβαιώνουν τη θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, αν και οι ειδικοί συστήνουν εγρήγορση.
Τα 932 κρούσματα, οι 35 θάνατοι και οι 416 διασωληνωμένοι, που ανακοινώθηκαν, πιστοποιούν την ύφεση της πανδημίας αλλά το τείχος ανοσίας, φαίνεται πως θα αργήσει.
Σημαντικό στοιχείο είναι και ο δείκτης θετικότητας που υποχώρησε στο 1,87% μετά από τόσο καιρό που ήταν περί το 3%.
Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός έχει αρχίσει να αποδίδει τα αναμενόμενα οφέλη του, μειώνοντας τον αριθμό τόσο των νέων κρουσμάτων όσο και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της χώρας.
Το Σάββατο 5/6 η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 6 εκατομμυρίων εμβολιασμών.
Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, όπως η μουσική στην εστίαση και η αύξηση του αριθμούς καλεσμένων σε δεξιώσεις.
Παράλληλα, στην κυβέρνηση έχει ανοίξει η συζήτηση για τα προνόμια που θα δοθούν σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα 7/6 νέα μέτρα που αφορούν τον τουρισμό.

Μέτρα για τον τουρισμό - Σε ισχύ από 7/6

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εξέτασε θέματα που αφορούν τον τουρισμό και αποφάσισε μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 7/6 στις 6 το πρωί.

Αυτά θα είναι:

  • Υποχρεωτικό τεστ για είσοδο στη χώρα για ανηλίκους από 6 ετών και άνω, σύμφωνα με την ΕΕ και την ΙΑΤΑ.
  • Υποχρεωτική απομόνωση κρουσμάτων ή στενών επαφών για 10 μέρες.
  • Επιτρέπεται η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
  • Επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων.

Τα επόμενα βήματα - Αποφάσεις για μουσική, δεξιώσεις και ωράριο- Προνόμια για εμβολιασμένους

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στην άρση των περιορισμών, όπως το να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και πιθανώς η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί στο "μικροσκόπιο" των ειδικών το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, χωρίς να αποκλείεται να ανακοινωθεί και η κατάργηση του μέτρου μετά τις 11 Ιουνίου.
Ακόμη, ένα θέμα που συζητείται είναι και το να διπλασιαστεί ο αριθμός των καλεσμένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, από 100 που επιτρέπεται σήμερα.
Όπως αναφέρθηκε δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αρ. Πελώνη, το Σάββατο 5/6 «εφόσον όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν ίσως την άλλη εβδομάδα να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για το ωράριο κυκλοφορίας» και «επειδή ο οδικός χάρτης που δώσαμε φτάνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, να περιγραφεί και η υπόλοιπη πορεία ως προς δραστηριότητες που δεν έχουν επανεκκινήσει ή έχουν επανεκκινήσει με πολλούς περιορισμούς, ώστε να υπάρχει μια ορατότητα για όλους τους πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα δεξιώσεις γάμων».
«Είχαμε πει ότι τα θέματα του ωραρίου και της μουσικής θα επανεξετάζονταν εντός του Ιουνίου», υπενθύμισε.
Πάντως, στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, όπως η μουσική και η αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις, αλλά να δοθεί το πράσινο φως να ανοίξουν τα φροντιστήρια.
Παράλληλα, έχει ανοίξει πλέον στην κυβέρνηση η συζήτηση για τα προνόμια που μπορεί να δοθούν σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, αλλά και του χρόνου που μπορεί να βγάλουν τις μάσκες, αρχικά σε εξωτερικούς χώρους.
Μάλιστα, τα επόμενα 24ωρα πρόκειται να διεξαχθεί η πρώτη τηλεδιάσκεψη των ειδικών, στην οποία θα συμμετέχουν και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εξετάσουν μια σειρά προνομίων που θα δοθούν σε όσους πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Έτσι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας, να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, θέατρα, κλπ, χωρίς μάσκες.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η συζήτηση και για την μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από όσους έχουν εμβολιαστεί.

Πέτσας: Προνόμια σε όσους εμβολιάζονται – Στα μέσα του Ιουνίου οι αποφάσεις

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ επισήμανε πως εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους.
Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα.
Εκτίμησε ότι στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.
Σε ό,τι αφορά τα προνόμια για όσους εμβολιάζονται, μίλησε για μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.

Περί εμβολιασμών

Περαιτέρω, ο κ. Πέτσας κάνοντας αναφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ότι αρχικά είχε γίνει λόγος για 1018 και πλέον, έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.
Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.

ΕΟΔΥ: 932 κρούσματα και 35 θάνατοι στις 5/6

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (5/6/2021) 932 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τα οποία καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 408.789 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.913 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.253 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


b_3.JPGc_3.JPGa_9.JPG


Στους 416 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 416 (62.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.498 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 149 (ημερήσια μεταβολή -1.32%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 166 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).
d_5.JPG
f_7.JPGe_2.JPG
g_2.JPGdeigmata_12.JPG
h_1.JPG

kabyles_14.JPGepiptosi_6.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης