Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πράσινο φως για μουσική με… όριο στα ντεσιμπέλ και απαγόρευση κυκλοφορίας στη 1:30 από 12/6 - Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Πράσινο φως για μουσική με… όριο στα ντεσιμπέλ και απαγόρευση κυκλοφορίας στη 1:30 από 12/6 - Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Ανοίγει αύριο 10/6 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τα άτομα ηλικίας 25 - 29 ετών
Σχετικά Άρθρα

(upd 7) Το πράσινο φως για τη μουσική στην εστίαση αλλά με... όριο στα ντεσιμπέλ και διεύρυνση της απαγόρευσης κυκλοφορίας άναψε -σύμφωνα με πληροφορίες- η επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι ειδικοί εισηγούνται από το Σάββατο 12 Ιουνίου το ωράριο κυκλοφορίας να παραταθεί κατά μία ώρα, δηλαδή να διευρυνθεί έως τη 01:30 τα ξημερώματα και να ανοίξει η μουσική στην εστίαση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μαγαζιά θα παίζουν μουσική σε χαμηλά ντεσιμπέλ, ενώ στις δεξιώσεις δεν θα υπάρχουν DJ. Επίσης, δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι θαμώνες.
Επίσης, από την 1η Ιουλίου αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των καλεσμένων στις δεξιώσεις και να επιτραπεί η μουσική, αφού όμως πρώτα επανεκτιμηθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, περίπου στα μέσα του μήνα.
Σημειώνεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνουν σήμερα από την κυβέρνηση. Ειδικότερα, τις αποφάσεις θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα συμμετέχει στην καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, από τον Βασίλη Κικίλια.
Η εικόνα από τα νοσοκομεία παραμένει αρκετά καλή, καθώς μειώνονται νοσηλευόμενοι και διασωληνωμένοι ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία από τα λύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα που δείχνουν αν όχι μείωση, τουλάχιστον σταθεροποίηση του ιικού φορτίου.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το κυρίαρχο μέλημα της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι να προχωρήσουν και να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι είναι και το μόνο «όπλο» που μπορεί να επιτρέψει την ταχύτερη επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.
Άλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν δεν επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού το πολυπόθητο τείχος ανοσίας – που εν πολλοίς σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού – τότε δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας.
Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση ανοίγει από αύριο Πέμπτη 10/6 όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 25 – 29 ετών ενώ προγραμματίζει και την έναρξη των κατ’οίκων εμβολιασμών.

Σε αναμονή για το πόρισμα της Επιτροπής

Την ίδια στιγμή, μείζον θέμα αποτελεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, θέμα που έθεσε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό πως όταν όλοι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θέλουν, τότε θα εξεταστεί και το θέμα της παροχής διευκολύνσεων, προνομίων για τους εμβολιασμένους.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση περιμένει για τα δύο αυτά θέματα το πόρισμα της Επιτροπής Βιοθητικής.
Ο κ.Μητσοτάκης άφησε να φανεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Το πράσινο φως προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσε άλλωστε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία υποστήριξε χαρακτηριστικά κατά την χθεσινή συνάντηση της με τον κ.Μητσοτάκη πως το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του.
«Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας», τόνισε η κα. Σακελλαροπούλου.

Τζανάκης: Πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στο στενό κρατικό πυρήνα

Τη θέση πως πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί κατά της covid στο στενό κρατικό πυρήνα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός ανήγαγε τον εμβολιασμό ως πρώτη εθνική η προτεραιότητα στην χώρα και υπογράμμισε ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να σταθούν σε αυτό.
Όπως είπε, πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς καθώς και να υπάρχει διαχείριση των φόβων εκείνων που ακόμα το σκέφτονται και διστάζουν.
Πρότεινε δε να μπουν στο «παιχνίδι» οι οικογενειακοί γιατροί για να βοηθήσουν σε αυτή την διαχείριση και τον εμβολιασμό καθώς όπως είπε πρόκειται για οικεία πρόσωπα και τα άτομα νιώθουν εμπιστοσύνη.
Μάλιστα, τόνισε την υποχρεωτικότητα των εμβολίων ειδικότερα για τον στενό κρατικό πυρήνα που είναι κρίσιμος για τις υπηρεσίες της χώρας.
«Δεν νοείται πυροσβέστης, στρατιώτης, γιατρός , εκπαιδευτικός να μην είναι εμβολιασμένος» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος σχετικά με τα προνόμια στους εμβολιασμένους, τόνισε ότι δεν προτιμά τον όρο προνόμια αλλά μίλησε για «διαφορετική συμπεριφορά» προς τους εμβολιασμένους εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν κίνδυνο για τους υπόλοιπους.

Γώγος: Πάμε καλύτερα αλλά φοβόμαστε δ’ κύμα το φθινόπωρο

Τη θέση πως πάμε καλύτερα επιδημιολογικά όσον αφορά την covid διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χ. Γώγος, ο οποίος πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για ένα δ’ κύμα από το φθινόπωρο, εάν δεν επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.
«Φοβόμαστε και απευχόμαστε το 4ο κύμα το φθινόπωρο.
Έχει να κάνει με το τείχος ανοσίας.
Αν μέχρι το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο είναι τέτοιο που αποτρέπει τη διασπορά, σαφώς πάνω από 60% με 70% θα βοηθήσει να το αποφύγουμε μαζί με τα τεστ» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, ο οποίος σχετικά με το ωράριο λειτουργίας και την πλήρη απελευθέρωσή του αποσαφήνισε ότι όλα είναι πιθανά γιατί τα πράγματα είναι σαφώς καλυτέρα. «Πάμε με βήμα – βήμα κάθε Παρασκευή κρίνουμε βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.
Είναι σαφές ότι πάμε καλυτέρα δεν επιβεβαιώθηκαν κάποιες προβλέψεις, και αυτό δείχνει την ισχύ της εμβολιαστικής κάλυψης» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος εμφανίστηκε σύμφωνος στη μουσική σε οργανωμένα μέρη, αλλά όχι στη μουσική στα κορωνοπάρτι.
«Ο καιρός είναι θετικός, υπάρχει μικρότερη μετάδοση στους ανοιχτούς χώρους σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς είναι ευτύχημα για τη χώρα που έχουμε τρεις μήνες καλοκαίρι.
Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού είναι πλέον προφανής και φέρνει στο τραπέζι διάφορα» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 65% στους μεγάλους είναι λίγο πίσω.
Διευκρίνισε ότι μόλις ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλους μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της αναγκαιότητας εμβολιασμένων για συγκεκριμένες ευαίσθητες ομάδες κατ’ εξοχήν τους υγειονομικούς, αλλά και όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους.

Μόνη η Ξάνθη με αύξηση στα λύματα - Ανησυχεί και λόγω των λίγων εμβολιασμών

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για τις επτά από τις 11 περιοχές ελέγχου. Στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 126 νέα κρούσματα, το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί κατά 35%, ενώ σε παρόμοια επίπεδα (-31%) κινούνται Λάρισα και Βόλος, που σήμερα σημείωσαν 58 και 25 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα.
Επίσης, σημαντική πτώση στο ιικό φορτίο παρατηρήθηκε και στην Αλεξανδρούπολη (-50%).
Η μοναδική περιοχή ελέγχου των λυμάτων που αυτή την εβδομάδα παρουσίασε αύξηση στο ιικό φορτίο ήταν η Ξάνθη.
Παρά το γεγονός ότι το +9% δεν θεωρείται από τους ειδικούς αξιόλογη μεταβολή, πρέπει να σημειωθεί ότι, σε συνδυασμό με τα 10,79 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό που εντοπίζονται στην περιοχή και τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Ξάνθη αποτελεί μία από τις περιοχές που συντηρούν την ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σκέρτσος: Τέλος τα self test στα φαρμακεία από 19/6 - Η δωρεάν διάθεση θα συνεχιστεί από άλλα κανάλια διανομής

Την ολοκλήρωση της δωρεάν διάθεσης self test από τα φαρμακεία ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η δωρεάν διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ θα συνεχιστεί από άλλα κανάλια διανομής, που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.
Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Τρία δωρεάν self test από 7/6 στους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Τρία δωρεάν self test έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από τη Δευτέρα 7/6/2021 και καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Τι ισχύει για την τρέχουσα εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κα, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.
Κατ’ εξαίρεση για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.
Οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.
Από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.

Μέτρα για τον τουρισμό - Σε ισχύ από 7/6

Νέα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί 7/6 όσον αφορά τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ πλέον είναι υποχρεωτική η δήλωση υγείας για τα ταξίδια με πλοίο.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

• Η υποχρέωση για τη διενέργεια test για την είσοδο στη χώρα να καταλαμβάνει τους ανηλίκους 6 ετών και άνω, σύμφωνα δηλαδή με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες της IATA.
• Η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών θεσπίστηκε πλέον να ανέρχεται σε 10 και όχι 14 ημέρες. Έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες του ECDC.
• Να επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων και
• Να επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων αντί 15 που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Πλέον, είναι διαθέσιμη στο επιβατηγό κοινό η ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας, την οποία είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν πριν από την επιβίβασή τους στα ακτοπλοϊκά πλοία κατά τις μετακινήσεις τους από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.
Σημειώνεται ότι η υποβολή της Δήλωσης Υγείας θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή και σε έντυπη μορφή για εκείνους τους ταξιδιώτες που δεν διευκολύνονται στην έκδοση της ηλεκτρονικής.
Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το εν λόγω πιστοποιητικό πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν από το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο.

Σημαντικές πληροφορίες για τη Δήλωση:

• Πρέπει να συμπληρώνεται από οποιονδήποτε ενήλικα (18+) επιθυμεί να ταξιδέψει με πλοίο εντός Ελλάδας
• Αφορά όλους τους ταξιδιώτες, Έλληνες και Αλλοδαπούς
• Πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο
• Όλα τα πεδία της φόρμας είναι υποχρεωτικά
• Εάν το ταξίδι συμπεριλαμβάνει αλλαγή πλοίου, τότε ο ταξιδιώτης πρέπει να συμπληρώνει ξεχωριστή Δήλωση Υγείας για κάθε σκέλος του ταξιδιού του
• Κατά την επιβίβαση στο πλοίο, ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει μαζί του την συμπληρωμένη Δήλωση Υγείας του, είτε σε ηλεκτρονική μορφή (στο κινητό/ τάμπλετ του) είτε εκτυπωμένη, και να την επιδείξει στο προσωπικό του πλοίου που κάνει τον έλεγχο των εισιτηρίων
• Χωρίς Δήλωση Υγείας δεν θα επιτραπεί σε κανέναν ταξιδιώτη να επιβιβαστεί σε πλοίο
• Κάθε ταξιδιώτης (διεύθυνση/ λογαριασμός email) μπορεί να καταχωρήσει έως 4 Δηλώσεις ανά ημέρα ανά λιμάνι επιβίβασης, ώστε να μπορεί εκτός από την δική του δήλωση να καταχωρήσει και τις Δηλώσεις 3 ακόμα ενήλικων μελών της οικογένειάς του
• Τα ανήλικα παιδιά (κάτω των 18 ετών) συμπεριλαμβάνονται στην δήλωση υγείας του γονέα ή συνοδού
• Η φόρμα πρέπει να συμπληρώνεται με λατινικούς χαρακτήρες
• Τα στοιχεία στην φόρμα πρέπει να είναι συμπληρωμένα όπως εμφανίζονται στην ταυτότητα/διαβατήριο σας και στο εισιτήριο του πλοίου.

Στους 12.331 οι νεκροί

Στους 12.331 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.

Τα νέα 8/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.339, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 411.534, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 40 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.665 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

q1_2.jpg
To τελευταίο 24ωρο έγιναν 55.912 τεστ, τα 18.395 μοριακά και τα 37.517 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 2,39%, έναντι 3,9% χθες, με πολύ λιγότερα, όμως τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.331 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (χθες 392).
q2_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 87,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.520 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 127 (ημερήσια μεταβολή -1,55%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
χαρτης8_6.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης