Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υποχωρούν οι επιδημιολογικοί δείκτες εν μέσω ανησυχιών για την παραλλαγή Delta, νέα άρση μέτρων – Στους 12.664 οι νεκροί

Υποχωρούν οι επιδημιολογικοί δείκτες εν μέσω ανησυχιών για την παραλλαγή Delta, νέα άρση μέτρων – Στους 12.664 οι νεκροί
Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 πρόκειται να γίνει η άρση της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας
Σχετικά Άρθρα

Περαιτέρω υποχώρηση παρουσιάζει η πανδημία στην Ελλάδα, ωστόσο διάχυτη είναι η ανησυχία ανά τον πλανήτη πως η μετάλλαξη Delta+, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στην προσπάθεια επικράτησης επί του ιού.
Οι ειδικοί εκτιμούν, πως και στη χώρα μας θα επικρατήσει κάποια στιγμή η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού και ήδη υπάρχουν επί χάρτου σχέδια για επιστροφή σε τοπικά lockdowns ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54%, ενώ οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα.
Επί του παρόντος πάντως, η πτώση των επιδημιολογικών δεικτών βοηθούντος και του θερμού καιρού, επιτρέπει βήματα προς την κανονικότητα.
Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 πρόκειται να γίνει η άρση της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας ενώ αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους.

Το 4ο κύμα και η ινδική μετάλλαξη

Σε περίπτωση τέταρτου κύματος τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, με την ινδική μετάλλαξη να έχει επικρατήσει και με το 50% ανεμβολίαστους, δεν θα μιλάμε για υγειονομική κρίση αλλά «θα έχουμε καταστροφή», ανέφερε ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο λόγω και της μετάλλαξης Delta, τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν υψηλότατη προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας, αλλά όχι νόσησης.
Όπως είπε, «νοσούν αλλά δεν σέρνονται στα νοσοκομεία».
Ακόμη, σημείωσε ότι με τις μεταλλάξεις και οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν τον ιό.
Τέλος, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε σημείωσε ότι η μετάλλαξη Delta προσβάλλει περισσότερο και τα παιδιά, προσθέτοντας πως στο Ισραήλ και στην Αμερική μιλούν για εμβολιασμούς σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.

Λύση οι εμβολιασμοί για να μην ξαναμπούμε στη «δίνη» των lockdown

Η πρόβλεψη περί επικράτησης του στελέχους Δέλτα εντός του καλοκαιριού έχει θέσει και πάλι σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα.
Κυβέρνηση και ειδικοί υπογραμμίζουν ότι λύση είναι οι εμβολιασμοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μη εμβολιασμένους και περιοχές με χαμηλή εμβολιαστυική κάλυψη.
Βασικός λόγος ανησυχίας των ειδικών είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι 50-60% πιο μεταδοτική από την Άλφα (βρετανική), η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό.
Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στον ΣΚΑΪ, τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Delta θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας", ενώ λύση είναι τα εμβόλια κια είναι πολύ πιθανό οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Στις 28/6 οι ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων - Οι στόχοι

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 πιθανότατα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο για την άρση περιορισμών σε εμβολιασμένους, θέτοντας σε εφαρμογή τα «προνόμια» άμεσα και δη, από τον Ιούλιο.
Πρόκειται για διευκολύνσεις που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών και κατά συνέπεια, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες.
Οι βασικοί άξονες που θα ακολουθηθούν είναι δύο και συγκεκριμένα, θα υπάρξει νέα καμπάνια ενημέρωσης για τα εμβόλια, αλλά και θα δοθούν προνόμια και διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, ενώ εξετάζεται να δοθούν και οικονομικά κίνητρα, κάτι που ήδη απέκλεισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, καθώς απάντησε αρνητικά ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό.
Στόχος είναι με τα προνόμια που θα ανακοινωθούν να επιβραβεύονται όσοι ήδη έχουν εμβολιαστεί, αλλά και να αποτελέσουν κίνητρο ώστε και οι δύσπιστοι απέναντι στα εμβόλια να το πράξουν.
Άλλωστε, ο Ιούλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας για τους εμβολιασμούς, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος να έχει εμβολιαστεί έστω με την πρώτη δόση του εμβολίου το 70% των πολιτών.
Πάντως, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι ακόμα σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύματος το φθινόπωρο, η χώρα δεν θα μπει σε νέο γενικό lockdown.
Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο να χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας μέχρι το τέλος του Ιουλίου και πριν το φθινόπωρο ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα μέτρα, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο να αυξηθούν άμεσα οι εμβολιασμοί σε δύο ηλικιακές ομάδες - πολίτες 60 ετών και άνω, νέοι από 18-30 ετών- , ενώ πρόκειται να τεθεί σε ισχύ και η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών συγκεκριμένων ομάδων, όπως σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

Ποια προνόμια εξετάζονται για τους πλήρως εμβολιασμένους

Στα... σκαριά βρίσκεται νέα καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού ώστε να πειστούν όσοι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν.
Ήδη, από τις 28 Ιουνίου έρχεται η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης, που απαλλάσσει τους πλήρως εμβολιασμένους από την υποχρέωση της διενέργειας self test.
Αυτό αφορά τους εργαζόμενους αλλά και τους αθλούμενους σε γυμναστήρια, και το χρονικό διάστημα απαλλαγής είναι οι 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πλήρους εμβολιασμού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα υπόλοιπα προνόμια που εξετάζει η κυβέρνηση για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους κ.λπ., αλλά και στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων.

Το σχέδιο

Η κεντρική ιδέα του μοντέλου που είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής πυκνότητας – κυρίως οι ανοιχτοί – σε δύο ταχύτητες και να είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτήτων το πώς θα πορεύονται.
Συγκεκριμένα, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους, οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το διπλό μοντέλο

Ωστόσο εάν ο ίδιος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Για παράδειγμα στην εστίαση άνω του 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, μάσκες οι εργαζόμενοι κλπ.
Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ.
Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται και για τους κλειστούς χώρους κυρίως της εστίασης οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση κυρίως για τους εμβολιασμένους.
Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν στο εσωτερικό των καφέ, εστιατορίων, και κέντρων διασκέδασης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόσβαση μόνο εφόσον έχουν κάνει τεστ (μοριακό, rapid ή self), με το κόστος να βαρύνει τους ίδιους.
Ακόμη, για έναν αθλητικό αγώνα σε κλειστό γήπεδο, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσκομίσουν το τεστ και να φορούν μάσκες.
krousmata_12.JPG

ΕΟΔΥ: 236 κρούσματα και 18 θάνατοι στις 27/6

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid – 19 το τελευταίο 24ωρο είναι 236, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 420.905 (ημερήσια μεταβολή + 0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 54 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.664 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

thanatoi_6.JPG

Στους 231 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 231 (66.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.656 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 38 (ημερήσια μεταβολή - 17.39%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 51 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
analogia_8.JPG
perifereies_1.JPG

kabyles_20.JPGdiaspora_20.JPG
deigmata_16.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης