Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα κανονικότητα από 5/7 – Τι θα ισχύει με μετακινήσεις – Το δίμηνο που κρίνει την έλευση του δ’ κύματος

Νέα κανονικότητα από 5/7 – Τι θα ισχύει με μετακινήσεις – Το δίμηνο που κρίνει την έλευση του δ’ κύματος
Στοίχημα για την κυβέρνηση η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η δημιουργία τείχους ανοσίας πριν το φθινόπωρο
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Με την επιδημία του κορωνοϊού να παραμένει σε ύφεση και με την κυβέρνηση να τα «δίνει όλα» για την επιτάχυνση των εμβολιασμών το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας έως τις αρχές του φθινοπώρου, μια νέα μορφή κανονικότητας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου.
Από εκείνη την ημέρα θα ισχύσουν οι αλλαγές στις μετακινήσεις προς τα νησιά, οι οποίες πλέον θα απαιτούν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε αρνητικό αποτέλεσμα από μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid τεστ των τελευταίων 48 ωρών.
Πρόκειται για το τελευταίο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να τονώσει το εμβολιαστικό κίνημα, ύστερα από το freedom pass των 150 ευρώ που δίνεται στους νέους ηλικίας 18 – 25 ετών αλλά και τις ανακοινώσεις για τους αμιγείς και τους μεικτούς χώρους που θα ισχύουν σε εστίαση, ψυχαγωγία και αθλητικούς χώρους και που αφορούν τους εμβολιασμένους και μη πολίτες.
Κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν ότι για να αντιμετωπιστεί η παράλλαξη Δέλτα, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα έως τα τέλη Αυγούστου, και να μην υπάρξει ένα νέο, τέταρτο κύμα της επιδημίας που θα μπορούσε να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα, πιθανά lockdown και νέα πισωγυρίσματα τόσο στην οικονομία όσο στο ΕΣΥ και στην κοινωνία, θα πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Μάλιστα επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων, είναι απολύτως προστατευμένοι και από αυτήν την παράλλαξη.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής, πάνω από το 56% των Ελλήνων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ πλήρως ανοσοποιημένο είναι το 44% του πληθυσμού, όταν το ζητούμενο είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να έχουν φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 75%.
Ωστόσο, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια», εντείνοντας έτσι την πίεση στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Πελώνη: Lockdown τέλος – Περιορισμοί και μέτρα μόνο σε ανεμβολίαστους από Σεπτέμβριο

Τη θέση πως δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να επιστρέψει σε εθνικό, καθολικό lockdown διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία υποστήριξε πως από το Σεπτέμβριο οι όποιοι περιορισμοί και μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του Alpha η κα.Πελώνη απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που λαμβάνει, διχάζει την κοινωνία.
«Δεν διχάζουμε και δεν αποκλείουμε κανένα.
Είμαστε σε μια σταθεροποιητική εικόνα αλλά έχουμε μεταλλάξεις.
Πρέπει να έχει διευκολύνσεις ο εμβολιασμένος.
Είναι άνισο απέναντι του να μην έχουμε μέτρα διευκόλυνσης.
Είναι απαράδεκτο την ώρα που έχουμε πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια να μιλάμε για περιορισμούς και να προσπαθούμε να πείσουμε τους δύσπιστους σε μια περίοδο υγειονομικού κινδύνου» υποστήριξε η κα.Πελώνη

Τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα 5/7

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα η κα Πελώνη είπε ότι «αρχίζουμε από τα νησιά διότι είναι τα πιο ευάλωτα λόγω τουριστικής κίνηση»ς
«Αν υπάρξει έξαρση θα είναι δύσκολο να διαχειριστούμε το θέμα.
Γι αυτό ξεκινάμε από εκεί.
Άρα οι εμβολιασμένοι ενήλικες από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, θα ταξιδεύουν με πιστοποιητικό νόσησης και πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ο πολίτης δεν χρεώνεται με επιπλέον κόστος γιατί υπάρχουν παντού δημόσιες δομές που κάνουν δωρεάν rapid test» ανέφερε η κα.Πελώνη.

Πρόβλεψη – εφιάλτης Σαρηγιάννη: Μέσα ή τέλη Ιουλίου αρχίζει το δ’ κύμα

Σε μια εφιαλτική πρόβλεψη για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα προχώρησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό το δ’ κύμα λόγω της παράλλαξης Δέλτα να αρχίσει στα μέσα με τέλη Ιουλίου.
«Βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και γύρω στα μέσα ή προς το τέλος του Ιουλίου, θα ξεκινήσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο αν δεν το προλάβουμε μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης.
Όπως είπε, οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα και τον Αύγουστο αναμένεται να ξεπεράσουμε και πάλι τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο.

Μόνη προστασία ο εμβολιασμός

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επικουρικού χαρακτήρα και το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει αποτελεσματικά είναι ο εμβολιασμός.
Όπως είπε, για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%.
Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι το όποιο ρίσκο συνεπάγεται ένας εμβολιασμός είναι απείρως μικρότερο από την απόφαση κάποιου να μην εμβολιαστεί.

Βατόπουλος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος

Τη θέση πως θα υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις του κορωνοϊού αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτική Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος είπε πως οι μεταλλάξεις είναι μια αέναη διαδικασία χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι απομακρύνεται το τέλος της πανδημίας.
«Ο ιός μπορεί να εξασθενήσει.
Οι κλώνοι που επικρατούν συνήθως είναι πιο μεταδοτικοί και λιγότερο παθογόνοι.
Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να μείνει όπως η γρίπη» είπε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί ώστε να μην αφήνει ανοιχτό χώρο στις μεταλλάξεις να αναπτυχθούν.

Τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους για μετακινήσεις στα νησιά μόνο με rapid ή μοριακό τεστ, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.
«Το θέμα είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί.
Αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος θα έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις, θα έχουμε μεταλλάξεις, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.
Δε διαφωνώ με τα μέτρα, απλώς δε θα πρέπει να περνάνε ότι είναι κάτι το εκδικητικό, ότι δηλαδή αφού δεν εμβολιάζεσαι, θα σε τιμωρήσω» τόνισε ο καθηγητής.

Ασφαλή τα εμβόλια

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πειστούν οι διστακτικοί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.
«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κάθε μέρα γίνονται 100.000 εμβολιασμοί, δηλαδή 500.000 εβδομαδιαίως.
Στους 500.000 ανθρώπους στατιστικά κάτι θα συμβεί.
Κάποιος θα πάθει έμφραγμα, κάποιος θα λιποθυμήσει.
Γι' αυτά δεν ευθύνεται ο εμβολιασμός.
Οι υγειονομικές αρχές έχουν την ευθύνη να ξεδιαλύνουν αυτά τα περιστατικά, να απαντούν αμέσως ώστε να φαίνεται αν και πόσες πραγματικές παρενέργειες έχουμε» ανέφερε ο κ.Βατόπουλος.

Αλλαγές στις μετακινήσεις από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών θα μπορούν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου να μετακινούνται στα νησιά όσοι πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.
Συγκεκριμένα από 5 Ιουλίου ισχύουν τα εξής:

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

  • Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

  • Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test
  • Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται
α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.
β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.
Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, τα κρούσματα που αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα έφτασαν σε μία εβδομάδα τα 54 από 29, με τη διασπορά σε εννέα περιφερειακές ενότητες: Αττικής (8), Ηρακλείου (30), Αχαΐας (1), Εύβοιας (1), Θεσσαλονίκης (5), Κορινθίας (1), Λέσβου (4), Πάρου (2), Χαλκιδικής (1) καθώς και στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (1).
Σχετικά με τη μετάλλαξη, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε την κατά 100% μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της σε σχέση με τον αρχικό ιό της Ουχάν, καθώς και τον βασικό ρόλο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης στη διασπορά.
Εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες άνω των 50 ετών και εμβολιασμοί των νέων ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων και συνεχής έλεγχος των εργαζομένων με τα self-test και η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας είναι οι τρεις πυλώνες αντιμετώπισης της «νέας πρόκλησης» της μετάλλαξης Δέλτα σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Σε άνοδο η επιδημία – Τι προβλέπουν τα μαθηματικά μοντέλα

Στη διακοπή της καθοδικής πορείας που σημείωσε μέσα στον Ιούνιο η επιδημία στάθηκε η κυρία Παπαευαγγέλου, όπως μαρτυρά η αύξηση για μία ακόμη ημέρα στα νέα κρούσματα (761 έναντι 633) αλλά και στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα για την εβδομάδα που πέρασε κατά 5%, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη, με την πλειοψηφία στις ηλικιακές ομάδες 18-24 ετών και στη συνέχεια 25-34 ετών.
Οι 25-34 αποδεικνύονται οδηγοί της επιδημίας, αποτελώντας το 60% των νέων διαγνώσεων, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων σε νησιωτικές κυρίως περιοχές.
Ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,84 και ο δείκτης θετικότητας σταθεροποιείται στο 1,1.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στην επικράτεια ανέρχονται σε 700 περίπου.
Παρά την επιδημιολογική αύξηση από τη μετάλλαξη Δέλτα και τη χαλάρωση των μέτρων, δεν λείπουν τα σημάδια υποχώρησης όπως η μείωση των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 28%, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σταθερά κάτω από 50 και ο μικρότερος κατά 13% αριθμός θανάτων από COVID-19 (4 νέοι σήμερα).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων που επικαλέστηκε η κυρία Παπαευαγγέλου, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να μειωθούν στους 100 οι διασωληνωμένοι ασθενείς (189 σήμερα) και σε λιγότερους από 10 οι θάνατοι ανά ημέρα.

Εν κατακλείδι, η επιδημιολογική εικόνα της χώρα φέρνει αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρα και συγκεκριμένα:

Aρνητική εξέλιξη για την Π.Ε. Μυκόνου που μεταβαίνει στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3) και τον Δήμο Λειψών στο Κίτρινο (Επίπεδο 2) ενώ με βάση την καλή επιδημιολογική τους πορεία, οι Π.Ε. Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2), oι Π.Ε. Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας στο Πράσινο (Επίπεδο 1) και οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Νέες διευκολύνσεις και προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες

Νέες διευκολύνσεις και προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, με βασικό στοιχείο το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχαγωγίας (εστίαση, κινηματογράφος, ψυχαγωγία, αθλητισμός) για εμβολιασμένους και μη, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου 2021.

Σημειώνεται ότι στα γήπεδα θα μπορούν να προσέλθουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.
«Υιοθετούμε τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής.
Υπάρχει μια σημαντική ενημερωτική εκστρατεία για τους εμβολιασμούς.
Στόχος είναι να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, να προστρέξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας και να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

Σε τρεις πυλώνες τα μέτρα

Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό επιχείρημα.
Δεύτερος πυλώνας είναι η διευκόλυνση της κίνησης, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες.
«Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια , θέατρα και ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει διαβάθμιση.
Οι χώροι θα είναι αμιγώς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι.
Στους μεικτούς θα επιτρέπονται και όσοι έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ», τόνισε ο υπουργός.

Ο επιχειρηματίας αποφασίζει

Όπως εξήγησε, εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.
Η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση.
Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και έλεγχοι από την πολιτεία.
Ο έλεγχος θα γίνεται από μία κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.
metra1.JPG

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε το πλαίσιο λειτουργίας για τους χώρους ψυχαγωγίας

Οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Α. Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Τι ισχύει από 28/6

Σε ισχύ τέθηκε από 28/6 νέα χαλάρωση των περιορισμών.
Έτσι μετά την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και εφόσον δεν υπάρχει περιορισμός, από τις 28 Ιουνίου ήρθη το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.
Παράλληλα, από άλλαξε και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε.
Όσον αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τι συμβαίνει με το Δημόσιο

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής έχουν αποφασίσει τα παρακάτω:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Τέλος, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Self test: Ποιοι θα μπορούν να τα προμηθευτούν από 1/7 δωρεάν από τα φαρμακεία

Άρχισε από 1η Ιουλίου, η διάθεση των δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) για τον κορωνοϊό από όλα τα φαρμακεία της χώρας.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και βάσει των αποφάσεων των συναρμόδιων υπουργείων, η διάθεση των self test θα γίνει για τον μήνα Ιούλιο ως εξής:

  • Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου έως και το Σάββατο 10 Ιουλίου οι δικαιούχοι, δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθως και οι νέοι 18-30 ετών, μπορούν να προμηθευτούν και τα 4 self test που αναλογούν στον μήνα δωρεάν από τα φαρμακεία.
  • Δωρεάν self test δεν μπορούν να παραλάβουν όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορωνοϊού και στην περίπτωση που έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Τέλος, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η λειτουργία του συστήματος διάθεσης των δωρεάν self test θα ανασταλεί προσωρινά από το Σάββατο 3 Ιουνίου και ώρα 17:00 μ.μ. έως τη Δευτέρα 5 Ιουλίου και ώρα 08:00 π.μ.

Στους 12.710 οι νεκροί

Στους 12.710 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 1/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 761, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 423.185, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 677 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody1_24.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.710 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 189 (χθες 196).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
eody2_26.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.689 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 38 (ημερήσια μεταβολή +2,7%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

χαρτισ1_7.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης