Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εμβόλια ή κυρώσεις - Προς 3.000 κρούσματα - Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους - Καμπανάκι από Τσιόδρα

Εμβόλια ή κυρώσεις - Προς 3.000 κρούσματα - Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους - Καμπανάκι από Τσιόδρα
Στις 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των νέων ηλικίας άνω των 15 ετών
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και οι φόβοι για ένα ανεξέλεγκτο κύμα της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι λόγω της παράλλαξης Δέλτα είχαν ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση της κυβέρνησης, η οποία αν και διαψεύστηκε για ακόμα μια φορά στις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη του ιού, ανακοίνωσε αφενός τις επαγγελματικές ομάδες, στις οποίες καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και αφετέρου αλλαγές στην πολιτική της όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο για αμιγείς και μεικτούς χώρους «ανεστάλη» και πλέον η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως σε όλους τους κλειστούς χώρους θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι πολίτες χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες.
Παράλληλα, αποφασίστηκε σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας - είτε είναι κλειστοί είτε ανοιχτοί – να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και όχι όρθιοι πελάτες.
Η απόφαση των υποχρεωτικών εμβολιασμών αποτελεί μια κίνηση με πολύ ρίσκο που θα έχει και πολιτικό κόστος, αν και το βασικό μέλημα της κυβέρνησης αλλά και των ειδικών είναι να επιταχυνθούν όσο αυτό είναι δυνατό οι εμβολιασμοί, προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο τείχος της ανοσίας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο, ανακοινώθηκε πως στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί των νέων ηλικίας άνω των 15 ετών ενώ παράλληλα έγινε γνωστό πως καταργείται και η «ποινή» των έξι ημερών για όσους έχουν αλλάξει πάνω από δύο φορές την αρχική ημερομηνία του εμβολιασμού τους.

Καμπανάκι από Τσιόδρα

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, χτύπησε το καμπανάκι για τη διασπορά του κορωνοϊού μετά τη συμμετοχή του στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Αρκουμανέας: Στα 3.000 τα κρούσματα

Την εκτίμηση πως σήμερα Τρίτη 13/7 θα ανακοινωθούν περίπου 3.000 κρούσματα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Ο κ.Αρκουμανέας είπε ότι τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται «στην έντονη διασποράς που παρατηρούμε τις τελευταίες βδομάδες, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».
Όπως είπε, πρέπει να κοιτάζουμε και άλλους δείκτες «που δεν τους είχαμε συνηθίσει» και όχι αποκλειστικά τα κρούσματα, τα οποία, φυσικά, προκαλούν ανησυχία.
Ένας από αυτούς, διευκρίνισε είναι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων που από «την αρχή του έτους έχει μειωθεί από τα 46 στα 27».
«Όσο πιο νεαρά είναι τα κρούσματα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά» υποστήριξε ο κ.Αρκουμανέας, ο οποίος είπε πως η λύση είναι ο εμβολιασμός καιπως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να πειστούν και οι δύσπιστοι.

Πελώνη: Εθνική ανάγκη ο εμβολιασμός ενόψει της παράλλαξης Δέλτα

Τη θέση πως είναι εθνική ανάγκη ο εμβολιασμός μπροστά στην παράλλαξη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
«Μόνο αν έχεις εμβολιαστεί ή έχεις νοσήσει θα μπορείς να εισέρχεσαι από την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τις 31 Αυγούστου στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Πελώνη, η οποία παρέπεμψε στην εξειδίκευση των μέτρων που θα γίνει στις 12.30 από τους συναρμόδιους υπουργούς Κικίλια, Γεωργιάδη και Πιερρακάκη.
Σε ερώτηση αν θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και όσοι εργάζονται στους εσωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας η κα. Πελώνη ανέφερε ότι δεν θα τους το επιβάλει η κυβέρνηση αλλά θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να εμβολιαστούν.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στο στράτευμα αλλά θα δοθούν κίνητρα για εμβολιασμό.

Παυλάκης: Σε ένα πάρτι, ένας μπορεί να κολλήσει 100 ακόμα και σε εξωτερικό χώρο

Στη δυναμική μετάδοσης της παράλλαξης Δέλτα της covid αναφέρθηκε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και σήμερα τα 3.000 στην Ελλάδα, εάν γίνει μεγάλος αριθμός τεστ.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης είπε ότι το ιικό φορτίο από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεγάλο από το αρχικό στέλεχος και αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα.
«Σε ένα κορωνοπάρτι ένα άτομο μπορεί να κολλήσει άλλα εκατό ακόμα και σε εξωτερικό χώρο όταν είναι όλοι μαζί τόσο πατικωμένοι» είπε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό ακόμη και εμβολιασμένοι αλλά τα συμπτώματα θα είναι ήπια και πολύ – πολύ λιγότεροι κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο.
«Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ο μισός πληθυσμός είναι ακόμα “παρθένος”.
Δεν είναι καθόλου εμβολιασμένος, ούτε έχει μολυνθεί προηγουμένως», τόνισε ο κ. Παυλάκης, αναφέροντας ως παράδειγμα την Αγγλία όπου αίρονται οι περιορισμοί, μια και το 90% των Άγγλων έχει εκτεθεί στον ιό είτε από νόσηση είτε από εμβόλιο.

Λινού: Να υπάρξει πλήρης επαναφορά της μάσκας – Δεν θα χρειαστούμε άλλο lockdown

Να υπάρξει πλήρης επαναφορά της χρήσης μάσκας και άλλων μέτρων ατομικής και κοινωνικής προστασίας, όπως η τήρηση των αποστάσεων, ζητά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία εκτιμά πως δεν θα χρειαστεί άλλο lockdown.
«Τα μέτρα είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν, ίσως χρειάζονται και επιπλέον μέτρα και να κινητοποιηθούμε όλοι μας.
Θα πρέπει να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να πείσουμε όσους περισσοτέρους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, και αφετέρου να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύσουμε όσους είναι ανεμβολίαστοι και κινδυνεύουν» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Λινού.

Τα μέτωπα

Όπως είπε, υπάρχουν δύο μέτωπα που πρέπει να δώσουμε πόλεμο.
«Από την μία το μέτωπο της πειθούς για να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι και από την άλλη το μέτωπο της ατομικής και συλλογικής προστασίας, ώστε να μη νοσήσουμε σε αυτό το μεσοδιάστημα που επιχειρείται η επιτάχυνση των εμβολιασμών» υπογράμμισε η κα.Λινού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει επαναφορά των μέτρων ώστε να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού.
«Προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται πλήρης επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και τήρηση αποστάσεων και ίσως να επαναφέρουμε τη «φούσκα» των ανθρώπων με τους οποίους συνυπάρχουμε, δηλαδή να μην είμαστε σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, να αποφύγουμε πάρα πολύ όλους τους κλειστούς χώρους.
Από πλευρά πολιτείας, ίσως να επανέλθει σε ένα μεγάλο βαθμό η τηλεργασία, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ» τόνισε η κα.Λινού.

Οι εμβολιασμένοι

Όπως είπε, η κα.Λινού υποστήριξε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Ο αριθμός όσων νοσήσουν θα είναι μικρότερος, ενώ θα περάσουν τη νόσο πιο ήπια και δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στο νοσοκομείο και την εντατική.
Ωστόσο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να χρησιμοποιούν μάσκα και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους» επεσήμανε η κα.Λινού, η οποία εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούμε το lockdown.
«Το ποσοστό των νοσούντων θα είναι νέοι.
Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 3 με 4 εκατομμύρια νέους ανεμβολίαστους και το ποσοστό των νέων όταν νοσήσουν που θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική είναι μικρότερο από το ποσοστό των ηλικιωμένων, όμως για να το καταφέρουμε θα πρέπει να προσπαθούμε να εμβολιάσουμε τους νέους για να προστατεύσουμε τους λίγους.
Αν πάρουμε και μέτρα, δεν θα επιβαρυνθεί το σύστημα» είπε η κα.Λινού.

Πάνω από 5 ο δείκτης θετικότητας

«Αν και χθες φάνηκαν λιγότερα τα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας ήταν τεράστιος, πάνω από 5.
Επομένως δεν πρέπει να πούμε ότι σταθεροποιήθηκαν τα κρούσματα.
Ελπίζω ότι δε θα φτάσουμε πάνω από 3.000 ή 4.000 κρούσματα, γιατί θα πάρουμε μέτρα.
Αν δεν πάρουμε μέτρα υπάρχει κίνδυνος με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να φτάσουμε και στις 5.000 ή και τις 10.000 κρούσματα» υπογράμμισε η κα.Λινού.

Μητσοτάκης: Τώρα η ώρα του μαζικού εμβολιασμού

Πέντε μεγάλους σταθμούς έθεσε στην πορεία της χώρας μέχρι το φθινόπωρο - μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού - στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας σε προσκλητήριο συστράτευσης κατά της μετάλλαξης Δέλτα πολιτικά κόμματα, Εκκλησία και κοινωνικούς φορείς.
Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η ώρα του μαζικού εμβολιασμού «είναι τώρα», καθώς η χώρα διαθέτει «το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου».
«Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας» επισήμανε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «στόχος είναι επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο».
Με αυτό το απώτατο χρονικό όριο, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάσχεση του τέταρτου πανδημικού κύματος, το οποίο περνά -για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού- μέσα από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
«Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία.
Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.
Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.
Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή.
Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.
Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.
Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.
Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.
Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.
Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του.

Πλατφόρμα και για τους εφήβους

Επεκτείνοντας το δίχτυ προστασίας, στις 15 Ιουλίου ανοίγει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά όσους έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2005, ενώ σε μια ακόμη κίνηση ενδυνάμωσης της εμβολιαστικής ροής, καταργείται το πέναλτι των 6 ημερών για όσους έχουν αλλάξει την αρχική ημερομηνία εμβολιασμού τους.
Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στους επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων.
Συνέχισε λέγοντας ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει στρέψει στο ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες.
Από αυτές θα εξαρτηθούν τα επόμενα επιδημικά κύματα που θα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους.
Ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15 - 17 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός.
Εξάλλου και σε αυτές υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Κύριο χαρακτηριστικό στις ηλικίες αυτές είναι η διασπορά της νόσου στο περιβάλλον, όπου μπορεί να υπάρχουν ευάλωτα άτομα ή ανεμβολίαστα.
Μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να «φρενάρουν« τις μεταλλάξεις, αντίθετα από τα ανεμβολίαστα.
Επιπλέον, ο εμβολιασμός αποτρέπει νοσηλείες και βαριά νόσηση σε ποσοστό άνω του 93%.
Σε μικρότερο ποσοστό προστατεύουν κάποιον από το να κολλήσει.
Δημοσίευση αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι εμβολιασμένοι καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού.
Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων.
Στη μετάλλαξη Δέλτα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όσους είναι εμβολιασμένοι με μία δόση.
Όσοι έχουν κάνει μία δόση απολαμβάνουν προστασία 33% - 50% ενώ με τη δεύτερη είναι πάνω από 90%.
Στις ΗΠΑ ένας στους δέκα δεν κάνουν τη δεύτερη, ιδιαίτερα νέοι.
Λόγω της «Δέλτα» εν κινδύνω είναι οι ανεμβολίαστοι.
Γιατί όμως παραμένουν ανεμβολίαστοι;

Η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις:

  • Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, ζώντες οργανισμούς.
  • Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα. Τα χρόνια νοσήματα δεν αποτελούν αιτία μη εμβολιασμού.
  • Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν φάρμακο: δεν υπάρχει έως τώρα, μακάρι να υπάρξει, αλλά ο ιός είναι εδώ.
  • Δεν επηρεάζει ο εμβολιασμός τη γονιμότητα ούτε γυναικών, ούτε ανδρών. Συνίσταται και για τις εγκύους και για τις θηλάζουσες.
  • Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν αρκετοί και για το φόφο των παρενεργειών, αν και πιθανότερη είναι η νόσηση. «Η ζυγαριά για κάποιους -γέρνει στην πλευρά του ενός στο εκατομμύριο» είπε χαρακτηριστικά.
  • Αλλο επιχείρημα ότι και αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν: Το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
  • Αλλοι πιστεύουν οτι θα προστετευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων- είναι οι «λαθρεπιβάτες της πανδημίας».

Πάνω από 9.300.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει εως τώρα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ το ποσοστό κάλυψης με δύο δόσεις ανέρχεται στο 41%.
Το 71,5% των πολιτών άνω των 70 ετών έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση.

Στους 12.802 οι νεκροί

Στους 12.802 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 12/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.065 , εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 440.872 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.ε βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 156 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.874 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
h1_3.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139 (66,9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

h2_4.jpg
To 85,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή +30,77%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
h8_2.jpg

 

 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης