Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Νύχτα τρόμου με τρία πύρινα μέτωπα, πάνω από 300 απεγκλωβισμούς και συνεχείς αναζωπυρώσεις

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Νύχτα τρόμου με τρία πύρινα μέτωπα, πάνω από 300 απεγκλωβισμούς και συνεχείς αναζωπυρώσεις
Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες έγιναν στάχτη, ενώ οιλλοί οικισμοί εκκενώθηκαν - Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και πήρε μέσα σε λίγες ώρες μεγάλη έκταση
Σχετικά Άρθρα

(Διαρκές upd) Η φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Τρίτης στη 1 το μεσημέρι συνέχισε να καίει στο δάσος, στους πρόποδες της Πάρνηθας.
Η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου ενώ στις 9 μ.μ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε για τις εξελίξεις .
Η πύρινη λαίλαπα εξαϋλώνει τον πνεύμονα πρασίνου που περικλείει δεκάδες κατοικίες.
Ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού σκεπάζει την περιοχή απ’ άκρη σ’ άκρη.
Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές πολλες περιουσίες έγιναν στάχτη ενώ πολλές περιοχές εκκενώθηκαν
Η πυρκαγιά, το βράδυ της Τρίτης 3 Αυγούστου επικεντρώνεται σε τρία μέτωπα: στην Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες.
Η νύχτα προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι επί ποδός πολέμου καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείε.
Τελευταία χρονικά εντολή εκκένωσης ήρθε το βράδυ και αφορούσε τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό.
«Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες, στο Ολυμπιακό χωριό ή στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές» αναφέρεται στην ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη
Το βράδυ της Τρίτης 31 Αυγούστου το πύρινο μέτωπο επικεντρώνεται σε τρία μέτωπα: στη Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες.
 
Χαρδαλιάς (υφ. Πολιτικής Προστασίας): Κρίσιμη η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη με 3 μέτωπα – Μάχη με 81 πυρκαγιές

Την κρισιμότητα της κατάστασης επεσήμανε, με 81 πυρκαγιές να καίνε και 40 ενεργά μέτωπα, κατά την έκτακτη ενημέρωση προς τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με την «μάχη» των πυροσβεστών με τις φλόγες στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των πέριξ κοινοτήτων.
Τρία είναι τα κύρια μέτωπα σε Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Θρακομακεδόνες που καίνε ακόμα, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με 6 μποφόρ ανέμων να πνέουν, ενώ προέκυψαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, και κινδύνεψε και το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι.
Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 550 πυροσβέστες και 150 οχήματα.
Οι κάτοικοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ για να τους παρέχεται με κρατικά έξοδα κατάλυμα.
Για υπεράνθρωπη μάχη μίλησε ο Μ. Χρυσοχοιδης, και για υποδειγματική προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
«Ήμουν στο μέτωπο από την αρχή, έχω μόνο λόγια θαυμασμού για όλους».
Παράλληλα τόνισε πως οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.
varympompi21.webp

Πάνω από 300 απεγκλωβισμοί


Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως υπήρξαν 315 περιπτώσεις όπου χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.
Η αστυνομία σε συνεργασία με την πυροσβεστική, πήγαιναν πόρτα-πόρτα στους κατοίκους ώστε να τους βγάλουν από τα σπίτια τους.
Κάποιοι, αρνούνταν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους που με κόπο έχτισαν. Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς αλλά και από κόσμο που ανησυχούσε για τους δικούς του ανθρώπους.
Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους.
Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα.
Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς, μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.
Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων.
Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία.
E73MOD7WEAEB98M-1024x576-1-1024x576.jpg
Η διάσωση των αλόγων

Εν τω μεταξύ, εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.
Ακόμη και μετά τις 22:00, η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Μαρτυρίες έκαναν λόγο ακόμη και για εκρήξεις από τις φωτιές, ενώ νωρίτερα σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά.

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές δομές

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας
Πιο συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε επιφυλακή:
Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο
• Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής)
• Το ΓΟΝΚ Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι»
• Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
• Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου
Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρέθηκαν 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.
E73SBe6XICA_xyP-e1627995888418.jpg

ΑΔΜΗΕ: Σχέδιο Β΄ για την ηλεκτροδότηση των Βορείων Προαστίων λόγω της πυρκαγιάς – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες


Η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων για να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα Βόρεια Προάστια κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών και όσο μαίνεται η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, αποφασίστηκε κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με το ΑΠΕ την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021.
Tο βασικό πρόβλημα είναι ότι λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Αττική, έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι.
Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, και πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών.
Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης.
varympompi-pyrosvestika-7.webp
 Αναπνευστικά προβλήματα

Την ίδια ώρα, επτά άτομα έχουν διακομιστεί με αναπνευστικά προβλήματα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με δύσπνοια στο 251.
Το ΕΚΑΒ έχει αυξήσει τον αριθμό των οχημάτων και των πληρωμάτων στην περιοχή, καθώς ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού για τη διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.
Πλέον βρίσκονται εννέα ασθενοφόρα, μια κινητή ιατρική μονάδα και μια μηχανή.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι προκειμένου να παρευρεθεί στον προγραμματισμό για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει στην Βαρυμπόμπη.
Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες και 170 οχήματα.
Περί τις 16:30 δόθηκε εντολή για την εκκένωση του οικισμού Αδάμες, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά και η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό».
Οι φλόγες καίνε δασική έκταση και στο σημείο επιχειρούν ήδη ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
varympompi23.webp
Σε κίνδυνο η ηλεκτροδότηση της Ανατολικής Αττικής

Σε κίνδυνο τίθεται η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής καθώς ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει ότι λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.
Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του Διαχειριστή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στις 18.30, στην οποία θα συμμετέχουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι.
Διπλή δοκιμασία αντιμετωπίζει το σύστημα της υψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής τόσο εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη όσο και της υψηλής ζήτησης, η οποία άγγιξε στις 2 το μεσημέρι τα 11.000 MW.
Στο control room του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός με τα στελέχη και τη διοίκηση του Διαχειριστή να επιχειρούν χειρισμούς για την αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ από το «σοκ» που προκαλούν οι φλόγες και οι καπνοί στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Λέκκας (Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών): Οι αιτίες που οδήγησαν στην ταχύτατη εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη


Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021.
Σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:
«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:
1 Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
2 Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
3 Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης
Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο

Εκκενώθηκε κατασκήνωση 80 παιδιών

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, εκκενώθηκε η προληπτικά η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό» που βρίσκεται κάτω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης.
Τα περίπου 80 παιδιά που φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ κι έχουν αρχίσει ήδη να τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Αχαρνών

Εφιαλτικές στιγμές περιέγραψε, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπ. Βρεττός, μιλώντας στον Σκάι.
Όπως δήλωσε, ο ίδιος οι κάτοικοι τρέχουν πανικόβλητοι στον δρόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι τρία. Το ένα είναι στην Άνω Βαρυμπόμπη, το άλλο πολύ κοντά σε ιππικούς ομίλους της περιοχής, ενώ το τρίτο, που εμπνέει και τη μεγαλύτερη ανησυχία, είναι πολύ κοντά στον οικισμό Αδάμες, κοντά στην Εθνική Οδό.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Άνω Βαρυμπόμπη παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις με τις δυνάμεις που επιχειρούν να προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα την φωτιά, η οποία όμως έχει συνεχείς αναζωπυρώσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης