Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκθεση της Πυροσβεστικής προειδοποιούσε για τον κίνδυνο - Απαντήσεις οφείλει ο κρατικός μηχανισμός

Έκθεση της Πυροσβεστικής προειδοποιούσε για τον κίνδυνο - Απαντήσεις οφείλει ο κρατικός μηχανισμός
H Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε προσδιορίσει ως περιοχές μεγάλης τρωτότητας και υψηλού κινδύνου
Σχετικά Άρθρα

Για τον μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών στις περιοχές που κάηκαν στη Βόρεια Αττική είχε προειδοποιήσει η Πυροσβεστικό Υπηρεσία, με τον κρατικό μηχανισμό να οφείλει σαφείς απαντήσεις για την επιχειρησιακή αποτυχία, παρά τις προειδοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία - με έγγραφο για τον σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης του 2021 - είχε προσδιορίσει ως περιοχές μεγάλης τρωτότητας για τις οποίες θα έπρεπε να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και ιδιαίτερη προσοχή τη Βαρυμπόμπη, την Ιπποκράτειο Πολιτεία κι άλλες τέσσερις περιοχές στην Αττική που κάηκαν.
Όπως αποκαλύπτουν τα Νέα, στο ίδιο έγγραφο υπήρχε ειδική μνεία για τον κίνδυνο που διατρέχουν στα περιφερειακά σημεία του οικιστικού ιστού το Κρυονέρι, το Καπανδρίτι, ο Άγιος Στέφανος κι άλλες περιοχές.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Το έγγραφο εμπεριέχεται στο πολυσέλιδο «Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών Αττικής 2021» με βάση το οποίο λειτουργεί ο αντιπυρικός σχεδιασμός για το Λεκανοπέδιο και τα περιαστικά δάση.
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι περιοχές μεγάλης τρωτότητας (δηλαδή πρόκειται για περιοχές μείξης κατοικιών ή ανθρώπινων γενικότερα και άγριας δασώδους, πυκνώδους ή ποώδους βλάστησης της οποίας ο όγκος επηρεάζει την κίνηση της υπαίθριας πυρκαγιάς).
Στην ίδια λίστα (συνολικά 14 περιοχές) «υψηλού κινδύνου» είναι εκτός των τριών προαναφερόμενων πυρόπληκτων περιοχών και οι Αφίδνες, η Δροσοπηγή, η περιοχή Μικροχωρίου – Καπανδριτίου από τις οποίες επίσης πέρασε η πύρινη λαίλαπα.
Ακόμη στο έγγραφο υπάρχει μνεία για δεύτερο βαθμό τρωτότητας σε «οικισμούς ή οικιστικές πυκνώσεις εντός δασικών περιοχών.
Αυτές οι περιοχές είναι ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι, το Πολυδένδρι, ο Διόνυσος, ο Αγιος Στέφανος, το Κρυονέρι, η Δροσιά, η Ανοιξη, η Ροδόπολη, η Χασιά.
Από αυτές τις περιοχές οι περισσότερες επλήγησαν αυτό το καλοκαίρι.

nea.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης