Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεοδωρίδου: Τα δεδομένα δεν μας δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για 3η δόση στον γενικό πληθυσμό

Θεοδωρίδου: Τα δεδομένα δεν μας δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για 3η δόση στον γενικό πληθυσμό
«Η χορήγηση της 3ης δόσης πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και κατά προτεραιότητα σε όσους την έχουν ανάγκη»

Στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος και στα νεότερα που αφορούν τις μελέτες για τα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας 16/8/2021 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδροςτης Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Αρχικά, η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε παραλληλισμό μεταξύ των πυρκαγιών και των πανδημιών:
Εμφανίζονται -όπως είπε- αιφνιδίως, εξαπλώνονται γρήγορα, καταστρέφουν ανθρώπους και περιβάλλον και απειλούν τη δημόσια υγεία.
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η σύσταση για τον εμβολιασμό των 12-15 ετών στοχεύει στην προστασία των παιδιών, στην επαναφορά των παιδιών στη διά ζώσης εκπαιδευτική δραστηριότητα και στην προστασία των ευάλωτων ατόμων του περιβάλλοντός τους.
Ιδιαίτερα σημαντικός, όπως τόνισε, είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων. Για όσους έχουν αμφιβολίες, καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος.
Μετά τις διακοπές, με τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο, πρέπει και ο εμβολιασμός να μπει στον προγραμματισμό.
Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης (ενισχυτικής) δόσης η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι μελέτες στη χώρα μας δείχνουν πως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, το επίπεδο των αντισωμάτων μειώνεται σημαντικά μετά τους 6 μήνες. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και άτομα με αυξημένη έκθεση στον κορωνοϊό, όπως οι υγειονομικοί.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι ο ΠΟΥ ζήτησε μορατόριουμ 3ης δόσης ώστε να εμβολιαστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος.
Με βάση και το αίτημα αυτό, η χορήγηση της 3ης δόσης πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και κατά προτεραιότητα σε όσους την έχουν ανάγκη.
Με βάσει το CDC, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι μεταμοσχευμένοι, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, με HIV και όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα στηρίζει τη γνωμοδότηση της στα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 5.850.000 με μία δόση, ενώ 5.515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 52,5%.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης