Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Crash test για την επιδημία τα σχολεία - Σε lockdown από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι

Crash test για την επιδημία τα σχολεία - Σε lockdown από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι

Crash test για την επιδημία τα σχολεία - Σε lockdown από 13/9 οι ανεμβολίαστοι - Τέλη Οκτωβρίου το επόμενο κύμα

 

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να ρίχνουν το βάρος τους στις έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων και των πιθανών κυκλωμάτων που βρίσκονται πίσω από τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, οι ειδικοί αναμένουν με αγωνία την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καθώς εκτιμούν πως τα σχολεία θα είναι εκείνα που θα κρίνουν και το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.
Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως η πανδημία είναι τις τελευταίες εβδομάδες σε μια φάση σταθεροποίησης και συγκρατημένης μείωσης των κρουσμάτων ενώ εκτιμούν πως έτσι θα κινηθεί κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, αναμένοντας το επόμενο μεγάλο κύμα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας, μια και σε αυτόν, πέρα από το ότι επανεκκινούν όλες οι δραστηριότητες, θα καθοριστεί σε αρκετά σημαντικό βαθμό το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εντοπίσει και να κλείσει όλες τις «τρύπες» στο σύστημα Ελευθερία σχετικά με τους εικονικούς εμβολιασμούς και τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.
Ήδη στο στόχαστρο των Επιθεωρητών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ έχουν μπει οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας ενώ σαφής είναι η εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκου για έρευνες σε βάθος και με άμεσα αποτελέσματα για να μπει τέλος στα κυκλώματα των πλαστών πιστοποιητικών.
Παρέμβαση για την υπόθεση έκανε και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας, ο οποίος σε εγκύκλιο του, συστήνει στους εισαγγελικούς λειτουργούς να μεταβαίνουν ακόμα και στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως και να γνωρίζουν «εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης υποστήριξε πως στο μικροσκόπιο έχουν μπεί 10 εμβολιαστικά κέντρα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».
Το ζήτημα με τα πλαστά πιστοποιητικά έχει ιδιαίτερη σημασία και για το ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9 τίθενται σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από κορωνοϊό.
Η νέα αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε πως η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει και όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούμε.
«Θέλω πρώτα απ΄ όλα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν σ’ αυτή την πανδημία από κάθε βήμα, από τα νοσοκομεία, από την πρωτοβάθμια, από διοικητικές θέσεις, από το υπουργείο, από τον ΕΟΔΥ και από όπου βρίσκονται» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Γιατί είναι μια πραγματικά μεγάλη μάστιγα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε καλά εδώ και 1,5 χρόνο.
Όσο καλά γίνεται, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μας».
Επιπρόσθετα η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούν όλοι τα μέτρα και να συνεχιστεί ο εμβολιασμός των πολιτών.
«Αυτή τη στιγμή νομίζω η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει, έχουμε πολλά κρούσματα καθημερινά» σημείωσε και τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε τα μέτρα, αυτά που ακούμε από τους επιστήμονες και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε όλοι, ώστε να είμαστε ασφαλείς εμείς οι ίδιοι, οι οικογένειές μας και όλο το περιβάλλον γύρω μας».

Παπαευαγγέλου: Τα self test συμβάλουν στο να εντοπιστούν το 30% των νέων κρουσμάτων

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι παρατηρείται μείωση 20% στον κυλιόμενο μέσο όρο του αριθμού των κρουσμάτων.
Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πορεία κρίνεται προς το παρόν ικανοποιητική.
«Παρακολουθούμε στενά τις μεγάλες πόλεις» τόνισε η ίδια.
Ωστόσο η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι παραμένει αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Ακόμη σημείωσε ότι εννιά στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ανεμβολίαστος ή μερικώς εμβολιασμένος.
«Η σκέψη μας είναι στα σχολεία», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, εκφράζοντας ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά η διά ζώσης εκπαίδευση να κυλήσει κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.
Σήμερα, όπως εξήγησε, «η φιλοσοφία άλλαξε σημαντικά.
Η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρει ικανοποιητική προστασία τους ευάλωτους ενηλίκους και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών».
Παράλληλα η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι «τα σελφ τεστ δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασπορας».
«Έτσι το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό τεστινγκ των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών.
Η επιδημιολογική επιτήρηση θα είναι συνεχής στο σχολικό περιβάλλον». υπογράμμισε.
«Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί για τα τα σχολεία, θα εξακολουθούν να ισχύουν.
Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος.
Αντίθετα θα γίνονται rapid και self test για τον έλεγχο της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τα σελφ τεστ», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Είναι απολύτως αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες, μόνο και μόνο από την αύξηση των τεστ.
Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες», διευκρίνισε.

Μαγιορκίνης: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά δεν δημιουργούν αλυσίδες κρουσμάτων

Στα γενικότερα χαρακτηριστικά της πανδημίας, τόσο στον πλανήτη όσο και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7% την τελευταία εβδομάδα παγκοσμίως.
Στην Ευρώπη έχουμε λιγότερες διαγνώσεις, αλλά μικρή αύξηση θανάτων.
Επιδείνωση παρουσιάζεται σε Γερμανία, Βρετανία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες», δήλωσε επεξηγηματικά.
«Στην Ελλάδα έχουμε σημαντική μείωση στις καθημερινές διαγνώσεις, αλλά καταγράφουμε αύξηση των θανάτων.
Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών στα νοσοκομεία έχει σταθεροποιηθεί λίγο κάτω από το ένα», επισήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Η πανδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για δεύτερη εβδομάδα. Πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες».
«Ένας πυλώνας που μας βοηθά να ελέγξουμε την πανδημία, είναι ο εμβολιασμός.
Ο δεύτερος είναι η έγκαιρη διάγνωση, αν παρουσιάζουμε συμπτώματα, ή αν έχουμε έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, εξηγώντας πως και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά δεν δημιουργούν αλυσίδες κρουσμάτων.
Τόνισε, δε, πως αν εφαρμοστεί σωστά το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, τα αποτελέσματα θα είναι καλά.

Νέα μέτρα από 13/9

Σε ισχύ τίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9 τα μέτρα για τη λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας για τους ανεμβολίαστους.
Σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλες θα επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους εφόσον επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, το κόστους του οποίου θα επιβαρύνει τους ίδιους.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

  • Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
  • Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
  • Σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιλέξουν αν θα λειτουργούν ως αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
  • Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους, εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών
  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει για ακαδημαϊκούς, εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.
  • Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να κάνουν δωρεάν τεστ

Τέλος, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Μίνι lockdown σε Αργολίδα και Ευρυτανία - Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και Ικαρία

Στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας εντάχθηκαν από σήμερα Αργολίδα και Ευρυτανία λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η παράταση των περιορτιστικών μέτρων σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και Ικαρία.

Συγκεκριμένα, από την Πολιτική Προστασία ανακοινώθηκε:

«Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».


Στους 14.060 οι νεκροί

Τα νέα 9/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.170, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 609.519, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.235 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.060 θάνατοι.
h1_11.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 384 (59,1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (89,32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (10,68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

h2_12.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.027 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +4.95%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
h8_12.jpg

Διάθεση self test από 8/9 για τους μαθητές


Από 8 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η διάθεση self test για τους μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα μπορούν να προμηθευτούν έξι δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου του Σεπτεμβρίου.
Η διαδικασία αυτή θα είναι σε εξέλιξη έως την Παρασκευή 17/9.

Πότε πρέπει να γίνουν

Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν το test πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου έως και 24 ώρες πριν.
Ακολούθως, το self test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
Το Yπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι «ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες».
Ειδικότερα, βεβαίωση self test «οφείλουν να φέρουν οι μαθητές, που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου)».
«Οι εμβολιασμένοι μαθητές δε δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση

Η επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (285.000 πολίτες).
Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
  • Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Όσοι πολίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενημερωτικό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά ήδη τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου και σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση για:

  • Άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Άτομα άνω των 60 ετών.

Στη συνέχεια της κατάταξης αναμένεται να μπουν:

  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών,
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα.

«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα.
Η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ερωτηθείσα για το εάν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης