Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στις 30/9 η πλατφόρμα για γ΄ δόση για υγειονομικούς και άνω των 60 - Μειώνεται η απόκριση των εμβολίων όσο περνάει ο καιρός

Στις 30/9 η πλατφόρμα για γ΄ δόση για υγειονομικούς και άνω των 60 - Μειώνεται η απόκριση των εμβολίων όσο περνάει ο καιρός

Τρίτη δόση εμβολίου και για τους ηλικιωμένους που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας οι οποίοι θα εμβολιασθούν εντός των δομών - Τι έδειξαν οι έρευνες έως τώρα για τη χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης που είναι προαιρετική

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Ιδιαίτερη αγωνία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες για το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Αν και αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια σταθεροποίηση της επιδημίας και το ΕΣΥ παραμένει σε σχετικά διαχειρίσιμη κατάσταση, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά.
Αφενός μέσα στις πρώτες 19 ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 722 θάνατοι, αριθμός εξαιρετικά υψηλός αφετέρου όλοι προειδοποιούν πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και θα φτάσουμε στα τέλη του μήνα να μετράμε πάνω από 4.000 κρούσματα την ημέρα.
Την ίδια στιγμή, πολλές περιοχές - κυρίως στη βόρεια Ελλάδα – τελούν ήδη υπό περιοριστικά μέτρα λόγω αυξημένων κρουσμάτων ενώ προβληματισμός επικρατεί για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών.
Ο στόχος για τείχος ανοσίας στο 65% με 70% των ενήλικων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν έχει επιτευχθεί, και πλέον μετατίθεται για τα τέλη Οκτωβρίου.
Μέχρι στιγμής, οι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνούν τα 5,9 εκατομμύρια.
Όπως αναφέρεται, χρειάζεται να γίνουν άλλοι 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί στους πολίτες κυρίως άνω των 50 ετών για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας έναντι του ιού πριν την έλευση του χειμώνα, κάτι πάντως που φαίνεται πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.
Με την πανδημία από τη μια να «τρέχει» και με τους εμβολιασμούς, από την άλλη, να χωλαίνουν, οι ειδικοί προειδοποιούν για δύο πολύ δύσκολους μήνες.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 και υγειονομικούς

Όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί, η πλατφόρμα της τρίτης δόσης εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών κα για τους υγειονομικούς θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση της εμβολιαστικής απόκρισης που υπάρχει όταν παρέρχεται ένα διάστημα 6-8 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Την ίδια στιγμή, η κ.Θεοδωρίδου έκανε αναφορά σε διεθνείς μελέτες που δεν συστήνουν τη χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Μειώνεται η απόκριση των εμβολίων όσο περνάει ο καιρός

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε πως έχουν ήδη συμπληρωθεί εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα, τονίζοντας την αξία των εμβολίων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον ιό και τη σοβαρή νόσηση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, όσο περνάει ο καιρός μειώνεται η ανοσιακή απόκριση των εμβολίων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων.
Με βάση τη μείωση αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο προβληματισμός για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στην επιστημονική κοινότητα, με τους γιατρούς να στρέφονται στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για την άμεση χορήγηση του εμβολίου, όπως ανέφερε στη συνέχεια.
Οι ειδικές κατηγορίες είναι: Ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με μειωμένα αντισώματα και τα άτομα που εκτίθενται συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό περισσότερο στον ιό.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης αρχικά στους ανοσοκατασταλμένους, και στη συνέχεια στους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Ο κίνδυνος για τους άνω των 60 ετών αποτυπώνονται και στα επιδημιολογικά στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ.
Οι 60 έως 79 ετών νοσηλεύονται κατά μεγάλο ποσοστό στις ΜΕΘ.
Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε φαίνεται πως η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση.
Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμα σε διεθνείς μελέτες που δεν συστήνουν τη χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εάν οι εμβολιασμοί είχανε φτάσει στο 80%, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως σε αυτήν την περίπτωση πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά, ωστόσο ενισχυτική δόση θα χρειαζόταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Θεμιστοκλέους: Τα στοιχεία των εμβολιασμών στη χώρα

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας πως συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.
Στη συνέχεια, τόνισε πως σχεδόν 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως η πλειοψηφία αφορά σε νέους ανθρώπους.
Σε σχέση με την τρίτη δόση εμβολίου, ο κ.Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, ενημερώνοντας αμέσως μετά πως από τις 30 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου από τους υγειονομικούς, τους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας.
Ο ίδιος υπενθύμισε πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Στους 14.505 οι θάνατοι

Τα νέα 20/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.126, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 632.908, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 138 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.866 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.505 θάνατοι.
eody_20_9.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (62,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 313 (91,52%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8.48%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

eody_20_9_2.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.092 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 128 (ημερήσια μεταβολή -33,33%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 191 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis20_9.webp



Καπραβέλος: Τα δύσκολα μπροστά μας – Ντόμινο οι εξελίξεις, θα πάρουμε οριζόντια μέτρα

Την εκτίμηση πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος υπογράμμισε πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ότι θα χρειαστεί να λάβουμε οριζόντια μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του ιού.
Σε δηλώσεις του ο κ.Καπραβέλος εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας ότι φόβος των ειδικών είναι να μην ζήσουμε πάλι τις εφιαλτικές στιγμές του περσινού Νοεμβρίου.
«Ήταν πρωτοφανές για εμάς σε σχέση με την περσινή περίοδο ότι οι μονάδες μας καλύφθηκαν τόσο γρήγορα», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, σημειώνοντας πως η δική του μονάδα είναι σε πληρότητα 100%.
«Ο ένας μπαίνει, ο άλλος βγαίνει, είτε επιβιώνει είτε χάνει τη ζωή του.
Την επόμενη στιγμή αμέσως καλύπτεται η κλίνη.
Αυτό γίνεται από τον Αύγουστο.
Ισορροπήσαμε αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η ανησυχία είναι μην ζήσουμε πάλι τις εφιαλτικές στιγμές του περσινού Νοεμβρίου» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος.

Ισχυρή αντίσταση να εμβολιαστούν

Όπως είπε, αυτό που προκαλεί ανησυχία δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά «η μεγάλη αντίσταση από τους συνανθρώπους μας που αρνούνται να εμβολιαστούν».
«Έχουμε δει πρωτόγνωρες καταστάσεις στο νοσοκομείο, μέχρι και επιστολές απειλητικές.
Η απειλή είναι ότι εμείς οι γιατροί της πρώτης γραμμής πάμε να καταστρέψουμε τους Έλληνες και να επιφέρουμε θάνατο με τον εμβολιασμό που μολύνει και αλλάζει το DNA, αυτές οι ανοησίες, αυτά τα αντιεπιστημονικά» τόνισε ο κ.Καπραβέλος.

Τείχος ανοσίας

«Αν δεν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς, θα αναγκαστούμε να μην καλύψουμε τις υγειονομικές ανάγκες.
Στη Βρετανία, με 30.000 κρούσματα είχαν 50 θανάτους και η πατρίδα μου με 1.200 κρούσματα έχει 37-40 θανάτους.
Δεν έχουμε φτιάξει το τείχος ανοσίας.
Και ίσα-ίσα βρίσκουμε τείχος μπροστά μας» υπογράμμισε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι τεράστιες οι υγειονομικές ανάγκες και ότι «κανένα Σύστημα Υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί».
«Αν αυτή η φοβερή μετάλλαξη επεκταθεί σε ανθρώπους χωρίς τείχος προστασίας, θα τους καταστρέψει.
Δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε, θα είναι ντόμινο οι εξελίξεις, θα χρειαστεί να πάρουμε και οριζόντια μέτρα» είπε ο κ.Καπραβέλος.

Παγώνη: Ένα στα τρία παιδιά νοσούν με covid – Να εμβολιαστούν

Τη θέση πως ένα στα τρία παιδιά (έναντι ένα στα πέντε παιδιά την περασμένη εβδομάδα) νοσούν με covid διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία απηύθυνε έκκληση στους γονείς να τα εμβολιάσουν.
«Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά.
Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κλπ.
Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη.

Τι θα γίνει με την γ’ δόση

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «οι υγειονομικοί ετοιμαζόμαστε για τρίτη δόση μαζί με τους άνω των 60 ετών».
«Πιθανό αυτή θα είναι η εισήγηση από την Επιτροπή» είπε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως η Βρετανία πριν λίγες ημέρες έριξε το όριο για την ενισχυτική δόση του εμβολίου για όσους είναι πάνω από 50 ετών.
Η κα.Παγώνη, επικαλούμενη μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «New England», ανέφερε ότι η τρίτη δόση εξασφαλίζει την ομάδα των ασθενών υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα.
«Μετά τους 7-8 μήνες τα αντισώματα δεν εξαφανίζονται, αλλά μειώνονται.
Ξεκινάμε με τις ομάδες και πιστεύω σιγά σιγά ότι οι περισσότερες ομάδες, αν όχι, θα κάνουν όλοι» είπε η κα.Παγώνη.

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης