Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εξάπλωση της διασποράς του Covid και προειδοποίηση για 5.000 κρούσματα – Στους 15.348 οι νεκροί, ανησυχία για τον υψηλό αριθμό θανάτων

Εξάπλωση της διασποράς του Covid και προειδοποίηση για 5.000 κρούσματα – Στους 15.348 οι νεκροί, ανησυχία για τον υψηλό αριθμό θανάτων
Προβληματισμός επικρατεί και για τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα - Τι απαντούν οι υγειονομικές αρχές  για το ενδεχόμενο ακόμα 3.000 θανάτων έως το τέλος του 2021
Σχετικά Άρθρα

Εξαπλώνεται η διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα και τα νοσοκομεία βρίσκονται εκ νέου υπό πίεση καθώς, αυξάνονται τόσο οι εισαγωγές, όσο και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Με το βλέμμα στην πορεία των εμβολιασμών και τους κλειστούς χώρους βρίσκονται οι ειδικοί, κρούοντας «καμπανάκι» για αύξηση μέχρι και πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως το επόμενο διάστημα.
Προβληματισμός επικρατεί και για τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα, με τις υγειονομικές αρχές να τον αποδίδουν στη στασιμότητα που παρουσιάζει η πορεία των εμβολιασμών.
Οι ειδικοί ανησυχούν και για τους κλειστούς χώρους και τη μη διενέργεια ελέγχων, καθώς όπως υποστηρίζουν, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να επιφέρει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων
Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα φάρμακα κατά κορωνοϊού, με τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα» και πως ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου.

Θεμιστοκλέους: Επιπλέον κίνητρα για τον εμβολιασμό αν χρειαστεί – Θα υπάρξουν φάρμακα, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα

«Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί» και δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να δοθούν κίνητρα, είναι αρκετά καλή η συμμετοχή στην τρίτη δόση, ενώ θα υπάρξουν φάρμακα που όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα, τόνισε ο ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο MEGA, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσες φορές έχουμε τολμήσει προβλέψεις, είναι πολύ δύσκολο, είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Αν συγκρίνουμε το τι γινόταν πέρυσι σε σχέση με φέτος, ο εμβολιασμός έχει μεγάλη επίδραση στην πανδημία και στην κοινωνική μας ζωή. Και στην τρίτη δόση έχουμε καλή συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.


Δεν είναι τα φάρμακα η λύση της πανδημίας


Κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ότι «θα υπάρξουν φάρμακα, ήδη κάποιες εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα. Η ΕΕ είναι σε διαδικασία αγοράς, όπως έγινε και με τα εμβόλια. Αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα τα φάρμακα».
«Σίγουρα θα βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους, αλλά η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον κίνητρα αν χρειαστεί για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι

Για αν η κυβέρνηση εξετάζει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα στους ανεμβολίαστους προκειμένου να πεισθούν, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «και η ενημερωτική εκστρατεία μπορεί να αλλάξει και τα κίνητρα». Όπως είπε, «κάνουμε όλες τις δράσεις ώστε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς. Έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσουμε».
Περί επέκταση της υποχρεωτικότητας
Κληθείς να μιλήσει για το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «όλα είναι δυναμικά και συνεκτιμώνται με τις συνθήκες κάθε στιγμής. Όσο συνεχίζουμε να παίρνουμε ραντεβού οποιοδήποτε μέτρο υποχρεωτικότητας πάει πίσω. Δεν είναι στις προθέσεις μας να προχωρήσουμε σε αυτό».

Χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις νεότερες ηλικίες

Περαιτέρω, με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι «είχαμε ξεκινήσει με τις κινητές μονάδες εδώ και πολύ καιρό. Αυτή τη φορά επικεντρωθήκαμε σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Βρίσκουμε κάποια άτομα που είναι διστακτικά, μιλούν με τους υγειονομικούς, και καταφέραμε να πείσουμε κάποιους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αυτό θα συνεχιστεί. Οι νεότερες ηλικίες έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού».

Για τρίτη δόση


Για την πορεία των εμβολιασμών με την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «έχουμε αρκετά καλή συμμετοχή στην τρίτη δόση, περίπου 190 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί».
Όπως είπε «μπορούν να την κάνουν οι άνω των 50 και οι ευπαθείς ομάδες, 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους».
Σημείωσε δε, πως «πιστεύω ότι θα ανοίξει και για τον υπόλοιπο πληθυσμό το επόμενο διάστημα», ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρίτη δόση θα γίνει με mRNA εμβόλια και κυρίως με Pfizer».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «όσοι έχουν κάνει 2 δόσεις και δεν κάνουν την τρίτη θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι», λέγοντας πως «η τρίτη δόση είναι για την ενίσχυση της προστασίας».
Για τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων κατ’ οίκον, ανέφερε ότι «συνεχίζονται κανονικά, περίπου 300 συνεργεία σε καθημερινή βάση πηγαίνουν στα σπίτια. Έχουν εμβολιάσει περίπου 10.000 άτομα. Δεν έχουμε καθυστερήσεις. Έτσι θα συνεχίσουμε και στην 3η δόση».

Κανονικότητα των εμβολιασμένων

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στην επιστροφή των εμβολιασμένων στην κανονικότητα και πώς αξιολογείται έως τώρα ως μέτρο, ανέφερε ότι «το μέτρο μέχρι στιγμής κυλάει πολύ καλά. Έχει υιοθετηθεί αρκετά καλά και από τους καταστηματάρχες. Η κατάσταση είναι δυναμική, αν αλλάξει κάτι συνεκτιμώνται τα δεδομένα και μπορούν να αλλάξουν οι αποφάσεις. Βλέπουμε και ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού να καταργούν περιορισμούς και να επιστρέφουν σε μια κανονικότητα».
Κληθείς να απαντήσει αν φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα όπως παλιότερα, είπε ότι «δουλεύουμε όλοι για αυτό».
Τέλος, σχολιάζοντας τον αριθμό των θανάτων στη χώρα, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «οι θάνατοι δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, θα πρέπει να μετρώνται από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα».

Προειδοποίηση Σαρηγιάννη για πάνω 5.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν αυξηθούν εμβολιασμοί και τεστ


«Όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, βαδίζουμε ήπια, αλλά σταθερά, προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φανεί από τις αρχές Νοέμβρη, με κορύφωση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, Δ. Σαρηγιάννης.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχουμε εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 100.000 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες», υπογραμμίζοντας πως «ο αυξημένος αριθμός των τεστ είναι σημαντικός για τον περιορισμό της διασποράς».
«Αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των τεστ και δεν πάρουμε άλλα μέτρα, με τις ελευθερίες που έχουμε, μπορεί να έχουμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα, μπορεί και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000», προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Γώγος: Πίεση στο ΕΣΥ – Προβληματισμός για τους τους κλειστούς χώρους

«Πιέζεται σημαντικά το Σύστημα Υγείας, περιοχές της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας.
Η στασιμότητα που παρατηρείται στους εμβολιασμούς των πολιτών είναι αρνητικός παράγοντας για την εξέλιξη και την διασπορά του κορωνοϊού.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, «οι νεότερες ηλικίες είναι εκείνες που είναι λιγότερο εμβολιασμένες, ωστόσο ανησυχητικό είναι και το ποσοστό 25% των ατόμων άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι εκείνοι οι οποίοι νοσούν, νοσηλεύονται και διασωληνώνονται, πιέζοντας και το σύστημα υγείας».
Για τις παρελάσεις, ο κ. Γώγος υπογράμμισε πως «αν γίνουν με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και με μάσκες, δεν αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων».
Κατέληξε λέγοντας ότι «ο προβληματισμός αφορά τώρα τους κλειστούς χώρους, που δεν γίνεται έλεγχος», καθώς η μη τήρηση εκεί των μέτρων μπορεί να φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Παγώνη: Προβληματίζουν οι θάνατοι, που αποδίδονται

Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε παιδιά και σε μεγάλες ηλικίες, αλλά στον υψηλό αριθμό θανάτων, αναφέρθηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά, ενώ αυτό που προβληματίζει είναι οι θάνατοι.
Όπως είπε «οι τόσοι θάνατοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Αν ήμασταν σαν τη Δανία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, θα είχαμε 5-6 θανάτους. Τώρα είμαστε σαν τη Ρουμανία».

Περί εμβολιασμών


Σύμφωνα με την κα Παγώνη, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά 12-15 ετών, αν και σε παιδιά δικαιολογείται γιατί είναι προβληματισμένοι οι γονείς.
Η ίδια για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα σχολίασε ότι «δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων να είναι ανεμβολίαστοι» και εξήγησε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν κάποιες ομάδες που επηρεάζουν περισσότερο τους πολίτες.
«Αν ένα ποσοστό της τάξεως του 11% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 πολίτες», πρόσθεσε.

Εμβολιασμένοι που νοσούν

Η κα Παγώνη αναφέρθηκε και στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν και καταλήγουν, ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 10%.
Ανέφερε ότι αυτοί που κατέληξαν είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα που δεν είναι ρυθμισμένα.

Στους 15.348 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (16/10/2021) 2.313 νέα κρούσματα Covid,εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 692.197 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.171 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.348 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_136.JPG

3_88.JPG2_127.JPG


4_76.JPG
Στους 361 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 361 (62.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 80.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (88.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 42 (11.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.239 ασθενείς.
6_42.JPG

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 210 (ημερήσια μεταβολή +0.48%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 202 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
8_25.JPG7_32.JPG

Η διασπορά του ιού

Το λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφει 539 κρούσματα ενώ 357 μολύνσεις εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.
Υψηλά βρίσκεται και η Λάρισα με 169 κρούσματα και ακολουθεί η Μαγνησία με 86.

Τα κρούσματα στην Αττική κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική 55
Βόρειος Τομέας Αθηνών 81
Δυτική Αττική 38
Δυτικός Τομέας Αθηνών 77
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 168
Νότιος Τομέας Αθηνών 57
Πειραιάς 55
Νήσοι 8

Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
5_50.JPGwww.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement