Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει η πανδημία με ανησυχητική αύξηση θυμάτων και διασωληνωμένων - Χάθηκε το τείχος ανοσίας – Στους 15.938 οι νεκροί

Σαρώνει η πανδημία με ανησυχητική αύξηση θυμάτων και διασωληνωμένων -  Χάθηκε το τείχος ανοσίας – Στους 15.938 οι νεκροί
Ανησυχία προκαλούν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία που είναι 323
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Έντονη ανησυχία προκαλεί η εκτόξευση των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών με τον αριθμό των διασηλωνωμένων να αυξάνεται κατά 17 σε μόλις 24 ώρες την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 ενώ οι απώλειες ξεπερνούν τις 40.
Ανησυχία προκαλούν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία που είναι 323 ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 2.700 παρά το γεγονός πως το Σαββατοκύριακο οι διαγνώσεις των μολύνσεων είναι λιγότερες.
Θλίψη και τον για τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας με την Ελλάδα να φτάνει σχεδόν τους 16.000 νεκρούς. 
Η ανησυχία επιτείνεται από το γεγονός πως χιλιάδες ασυμπτωματικοί ασθενείς κυκλοφορούν και μεταδίδουν τη νόσο, χωρίς βέβαια και οι ίδιοι να το γνωρίζουν.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Για αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και το ενδεχόμενο να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε σημείο συναγερμού», ενώ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα.
Την ίδια ώρα, οριστικά παρελθόν πρέπει να θεωρείται ο στόχος για την επίτευξη τείχους ανοσίας καθώς η μετάλλαξη Delta κυριαρχεί και έχει υψηλή μεταδοτικότητα. 

Σπαντιδέας: Χάθηκε το τείχος ανοσίας

Ο κορωνοϊός επελαύνει στη χώρα με τον αριθμό κρουσμάτων να καταγράφει νέο ρεκόρ.
Σε αυτές τις συνθήκες το «τείχος ανοσίας» φαίνεται πως αποτελεί άπιαστο όνειρο, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναστάσιο Σπαντιδέα, σε δηλώσεις του την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021.
Όπως ανέφερε η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών ως προς τον ρυθμό εμβολιασμού, τη στιγμή που η μετάλλαξη Delta+ έχει υψηλή μεταδοτικότητα και απαιτεί υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ποσοστό εμβολιασμού

Με το 62,5% ποσοστό εμβολιασμού που έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα είμαστε πολύ μακριά από αυτόν τον στόχο, σημειώνει και προσθέτει πως η μόνη περίπτωση να επιτευχθεί ανοσία είναι η φυσική νόσηση από κορωνοϊό να φτάσει σε μεγάλο ποσοστό, γεγονός που φυσικά θα σημάνει και πολλούς ακόμα θανάτους.
Ακόμα αναφέρθηκε και στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας ως παράγοντα που οδήγησε σε έκρηξη κρουσμάτων.


Σαρηγιάννης: Διενέργεια self-test και σε εμβολιασμένους – Μέχρι και 5.000 κρούσματα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16/11

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε την ανάγκη να αναχαιτιστεί η αυξητική πορεία της πανδημίας που καταγράφεται στη χώρα, ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού, εξηγώντας πως «ακόμα και αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν, μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς».
Για την πίεση στο ΕΣΥ, σημείωσε ότι «ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ και αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού», ενώ για την αποστολή sms σε καθημερινή βάση προκειμένου να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, σχολίασε ότι «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».

Να κάνουν δωρεάν self-test οι εμβολιασμένοι

Τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ στους εμβολιασμένους προτείνει ο Δ. Σαρηγιάννης.
Όπως εξήγησε, «ένα μικρό ποσοστό 10% με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δεν θα νοσήσουν βαριά, αλλά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε».
Ξεκαθάρισε ότι μιλάει για δωρεάν self-test που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος, προσθέτοντας πως «μια φόρα την εβδομάδα φτάνει».

Πρύτανης ΑΠΘ: Σε σημείο συναγερμού, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων - Ίσως και 5πλάσιοι οι ασυμπτωματικοί

Για αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και το ενδεχόμενο να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε σημείο συναγερμού».
Ο κ. Παπαϊωάννου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν».
Ο ίδιος επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, εκτίμησε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς.
Όπως είπε, «πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε πως «η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου».
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά.
Όπως εξήγησε, «ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο».
«Πρέπει και μπορούμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», κατέληξε.

Χλωρός: Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός - Πιθανό να γίνονται lockdown όταν τα πράγματα ξεφεύγουν

«Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός», τόνισε ο Διευθυντής της κλινικής Covid του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Δ. Χλωρός, σημειώνοντας πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει φτάσει στα όριά του και δεν εμφανίζονται καινούριοι ανεμβολίαστοι για εμβολιασμό.
Ο κ. Χλωρός μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, με αφορμή την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την αύξηση των κρουσμάτων εκ νέου καθημερινά, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος».
Αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει , ο κ. Χλωρός επισήμανε «πολύ λίγα πλέον» και πρόσθεσε ότι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει φθάσει στα όριά του και δεν εμφανίζονται κανούριοι ανεμβολίαστοι για εμβολιασμό».
Όπως είπε, «η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και γιατροί ή νοσηλευτές αρνούνται να εμβολιαστούν»,συμπληρώνοντας πως ότι όταν δούμε στη χώρα μας εικόνες σαν της Ιταλίας, όπου οι νεκροί θα συνωστίζονται έξω από τα νοσοκομεία, μπορεί κάποιοι να αλλάξουν γνώμη και να εμβολιαστούν.
Ο ίδιος προέτρεψε τους πολίτες να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, εξηγώντας μάλιστα ότι ένας οικογενειακός γιατρός μπορεί να πείσει κάποιον να εμβολιαστεί.
Κληθείς να απαντήσει στο εάν μπορούν να συμβάλλουν νέα μέτρα, όπως τοπικά lockdown, ανέφερε ότι είναι πιθανό να φέρουν αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «είναι πολύ πιθανό να γίνονται lockdown κάποια στιγμή όταν τα πράγματα ξεφύγουν».

Μόσιαλος: Να εφαρμόζονται τα υπάρχοντα μέτρα – Όχι στα sms

«Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά.
Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας», ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.
Μάλιστα, έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ηλία Μόσιαλου στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για εκστρατεία πειθούς μέσω μαζικών καθημερινών sms σε ανεμβολίαστους.
«Δεν είναι καλή ιδέα, δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω» είπε χαρακτηριστικά.
«Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους;
Το sms;
Οταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;»
Εκτίμησε δε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
Τόνισε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται σε ατομικό επίπεδο και μάλιστα με χρήση προσωπικών δεδομένων, αλλά και πως απαιτείται κοινή προσπάθεια πολιτείας- αυτοδιοίκησης για να ενταθεί η ενημέρωση ως προς τον εμβολιασμό.
«Σε όλο τον πλανήτη με συνεργατικές προσπάθειες όλων πολιτικών και κοινωνικών φορέων γίνεται η προσπάθεια» είπε, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.
Επίσης, ο κ. Μόσιαλος ζήτησε επίσης να περιμένουμε την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η οποία διαθέτει σοβαρούς επιστήμονες, που έχουν όλα τα στοιχεία: Την ηλικία των νοσούντων, σε ποια νοσοκομεία πηγαίνουν και πόσο αργά πάνε στο νοσοκομείο κλπ.
Τέλος, καταδίκασε απερίφραστα τον προπηλακισμό του κ. Βασιλακόπουλου και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνονται συστηματικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι και να υπάρξει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, κάτι που σημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει η ίδια.

Τι αλλάζει για τους μαθητές δημόσιων σχολείων - Στο edupass.gov.gr η δήλωση των self-tests από τη Δευτέρα 1/11

Μία συσκευασία με πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests) από τα φαρμακεία θα μπορούν να προμηθεύονται από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 6 του μήνα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 5 έως 22 Νοεμβρίου και να προσέρχονται στο σχολείο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα 1/11 η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία νέα πλατφόρμα θα εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι:

το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

ΕΟΔΥ: 2.727 κρούσματα και 44 θάνατοι στις 31/10 – 421 οι διασωληνωμένοι

Τη μορφή εφιάλτη παίρνει η πορεία του κορωνοϊού, καθώς αντίθετα από άλλες Κυριακές, οι μετρήσεις του ΕΟΔΥ καταγράφουν υψηλά νούμερα: 2.727 τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ενώ έχουμε εκτίναξη θανάτων - διασωληνωμένων, 44 και 421 αντίστοιχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.727 , εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 742.170 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.855 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.938 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_76.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 421 (58.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.313 ασθενείς.
2_90.jpg
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 323 (ημερήσια μεταβολή +16.61%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
3_73.jpg

Οριακή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται ως οριακή και η πόλη μετρά 447 κρούσματα Covid.
Στην πρώτη θέση παραμένει η Αττική με 537 μολύνσεις.
Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα κρούσματα στη Θεσσαλία, με τη Λάρισα να καταγράφει 226 μολύνσεις και η Μαγνησία 110΄.
Στις πρώτες θέσεις και η Αχαΐα με 94 κρούσματα.

Αναλυτικά τα κρούσματα στην Αττική:

52 νέα κρούσματα στην ανατολική Αττική

77 νέα κρούσματα στον βόρειο τομέα Αθηνών
 
 23 νέα κρούσματα στην δυτική Αττική
 
 78 νέα κρούσματα στον δυτικό τομέα Αθηνών
 
174 νέα κρούσματα στον κεντρικό τομέα Αθηνών
 
 7 νέα κρούσματα στα νησιά
 
 52 νέα κρούσματα στον νότιο τομέα Αθηνών
 
 74 νέα κρούσματα στον Πειραιά.

Αναλυτικά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
000_5.JPG
diaspora_33.JPG
diaspora_b.JPG
kabyles_30.JPG

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 6.996.111 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 19.011.532 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 192.332 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests):

Έως 30 Οκτωβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 47.242.174 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 2.689.846 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ:

Στις 30 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 37 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 8.795 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 313 θετικά (3,56%).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης