Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βατόπουλος: Θα είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Omicron – Μια επανάληψη της Delta

Βατόπουλος: Θα είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Omicron – Μια επανάληψη της Delta
"Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο", ανέφερε ο Αλκ. Βατόπουλος

«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Alpha και τη μετάλλαξη Delta» ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας για τη μετάλλαξη Omicron.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική».
Ακόμη, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι όλος ο πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Delta, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, περισσότερα κρούσματα και ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά.
«Ακόμα και η Omicron να είναι όπως η Delta από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό», πρόσθεσε.

Για Omicron και εμβόλια

Τέλος, εκτίμησε ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Omicron να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα.
Όπως ανέφερε «αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης