Κοινωνία

Άνιση μάχη δίνει το ΕΣΥ με την πανδημία και τουλάχιστον 450 νοσηλείες καθημερινά - Η Ελλάδα αγγίζει τους 18.000 νεκρούς

Άνιση μάχη δίνει το ΕΣΥ με την πανδημία και τουλάχιστον 450 νοσηλείες καθημερινά  - Η Ελλάδα αγγίζει τους 18.000 νεκρούς
Οι νοσηλείες αυξάνονται με εντυπωσιακή ταχύτητα καθώς μόνο σε μία μέρα εισήχθησαν πάνω από 500 άτομα με Covid ενώ οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 647
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει αποκλείσει την επιβολή ενός καθολικού lockdown, ωστόσο η συνεχής επιδημιολογική επιβάρυνση και το τεράστιο βάρος που καλείται να σηκώσει το ΕΣΥ σε συνδυασμό με τον «άγνωστο Χ» που λέγεται μετάλλαξη omicron, προκαλούν αβεβαιότητα.
Οι νοσηλείες αυξάνονται με εντυπωσιακή ταχύτητα καθώς μόνο σε μία μέρα εισήχθησαν πάνω από 500 άτομα με Covid ενώ οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 647.
Κατά μέσο όρο την τελευταία οι εισαγωγές ημερησίως ξεπερνούσαν τις 450.
Δυστυχώς στον πιο σκληρό επιδημιολογικό δείκτη αυτόν των θανάτων, η Ελλάδα αγγίζει τους 18.000, μετρώντας ήδη 17.959.
Την ίδια ώρα δεν λείπουν οι φωνές για άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων, αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις ότι θα φτάσουμε τους 25.000 θανάτους μέχρι την Πρωτοχρονιά.
Πάντως οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα μέσα Δεκεμβρίου και αφού εξεταστούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τζανάκης: Μέχρι την Πρωτοχρονιά θα φτάσουμε τους 25.000 θανάτους – Δημόπουλος: Σταδιακά προβλήματα με την Omicron

Αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Δεκεμβρίου προβλέπει ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ενώ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος τόνισε ότι η μετάλλαξη Omicron «σίγουρα έχει βαριά μεταδοτικότητα» και θα έχουμε σταδιακά προβλήματα.
Ειδικότερα, ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Open για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εκτίμησε ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά «θα έχουμε 4.500- 5.500 κρούσματα» και «θα φτάσουμε 25.000 θανάτους».
Κατά τον ίδιο, θα υπάρξει αύξηση των «κρεβατιών της ΜΕΘ με ταβάνι τα 750 μετά τις 20/12 και 70-85 θανάτους ανά μέρα», χωρίς να αποκλείεται να «δούμε και τριψήφιο αριθμό».

Δημόπουλος: Δεν έχουμε δεδομένα ακόμη ότι διαφεύγει των εμβολίων η νέα μετάλλαξη

Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας επίσης στο Open ανέφερε πως «σταδιακά θα έχουμε προβλήματα από την Omicron. Και με έντονες ψυχολογικές επιπτώσεις λόγω των εορτών».
«Όταν πολυπληθή κράτη είναι ανεμβολίαστα, εμφανίζονται μεταλλάξεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ίσως άτομο την Μποτσουάνα που είχε aids να μολύνθηκε και να δημιουργήθηκε η μετάλλαξη Omicron».
Συμπλήρωσε πως «υπάρχει ανησυχία ότι θα επικρατήσει σιγά -σιγά Δεν έχουμε δεδομένα ακόμη ότι διαφεύγει των εμβολίων. Πρέπει να δούμε αν καλύπτεται από μονοκλωνικά και χάπια που έχουμε».
Τέλος, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε για τους εμβολιασμούς ότι «είναι δύσκολο να εφαρμοστεί υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών».

Παγώνη: Δεδομένη η 4η δόση εμβολίου - Όχι πανικός για τη μετάλλαξη Omicron

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι η μετάλλαξη αυτή έχει τα ίδια περίπου συμπτώματα. Θέλει προσοχή όμως, επειδή είναι στέλεχος με 32 μεταλλάξεις κι αυτό που πρέπει να φανεί είναι αν είναι πιο επιθετική», τόνισε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, αναφερόμενη στη μετάλλαξη Omicron.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε πως «θα αντιμετωπιστεί και θα φανεί τις επόμενες μέρες αν καλύπτεται από τα εμβόλια», ενώ υπενθύμισε πως «αν δεν την καλύψουν, τρεις εταιρείες κάνουν έρευνα» με άμεσα αποτελέσματα.
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε» σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται πανικός, το περιμέναμε».
Τόνισε ότι «δεν έχουμε κρούσματα ακόμα, προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και να κάνει την 3η δόση, που σώζει ζωές, ειδικά εκείνων που έχουν υποκείμενα».

Σαρηγιάννης: Μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80% - Άρχισε η πτώση του δ' πανδημικού κύματος

Μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80% , εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας».
Ακόμη, ο ίδιος σημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση.
«Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», όπως είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πρέπει να εφαρμοστεί η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία για να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ):Ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες - Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην Αττική

«Ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε μετάδοση τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, ο οποίος και έκανε λόγο για σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής.
Ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι συγκριτικά με άλλες χώρες «δεν είμαστε άσχημα, η θετικότητα είναι στο 1,5 και στις κόκκινες περιοχές φαίνεται να επιβραδύνεται».
Πρόσθεσε ότι «ο μόνος δείκτης που ανεβαίνει είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι» και εξήγησε πως «οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 60 και στις ΜΕΘ άνω των 70 ετών, η πλειονότητα των οποίων είναι ανεμβολίαστοι».

Βατόπουλος: Θα είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Omicron – Μια επανάληψη της Delta

«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Alpha και τη μετάλλαξη Delta» ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας για τη μετάλλαξη Omicron.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική».
Ακόμη, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι όλος ο πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Delta, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, περισσότερα κρούσματα και ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά.
«Ακόμα και η Omicron να είναι όπως η Delta από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό», πρόσθεσε.

Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την Αφρική

Έπειτα και κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

ΕΟΔΥ: 3.823 κρούσματα και 96 θάνατοι στις 28/11/2021

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (28/11/2021), 3.823 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid , εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 924.506 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 115 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.490 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Oι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.959 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_154.JPG1_168.JPG

Στους 647 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647 (59.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (80.68%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (19.32%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
3_111.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.499 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 502 (ημερήσια μεταβολή +11.31%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

5_56.JPG4_88.JPG
6_49.JPG
epiptosi_9.JPG

ΕΟΔΥ: 973 μολύνσεις στην Αττική, 703 στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Αττική το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 973 μολύνσεις από τις συνολικά 3823, η Θεσσαλονίκη 703 και η Θεσσαλία 312.

Ειδικότερα στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

• Ανατολική Αττική 118
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 116
• Δυτική Αττική 49
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 139
• Κεντρικός Τομέας Αθήνας 276
• Νήσων 25
• Νότιος Τομέας Αθήνας 112
• Πειραιάς 138

Αναλυτικά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
krousmata_ellada.JPG



www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης