Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις VIP ΜΕΘ - Έρευνα και για τις καταγγελίες θανάτων ασθενών εκτός ΜΕΘ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις VIP ΜΕΘ - Έρευνα και για τις καταγγελίες θανάτων ασθενών εκτός ΜΕΘ
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι κρεβάτια ΜΕΘ κρατούνται «καβάτζα» για VIP ασθενείς
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για κλίνες ΜΕΘ που δεν διατίθενται σε περίπτωση που χρειαστούν για τη νοσηλεία «επώνυμων» προσώπων. Οι καταγγελιες έγιναν με αφορμή την εισαγωγή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» του Μητροπολίτη Κοσμά, αλλά και γνωστού πολιτικού στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, οι επίμαχες καταγγελίες εντάσσονται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και καιρό από τις εισαγγελικές αρχές με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ. Σε αυτή τη δικογραφία που βρίσκεται ανοιχτή προς διερεύνηση όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας εντάσσονται και οι πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.
Πάντως, οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που -χωρίς να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία στους αριθμούς που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος- έκανε λόγο για fake news.

Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, μαζί με του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, είναι 1.250. Οι 300 είναι του ιδιωτικού τομέα, για γενικά περιστατικά. Πολλές τις χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, δεν τις δίνουν στο σύστημα. Οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ είναι 950. Από αυτές, οι 647 δίνονται για περιστατικά covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, την Τρίτη, ήταν εντός ΜΕΘ (διασωληνωμένοι και μη) 600 ασθενείς. Άρα, ακόμη και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν, από τους 714 μένουν 114 διασωληνωμένοι με covid-19 που βρίσκονται εκτός. Οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είναι 647, αλλά μέσα είναι 600. Οι 47 κλίνες είναι κενές...
Μάλιστα σε νεότερες δηλώσεις του σήμερα (9/12/2021), ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, διερωτήθηκε πώς μπορεί το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει καθημερινά πληρότητα σε ΜΕΘ της τάξης του 97% με 98% την ώρα που 120 ασθενείς βρίσκονται διασωλημένοι σε απλές κλίνες.
Ο κ. Γιαννάκος επικαλέστηκε την περίπτωση του Μητροπολίτη Αγρινίου ο οποίος μόλις χρειάστηκε διασωλήνωση, μέσα σε τρεις ώρες μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, την ώρα που 58χρονος, με υποκείμενα νοσήματα στο ίδιο νοσοκομείο, στο νοσοκομείο Αγρίνιου περίμενε επί πέντε μέρες διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ να αδειάσει κρεβάτι.
«Το κατήγγειλε η σύζυγός του, ανάπηρη και η ίδια, και μόλις το θέμα αναδείχθηκε και μέσω της ΕΡΤ, τότε μόνο βρέθηκε κρεβάτι και πήγε στα Γιάννενα.
Τότε γιατί δεν παρενέβη εισαγγελέας;» διερωτήθηκε ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας πως δεν επιρρίπτει ευθύνες ή μομφές στους γιατρούς, απλά διαπιστώνει ότι προκύπτουν ερωτήματα για το πώς γίνεται η διαχείριση και κατανομή των κενών κλινών στο πληροφοριακών σύστημα.
«Έχουμε 705 διασωληνωμένους και οι ΜΕΘ είναι 647.
Δεν μιλώ για VIP ΜΕΘ, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί το υπουργείο δεν ανακοινώνει 100% πληρότητα, και γιατί όταν εμφανίζεται κάποιος επώνυμος βρίσκει πιο γρήγορα ΜΕΘ σε σχέση με άλλους που μπορεί να καταλήγουν στους θαλάμους» είπε ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος κατήγγειλε το υπουργείο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας ενώ παρέπεμψε και στον γ.γ. της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, είχε κάνει λόγο για ΜΕΘ «καβάτζα» επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία.

Πλεύρης: Είμαι εξοργισμένος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφού έκανε λόγο για fake news έβαλε στο κάδρο και τους γιατρούς υπογραμμίζοντας ότι η καταγγελία του κ. Γιαννάκου αποτελεί μομφή για την ιατρική κοινότητα που δίνει μάχη εν μέσω της πανδημίας.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης (9/12/2021), ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι η εισαγγελία θα καλέσει τον κ. Γιαννάκο προκειμένου να καταθέσει για τα όσα κατήγγειλε σχετικά με τις κενές κλίνες ΜΕΘ, που κρατούνται για τους επώνυμους. Όπως μιλώντας στον Σκάι, ο ίδιος έχει συντάξει την αναφορά αξιοποίνων πράξεων και δεν αναμένει την εισαγγελία να κινηθεί αλλά ο ίδιος κινεί την υπόθεση λέγοντας πως ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει.
«Ας τολμήσει να πει ένα όνομα, δεν έχει πει. Αν το πει, τότε θα κινηθεί η μηνυτήρια αναφορά», είπε ο κ. Πλεύρης -ο οποίος δήλωσε εξοργισμένος- λέγοντας πως οι γιατροί δεν μπορούν να ανεχθούν ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τους κατηγορεί ότι κρατούν κρεβάτια.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι πρόκειται για ψεύδη και δήλωσε εξοργισμένος, καθώς όπως είπε θα μπορούσε να δεχθεί κριτική για παραλείψεις ή γιατί δεν υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να χαρακτηρίζει ουσιαστικά εγκληματίες την κυβέρνηση ένας συγκεκριμένος συνδικαλιστής.

Γκάγκα: Σαφέστατα ψευδής, η καταγγελία

«Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει μια τέτοια καταγγελία, είναι σαφέστατα ψευδής», είπε με την σειρά της και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκαγκα, αναφερόμενη φυσικά στις καταγγελίες Γιαννάκου για κλειστές ΜΕΘ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα βρέθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης προκειμένου να επιθεωρήσει την καινούργια ΜΕΘ δυναμικότητας τριών κλινών, που είναι για μη covid περιστατικά, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την υπάρχουσα αλλά και τον αξονικό τομογράφο, ενώ συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το voria.gr.

Οικονόμου: Αναφορά Πλεύρη στον Άρειο Πάγο

Στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες μόνο με ιατρικά κριτήρια. Είναι αδιανόητος ο διαχωρισμός ασθενών. Η εισαγωγή τους γίνεται με ιατρικά και μόνο τα κριτήρια. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός δεν ισχύει. Ο κ. Πλεύρης θα καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Είναι ξένο αυτό για την κυβέρνηση και αδιανόητο. Δηλητηριάζει ένα ήδη τεταμένο και φορτισμένο κλίμα στην μάχη που δίνεται» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εμφύλιος πόλεμος για τις καταγγελίες

Πάντως, οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, αν και ο πρώτος υπογράμμισε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες ή μομφές στους γιατρούς...
«Δεν έχουμε καμία καταγγελία στην ΕΙΝΑΠ για κενές κλίνες ΜΕΘ. Για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν υπάρχουν VIP ασθενείς. Στο κρεβάτι του νοσοκομείου όλοι είναι ίδιοι» είπε η κ. Παγώνη καταλογίζοντάς του ότι δεν έχει καταλάβει τη διαδικασία και τονίζοντας πώς δεν γίνεται επιλογή ασθενών καθώς υπάρχουν κριτήρια.
Όπως είπε, η διακίνηση των ασθενών γίνεται μεταξύ γιατρού ΜΕΘ και γιατρού τμήματος, διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και τόνισε πως δεν υπάρχει γιατρός σε μονάδα που να γνωρίζει για κενό κρεβάτι και να μην μεταφέρει άρρωστο.
Η ίδια έκανε λόγο για «σκιά» πάνω στους γιατρούς που έχουν δώσει τόσο αγώνα.
«Επιτέλους αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας. Παλεύουμε κι εμείς για περισσότερες ΜΕΘ» είπε η κ. Παγώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης