Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποκλιμάκωση της Delta, φόβοι για τσουνάμι κρουσμάτων με την Omicron - Συναγερμός για τα Χριστούγεννα

Αποκλιμάκωση της Delta, φόβοι για τσουνάμι κρουσμάτων με την Omicron - Συναγερμός για τα Χριστούγεννα
Αύριο 15/12 οι εμβολιασμοί των παιδιών 5 – 11 ετών
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Με την επιδημία του κορωνοϊού να είναι σε αποκλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στον αριθμό των κρουσμάτων και με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως άμεσα θα δούμε να μειώνεται η πίεση και στους «σκληρούς δείκτες» των διασωληνωμένων και των θανάτων, οι ανησυχίες στρέφονται πλέον στην παράλλαξη Omicron, την οποία – σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες – δεν καλύπτουν ούτε οι δύο δόσεις των εμβολίων ούτε η φυσική νόσηση.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να έχουν υψηλή προστασία, ενώ εμβολιασμό συνιστούν και στα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει με τον ιό προκειμένου και αυτά να είναι προστατευμένα έναντι της νέας παράλλαξης.
Πάντως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα αποκωδικοποιήσει τη νέα παράλλαξη και δεν είναι ξεκάθαρο, πέρα από την υψηλή μεταδοτικότητα της, κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση.
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί επισήμως 5 κρούσματα – δύο άντρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25 με 41 ετών σε Αττική και Κρήτη -, τα οποία είναι ήπιας συμπτωματολογίας και των οποίων οι επαφές έχουν ιχνηλατηθεί.
Ωστόσο, οι εορτές των Χριστουγέννων αυξάνουν την ανησυχία των ειδικών για την εισαγωγή περισσότερων κρουσμάτων από την Ευρώπη και από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου ειδικά στην τελευταία και ιδιαίτερα στο Λονδίνο, εκτιμάται πως η Omicron έχει ήδη κυριαρχήσει.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και καλεί τους πολίτες να κάνουν τεστ αλλά και να επισπεύσουν τη διαδικασία του εμβολιασμού τους είτε με την πρώτη δόση είτε με την αναμνηστική.
Σημειώνεται πως από αύριο Τετάρτη 15/12 αρχίζουν και οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών, ηλικιακή ομάδα για την οποία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και έχουν κλειστεί περισσότερα από 28.000 ραντεβού με τη διαθεσιμότητα πλέον να είναι από Φεβρουάριο και μετά.
222_1.JPG

Πρασσάς (μοριακός βιολόγος) για Omicron: Πρώτη φορά αναμένεται τέτοιο τσουνάμι μολύνσεων

Για τσουνάμι μολύνσεων τους επόμενους μήνες λόγω της παράλλαξης Omicron προειδοποιεί ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.
«Κανείς δεν θέλει να ακούει για πισωγυρίσματα και όλοι είναι εξαντλημένοι αλλά οι επιδημιολογικές καμπάνες είναι πολύ δυνατές για να αγνοηθούν.
Θα ζήσουμε πρώτη φορά παραλλαγή που μπορεί να φτιάχνει πελώρια κύματα μολύνσεων.
Τα αναχώματα είναι να τρέξουμε για αναμνηστική ή καλύτερα συμπληρωματική δόση, ενώ για τους ανεμβολίαστους ο χρόνος τελείωσε, γιατί τεράστιο κομμάτι θα μολυνθεί τον επόμενο μήνα.
Υπό τον κίνδυνο να σηκωθεί πελώριο κύμα κρουσμάτων και να νοσήσουν όλοι ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία θα δεχτούν πρωτοφανείς πιέσεις ενώ δεν υπάρχει περιθώριο με 700 διασωληνωμένους.
Θα μολυνθεί και υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τεράστια κενά, ενώ απαιτείται το μάξιμουμ.
Ο ερχομός της Omicron, επιφυλάσσει, πιθανόν σε ένα μήνα, πάρα πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για το ΕΣΥ.
Αυτό είναι το διακύβευμα, ενώ ακόμη και στη Νορβηγία ζήτησαν από το στρατό να βοηθήσει σε επιτάχυνση του προγράμματος για την τρίτη δόση εμβολιασμού» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Πρασσάς, ο οποίος υποστήριξε πως σε κατάσταση συναγερμού μπαίνει και ο Καναδάς, παρά το γεγονός ότι το 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις, το σύστημα υγείας δεν δέχεται πίεση ενώ καταγράφονται μόλις 6 θάνατοι ημερησίως τους τελευταίους 4 μήνες.
«Ομως με την Omicron, τα κρούσματα διπλασιάζονται κι έχουν πάει ξαφνικά στα 1.500 από 400- 500» είπε ο κ. Πρασσάς.

Να εμβολιαστούν τα παιδιά

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 με 11 ετών, ο κ.Πρασσάς υποστήριξε ότι τα παιδιά είναι μεν σε μικρότερο ρίσκο, αλλά πρέπει να το κάνουν.
«Τα παιδιά είναι σε μικρότερο ρίσκο, αλλά εμβολίασα ήδη την πεντάχρονη κόρη μου και θεωρώ ότι είναι καλή ευκαιρία να εξηγήσουν οι γονείς στα παιδιά ότι οι μεγάλες συλλογικές κρίσεις απαιτούν και ενσυναίσθηση.
Ας περάσουμε μετά τον εμβολιασμό από ένα κέντρο ανοσοκατασταλμένων, να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι εκτός από το δικό τους καλό, κοιτάνε και το κοινό. Ας μην κάνουμε τα παιδιά τοξικά, ας χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με την υγεία.
Πέντε εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν υπάρχει ούτε ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας» υποστήριξε ο κ.Πρασσάς.

Χατζηιωάννου (καθηγήτρια Ιολογίας): Εξαιρετικά ανθεκτική η Omicron στα αντισώματα από εμβόλια και νόσηση

Εξαιρετικά ανθεκτική στα αντισώματα του εμβολιασμού και της νόσησης είναι η παράλλαξη Omicron σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Θεοδώρα Χατζηιωάννου.
«Πρέπει να μας ανησυχεί η Omicron, γιατί τα δεδομένα είναι ακόμα πολύ πρώιμα και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή νόσηση μπορεί να προκαλέσει.
Και από τις δικές μας μελέτες και από ό,τι έχει βγει μέχρι τώρα φαίνεται ότι αντιστέκεται πολύ σε ένα μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά στα αντισώματα που παράγουμε μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση.
Είναι εξαιρετικά ανθεκτική, είναι σαν να μην έχουμε σχεδόν καθόλου ή να έχουμε πάρα πολύ μικρό ποσοστό αντισωμάτων που μπορούν να την πιάσουν.
Η προστασία είναι πάρα πολύ χαμηλή» υποστήριξε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Χατζηιωάννου.
«Ωστόσο, είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι αυτοί που είχαν νοσήσει και έχουν κάνει εμβόλιο mRNA ή αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν πολύ ψηλά επίπεδα αντισωμάτων και μπορούν να αντιμετωπίσουν την Omicron» τόνισε η καθηγήτρια, η οποία δεν απέκλεισε το γεγονός να χρειαστεί επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο όμως όπως είπε, θα αργήσει να βγει.

Σαρηγιάννης: Πιο έντονη η Omicron από τα μέσα Ιανουαρίου – Θα είναι το πρόβλημα του χειμώνα

Την εκτίμηση πως από τα μέσα Ιανουαρίου θα συναντάμε πιο πολλά κρούσματα της παράλλαξης Omicron διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέροντας πως αυτή θα είναι το βασικό πρόβλημα τον φετινό χειμώνα.
«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής από την επιστημονική κοινότητα, οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα τη συναντάμε πιο πολύ από τα μέσα Ιανουαρίου και έχουμε τον χρόνο να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής του ΑΠΘ επισήμανε ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει η μείωση του αριθμού των θανάτων για να φτάσουν τα Χριστούγεννα στους 72 με 75 μεσοσταθμικά.
«Η κατάσταση είναι σε φάση αποκλιμάκωσης σε ό,τι αφορά στα κρούσματα και θα αρχίσει να φαίνεται αυτό και στους πιο σκληρούς δείκτες, όπως οι θάνατοι, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσουν να υποχωρούν.
Τα Χριστούγεννα θα καταγράφονται περίπου 72-75 θάνατοι μεσοσταθμικά και θα συνεχίσει κανονικά αυτή η πορεία και μέσα στις γιορτές», τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης.

Εμβολιασμένοι 7 στους 10

Σχεδόν ένας στους επτά (69,1%) από τον γενικό πληθυσμό και οκτώ στους 10 (79%) ενήλικες έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.
Στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας που αύξησε ρυθμούς μετά την ανακοίνωση των μέτρων υποχρεωτικότητας, συμβάλλουν πλέον με τους εμβολιασμούς τους τα παιδιά 5-11 ετών.
Ημερομηνία ορόσημο για την ενίσχυση από το «λιθαράκι» της «πιο τρυφερής ηλικιακής ομάδας του πληθυσμού», όπως τη χαρακτήρισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, ορίζεται η Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη χορήγηση εμβολίου.
Πάνω από 29.000 ραντεβού έχουν προγραμματιστεί για την ηλικιακή ομάδα από το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της χθεσινής καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία».
Η κα. Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως για το πράσινο φως, η Εθνική Επιτροπή έλαβε υπ' όψιν την προστασία των παιδιών από τη νόσο του κορωνοϊού και σπάνιους κινδύνους που επιφέρει όπως το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, την εξασφάλιση της συμμετοχής τους στις σχολικές και λοιπές δραστηριότητες και τη μείωση του κινδύνου μεταλλάξεων αλλά και της διασποράς του ιού, η οποία για χθες αποτιμάται σε 3.841 νέα κρούσματα.

Ώθηση στους παιδικούς εμβολιασμούς τον Ιανουάριο

Την παραλαβή 60.000 δόσεων παιδικών εμβολίων σήμερα, ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Θεμιστοκλέους και υπενθύμισε ότι το εμβολιαστικό απόθεμα καθορίζει το άνοιγμα των ραντεβού.
Ωστόσο αναμένεται ώθηση στους παιδικούς εμβολιασμούς από τις αρχές του 2022.
Ειδικότερα, προβλέπεται άνοιγμα περισσότερων ραντεβού -καθώς τα διαθέσιμα ήδη εξαντλούνται- και εξετάζεται η συμμετοχή των ιδιωτών παιδιάτρων στο σκέλος των παιδικών εμβολιασμών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σχετικά με τα εμβόλια για τους ανηλίκους 5-11 ετών, σημειώνεται ότι:

  • περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και ακολουθεί σχήμα δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες
  • σε περίπτωση νόσησης του παιδιού, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες
  • οι ανεπιθύμητες ενέργειες όπως περιλαμβάνουν λίγο πυρετό ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, όπως και στα συνήθη εμβόλια
  • τα παιδιά που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα για τη χορήγηση τους εμβολίου πρέπει να φέρουν το ατομικό τους βιβλιάριο με τα εμβόλια που έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της Covid-19 δεν αποτελεί εμπόδιο για το βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να περιορίζει τα κλασικά εμβόλια και ότι δεν χωρούν αναβολές.

Επιλέγουν το... lockdown

Η ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας οδήγησε σε υψηλά ποσοστά εμβολιαστικών ραντεβού για τους 60 ετών και άνω.
Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκέλους ανέφερε πως έχουν κλειστεί περισσότερα από 100.500 ραντεβού πρώτης δόσης με το ποσοστό να ανέρχεται στο 86,4%, όταν πριν το αυστηρό μέτρο το ποσοστό ήταν στο 82,2%.
Όσον αφορά την τρίτη δόση για τους πολίτες της παραπάνω ηλικιακής, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει το ραντεβού το 85% των δικαιούχων.
Χθες τέθηκε σε εφαρμογή και το μέτρο που θέτει σε «lockdown» τους 60 και άνω που αμέλησαν την τρίτη δόση εμβολίου και έχει παρέλθει επτάμηνο από τον ολοκληρωμένο αρχικό εμβολιασμό, το οποίο προβλέπει αποκλεισμό τους από κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και κυκλοφορία με τα διαγνωστικά τεστ όπου απαιτούνται.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, 73.000 πολίτες της ομάδας επιλέγουν το lοckdown κόντρα στους 1.075.000 που έχουν ήδη εμβολιαστεί (87%) και τους 90.000 που έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, 45.000 εκ των οποίων για τις επόμενες πέντε ημέρες.
Tα ποσοστά εμβολιασμών τρίτης δόσης στην ομάδα διαμορφώνονται ως εξής: 85 και άνω στο 78%, 80-84 στο 86,1%, 75-79 στο 89%, 70-74 στο 88%, 65-69 στο 85,3% και 60-64 στο 82%.

Στους τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης

Σε ισχύ είναι από 13/12 μια σειρά από αλλαγές όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, το πιστοποιητικό νόσησης θα διαρκεί πλέον 90 ημέρες και όχι 6 μήνες.
Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει, τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.
Όπως αναφέρεται, «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό Covid-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ανεμβολίαστοι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την γ' δόση

Επιπλέον ανεμβολίαστοι θεωρούνται απ 13/12 όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς που προβλέπονται.
Πρόκειται για όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από 7 μήνες και δεν έχουν κλείσει νέο ραντεβού για εμβολιασμό.
Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και έτσι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση, τα σινεμά, κοκ.
Σημειώνεται πως από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως.

Δωρεάν self test

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η διανομή δωρεάν self test σε όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί, με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 την περίοδο των εορτών.
Συγκεκριμένα, έως τις 18/12/2021 και ώρα 17.00, οι ενήλικοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας.
Η δωρεάν διάθεση self test θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά οι ειδικοί καλούν όλους τους πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 18/12, έτσι ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο ενόψει των εορτών.

Στους 19.345 οι νεκροί

Στους 19.345 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 13/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.841, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.006.706, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 101 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.718 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγινε μικρός, σχετικά αριθμός τεστ, 102.873, εκ των οποίων 8.355 μοριακά και 94.518 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 3,73% έναντι 1,46% χθες με υπερδιπλάσια τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε άλλη μια απώλεια.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.345 θάνατοι.
pin1_36.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709 (χθες 708).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 571 (80,54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 138 (19.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
pin2_33.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.615 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 333 (ημερήσια μεταβολή -18,18%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 393 ασθενείς.
xartis13_12.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης