Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προ των πυλών λόγω Omicron το 5ο κύμα - Στα 26 τα κρούσματα - Ρεβεγιόν με αυξημένο testing

Προ των πυλών λόγω Omicron το 5ο κύμα - Στα 26 τα κρούσματα - Ρεβεγιόν με αυξημένο testing
Δραματική αύξηση των κρουσμάτων αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες οι επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Προ των πυλών βρίσκεται το 5ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα λόγω της παράλλαξης Omicron, καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τη στιγμή πάντως που η Delta εξακολουθεί να θερίζει.
Οι νεκροί λόγω covid βρίσκονται μια ανάσα από τους 20.000, τραγικό ορόσημο, το οποίο αναμένεται το αργότερο έως αύριο Τρίτη 21/12 να έχει ξεπεραστεί.
Πάντως και παρά τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας, με το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα - και σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη -, είναι σε ισχύ πολλά και αυστηρά μέτρα και συνεπώς αυτό που χρειάζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι να τηρηθούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα λόγω Omicron ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 26, με τα περισσότερα εξ αυτών να μη συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει διασπορά στην κοινότητα
Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες και ενόψει της αυξημένης κινητικότητας και συγχρωτισμού τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να κάνουν τεστ πριν βρεθούν με άλλους ανθρώπους, υποστηρίζουν πως οι επαφές αυτές θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες και επισημαίνουν την χρήση μάσκας όταν βρίσκονται σε χώρους με συνωστισμό.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι να επιβληθεί testing και στους εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι θα θελήσουν να κάνουν ρεβεγιόν σε κάποιο εστιατόριο ή κέντρο διασκέδασης την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως εφόσον αυτό επιβληθεί, τότε θα το πληρώνουν από την τσέπη τους.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε θα ξεσπάσει το 5ο κύμα και ποια θα είναι η επίδραση του στο ΕΣΥ, καθώς από αυτό θα κριθεί και το εάν θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα, ακόμα και ένα lockdown, κάτι που αν και η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά, οι ειδικοί το επαναφέρουν όλο και πιο συχνά στο τραπέζι, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι ήδη στο βαθύ κόκκινο ενώ και τα νοσοκομεία τελούν υπό διαρκή πίεση.
2_170.JPG

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Στα 26 τα κρούσματα της Omicron στην Ελλάδα

Σε 26 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το γεγονός, δε, ότι τα περισσότερα εξ αυτών δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, αποδεικνύει ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου.
Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Omicron. 26 κρούσματα της μετάλλαξης έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα.
Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά.
Επίσης, εντοπίζονται σε Αττική, Κρητη και Λακωνία.
Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της Omicron όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε άλλες χώρες», είπε κατά την ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν στη πανδημία της Covid 19 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Πλεύρης: Συζητάμε να γίνει τεστ σε όλο τον πληθυσμό – Άμεσα οι αποφάσεις

Τη θέση πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο να γίνει ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό ώστε να υπάρξει μια συνολική επιδημιολογική εικόνας της χώρας διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε πως άμεσα θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης είπε πως οι εορτές των Χριστουγέννων θα δείξουν τι θα συμβεί και την Πρωτοχρονιά.
«Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια του να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», ανέφερε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι για τις γιορτές προς το παρόν θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
«Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε lockdown» υποστήριξε ο κ.Πλεύρης.

Από τον Ιανουάριο η Omicron

Για την ανησυχία που επικρατεί λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron, ο κ.Πλεύρης τόνισε ότι στην Ελλάδα το στέλεχος δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώντας όμως ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα μας τον Ιανουάριο και για αυτόν τον λόγο, δοκιμάζονται όπως είπε έκτακτα σχέδια.
«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Omicron πίσω από την Delta, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό.
Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες.
Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Omicron.
Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά» υπογράμμισε ο κ.Πλεύρης.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Ο κ.Πλεύρης προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους κατά την διάρκεια του γιορτών τονίζοντας ότι το διάστημα 24 με 31 Δεκεμβρίου θα επιστρατευτούν όσα κλιμάκια βγήκαν καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
«Οι έλεγχοι θα είναι οι πιο σαρωτικοί που έχουν γίνει» είπε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος τόνισε ότι όποιο μαγαζί διανοηθεί να έχει έστω και ένα ανεμβολίαστο άτομο θα το μετανιώσει πικρά.
Ο υπουργός επισήμανε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι πιλότος και για την Πρωτοχρονιά, λέγοντας ότι το πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά εκείνο το διάστημα θα κρίνει τις αποφάσεις για την λειτουργία τους την Πρωτοχρονιά.
Για την ενίσχυση του ΕΣΥ δήλωσε πως από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η πορεία της Omicron θα κρίνει τι περαιτέρω μέτρα θα υπάρξουν.

Τζανάκης: Crash test τα Χριστούγεννα για την Πρωτοχρονιά – Αποκλιμακώνεται η πανδημία

Την θέση πως τα Χριστούγεννα θα αποτελέσουν crash test για την Πρωτοχρονιά και για το εάν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν και πότε θα χρειαστούν νέα μέτρα ο κ.Τζανάκης είπε πως θα πρέπει να σημάνει «καμπανάκι» πως κάτι πρέπει να γίνει, εάν οι νοσηλευόμενοι υπερβούν τις 6.000 και οι διασωληνωμένοι αρχίσουν να ανεβαίνουν προς τους 800.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο ειδικά τώρα που οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι και δεν καταλήγουν σε νοσηλεία πιέζοντας το υγειονομικό σύστημα» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν θα ήταν σκόπιμο να αποφασιστούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για ένα διάστημα 10 -15 ημερών, τόνισε ότι μπορεί να βοηθούσε αλλά η εξίσωση είναι δύσκολη.
Όπως είπε, δεν είναι σίγουρο ότι θα τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα από όλους, ενώ μπορεί να είναι τελικά σε βάρος όλων η κοινωνική και η οικονομική διαταραχή που θα προκληθεί.
Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, ο κ.Τζανάκης είπε πως τα στοιχεία δείχνουν πως βρισκόμαστε σε μια συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της πανδημίας και ότι δεν εμφανίζεται κάποια αστάθεια.
Μάλιστα εκτίμησε ότι από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσει να μειώνεται και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων, σε 50 με 60 από 90 και 100 που ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Παγώνη: Μεγάλο λάθος το lockdown – Δεν χρειάζονται νέα μέτρα

Την θέση πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν και προσοχή κατά τις ημέρες των γιορτών διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως ένα γενικό lockdown «θα είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή» ιδίως με τον αριθμό των πολιτών που έχει εμβολιαστεί και έχει κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση.
Ωστόσο και ενόψει των εορτών, η κα.Παγώνη συνέστησε στα γιορτινά τραπέζια να βρίσκονται 8 το πολύ 10 άτομα, τα οποία όπως είπε, θα πρέπει πρώτα να έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
«Αν πραγματικά θέλουμε όλοι να είμαστε ασφαλείς και συγχρόνως και να διασκεδάσουμε, νομίζω ότι ένα τεστάκι δεν είναι τόσο δύσκολο» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Πότε περιμένουμε την έξαρση της Omicron

Σχετικά με την μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού, η κα. Παγώνη είπε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Delta αλλά με πολύ πιο απλά συμπτώματα.
Όπως είπε αναμένεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και των δεικτών μετά τις 25 Δεκεμβρίου ωστόσο έως τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρχει έξαρση της πανδημίας.
Η κα.Παγώνη εστίασε στη σημασία της τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού λέγοντας ότι σώζει ζωές και κάλεσε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να την κάνουν.
«Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η τρίτη δόση σώζει ζωές.
Αυτό δείχνουν οι μέχρι τώρα μελέτες.
Να μην την αμελούν αυτοί που πρέπει να την κάνουν.
Είναι πολύ σημαντικό για να περάσουμε καλές ημέρες» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Στους 19.891 οι νεκροί

Στους 19.891 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (19/12/2021) πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.831 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.034.070 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 200 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.071 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Cοovid είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.891 νεκροί.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
b_21.JPGa_28.JPG

Στους 662 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 662 (60.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (82.33%) είναι ανεμβολίαστοι
ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (17.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
c_21.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.666 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 359 (ημερήσια μεταβολή +8.13%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 346 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
e_11.JPGd_21.JPG
f_13.JPG
diaspora_38.JPG
red.JPG

Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα πρωτεία

Αττική και Θεσσαλονίκη διατηρούν την πρωτιά με 954 και 480 κρούσματα αντίστοιχα, από τα συνολικά 2.831 που καταγράφηκαν την Κυριακή 19/12 .

Ειδικότερα στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

Ανατολική Αττική 108
Βόρειος Τομέας Αθήνας 163
Δυτική Αττική 30
Δυτικός Τομέας Αθήνας 147
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 302
Νήσων 11
Νότιος Τομέας Αθήνας 84
Πειραιάς 109

Τα κρούσματα αναλυτικά σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Capture_145.JPG
www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης