Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνουν Omicron και Delta - Αργεί η άρση των περιορισμών - Στους 1.576 οι νεκροί σε 15 ημέρες

Σαρώνουν Omicron και Delta - Αργεί η άρση των περιορισμών - Στους 1.576 οι νεκροί σε 15 ημέρες
Προειδοποιήσεις ειδικών ότι η Omicron είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Αν και η Omicron φαίνεται να συρρικνώνεται και να δίνει λιγότερα κρούσματα σε ημερήσια βάση, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δείχνουν να σταθεροποιούνται, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο συναγερμός για την πορεία της επιδημίας παραμένει, καθώς είναι προφανές πως πρόκειται για μια σταθεροποίηση σε πολύ υψηλούς αριθμούς, κάτι που τον καθιστά ιδιαίτερα «εύθραυστη».
Τα δεδομένα αποτυπώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Μέσα σε 15 ημέρες έχουν καταγραφεί 1.576 νεκροί, από τους οποίους οι 1.456 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν κάνει τη γ’ δόση.
Παράλληλα, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών, τη στιγμή που εκτιμάται πως πάνω από 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και παρά την «απειλή» του προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για στοιχεία που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό σημαίνουν, δεδομένου ότι το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει υπό ασφυκτική πίεση, όπως δείχνουν άλλωστε οι περισσότεροι από 5.100 νοσηλευόμενοι ασθενείς και οι 688 διασωληνωμένοι.
Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει να αποτυπώνεται μια σταδιακή και βαθμιαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, είναι σαφές πως ακόμα δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαλάρωση των σημερινών περιοριστικών μέτρων.
Υπενθυμίζεται πως τα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί έως τις 30 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται κατά την επόμενη συνάντηση των ειδικών εμπειρογνωμόνων της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 26/1 να αποφασιστεί καμία ακόμα παράταση των μέτρων.
15_3.JPG

Καπραβέλος: Οι πρώτοι ασθενείς με Omicron χτύπησαν την πόρτα της εντατικής

Τη θέση πως έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται το αποτύπωμα της Omicron διατύπωσε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως οι πρώτοι ασθενείς με Omicron χτύπησαν την πόρτα της εντατικής.
«Έχουμε και διασωληνωμένους με Omicron.
Τα μηνύματα που παίρνουμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι στο κατακόκκινο, καταγράφοντας ρεκόρ κρουσμάτων, είναι ότι δίνει νοσηρότητα και θανάτους» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Καπραβέλος, επισημαίνοντας πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα.
«Το θέμα είναι ότι ο ιός μας έχει ξεγελάσει όλους, έχει αλλάξει την εικόνα, παρακάμπτει και τα εμβόλια άρα η ανοσία πλέον απομακρύνεται.
Βλέπουμε ότι οι παραλλαγές απαιτούν νέα εμβόλια, επομένως η ανοσία αγέλης δεν είναι εφικτή στο άμεσο διάστημα και οι μεταλλάξεις θα είναι συνεχώς μπροστά μας» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος.

Διαθέσιμα όπλα

«Από τη μια μεριά ο ιός κάνει τη δουλειά του.
Αλλάζει δηλαδή το όχημα διασποράς.
Εμείς όμως από την άλλη και όπλα διαθέτουμε καλύτερα, με αντιικά φάρμακα που χορηγούνται στις πρώτες ημέρες για να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ την ίδια ώρα 50 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με νέα πολυδύναμα εμβόλια που θα πιάνουν και τις μεταλλάξεις.
Αυτό που χρειάζεται να ειπωθεί ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αισιοδοξούμε χωρίς αντικειμενικά δεδομένα γιατί στο επόμενο κύμα που θα χτυπήσει πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να είναι ηπιότερο» είπε ο κ.Καπραβέλος.

Δεν τελειώνει η Delta

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί βλέπουμε να μην τελειώνει η Delta.
Η Omicron ακόμα δεν έχει αφήσει το αποτύπωμά της, οι κλίνες είναι γεμάτες από βαρύτατα περιστατικά και δυστυχώς ο Ιανουάριος θα κλείσει με περισσότερους από 2.000 νεκρούς, άρα δεν έχουμε φτάσει σε σημείο ύφεσης, με αποτέλεσμα η ανησυχία μας να είναι μεγάλη» τόνισε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε πως «τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν, ειδικά με την αναμνηστική δόση».

Σαρηγιάννης: Σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης της επιδημίας – Τι είπε για τη νέα μετάλλαξη

Για σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώση της επιδημίας κάνει λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.
«Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα έχουμε πολικό ψύχος» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης.
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα μετάλλαξη, ο κ.Σαρηγιάννης υποστήριξε πως «φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά».
«Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης.
Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Omicron και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας.
Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Omicron, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.

Πρασσάς: Δεν είναι ώρα για χαλάρωση – Όχι πανικός για τη νέα υποπαραλλαγή της Omicron

Τη θέση πως δεν είναι ακόμα ώρα για χαλάρωση καθώς ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο διατύπωσε ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron που προβληματίζει τους επιστήμονες, ο καθηγητής συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος, αναφέροντας πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.
Ο κ.Πρασσάς είπε ότι με την Omicron «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος.
Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.
«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, - γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές.
Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε ο κ. Πρασσάς.

Φαίνεται κανονικότητα μετά την Omicron

Ο κ.Πρασσάς υποστήριξε ότι παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Omicron γιατί πλέον οι δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές.
«Ακόμα και με την Omicron οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Πρασσάς, ο οποίος χαρακτήρισε την Omicron «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Omicron στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.

Γκάγκα: Πίεση στο σύστημα Υγείας αλλά και Πάσχα στο χωριό

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 18.869 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 7.139 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 1.704.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα τόνισε πως η πανδημία είναι σε μία υψηλή αλλά σταθερή κατάσταση και πως τα νοσοκομεία πιέζονται.
«Να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα», είπε σημειώνοντας πως κινδυνεύουν περισσότεροι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως 1.000 είναι τα ενεργά κρούσματα σήμερα, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα αλλά και για αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα.
Επιπλέον μίλησε για σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων στην Ελλάδα.
Ακολούθως, είπε πως 1/3 που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών.
«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε με νόημα.
«Το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου» σημείωσε στη συνέχεια, υπερτονίζοντας την σημασία όχι απλώς του εμβολιασμού, αλλά του εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση.
Αναφορικά με την συζήτηση για το τέλος της πανδημίας, ανέφερε πως ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η εκτεταμένη διασπορά του ιού τον ευνοεί ώστε να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις.
Στο τέλος, η κα. Γκάγκα ρωτήθηκε για το αν… θα κάνουμε Πάσχα, με την αναπληρώτρια υπουργό να απαντά καταφατικά, τονίζοντας όμως πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Για… Πάσχα στο χωριό μίλησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας επίσης τον παράγοντα προσοχή.

Τέσσερις διασωληνώσεις λόγω Omicron στο «Αττικόν» - Θάνατος βρέφους

Προβληματισμός επικρατεί και για την αύξηση των σοβαρών περιστατικών και των διασωληνώσεων με την Omicron.
Χθες αναφέρθηκε η διασωλήνωση τεσσάρων ασθενών με Omicron στο Αττικό νοσοκομείο, όπου η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ αγγίζει το 100%.
Εν τω μεταξύ, σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός βρέφους 52 ημερών που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό εδώ και ένα μήνα στη ΜΕΘ νεογνών του Ιπποκρατείου.
«Είχε γεννηθεί στις 30 Νοεμβρίου, πήγε στα ΤΕΠ στις 12 Δεκεμβρίου, διασωληνώθηκε, κατέληξε χθες το βράδυ, υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον», ανέφερε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα.

Παράταση έως της Δευτέρα 24/1 για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς

Παράταση έως και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς φέρεται να δίνει το υπουργείο Παιδείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μικρή παράταση στη διανομή των self test από τα φαρμακεία που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το Σάββατο 22/1 δόθηκε για να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι και με δεδομένο ότι το πρώτο self test της επόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.
Τα self test που θα διανεμηθούν θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι:
• Tο self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο
• O προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
• Bεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί
• Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
• Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο rapid test την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής
• H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την δ’ δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Άνοιξε χθες Πέμπτη 20/1 η πλατφόρμα για την χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στους ανοσοκατεσταλμενους ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών.
Συγκεκριμένα, οι περίπου 500.000 ανοσοκατεσταλμένοι θα μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για τέταρτη δόση υπό τη βασική προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρεις μήνες από την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Εν τω μεταξύ, ενεργοποιήθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών σε 26 νησιά της χώρας.
Πρόκειται για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Πόρο, Σπέτσες, Κύθηρα, Πάτμο, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρο, Σαμοθράκη, Αλόννησο, Σίφνο, Παξούς, Ίο, Αμοργό, Σέριφο, Αστυπάλαια, Κάσο, Μεγανήσι και Καστελλόριζο.
Οι εμβολιασμοί παιδιών θα γίνονται σε κέντρα υγείας ή σε πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.
Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα έχει ήδη ανοίξει και οι γονείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού έως τις 25 Ιανουαρίου

Στους 22.366 οι νεκροί

Στους 22.366 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.869, εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.742.363 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 446 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.489 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
11_9.JPG

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.366 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
12_11.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 688 (58.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 558 (81.1%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 130 (18.9%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.945 ασθενείς.
13_6.JPG
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 506 (ημερήσια μεταβολή -8.5%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 526 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

14_8.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης