Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Άρση μέτρων από 30/1: Mε μουσική και χωρίς ωράριο η εστίαση – Παράταση στην ισχύ του πιστοποιητικού - Σοκ με 112 νεκρούς

Άρση μέτρων από 30/1: Mε μουσική και χωρίς ωράριο η εστίαση – Παράταση στην ισχύ του πιστοποιητικού - Σοκ με 112 νεκρούς
Σοκ με 112 νεκρούς και την Πέμπτη 27/1
Σχετικά Άρθρα

Τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό που είχαν ληφθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων για τους χώρους εστίασης και διασκέδασης ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου 2022.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, από τις 30 Ιανουαρίου, η εστίαση βγαίνει από το mute, αφού θα επιτρέπεται ξανά η μουσική.
Παράλληλα, απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των συγκεκριμένων μαγαζιών, τα οποία κλείνουν τα μεσάνυχτα εδώ και μερικές εβδομάδες.
Ωστόσο η διασκέδαση παραμένει μόνο για καθιστούς.
Παράλληλα, όπως είπε τα μέτρα για τα γήπεδα παραμένουν ενώ την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί η αύξηση της χωρητικότητας.
Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού δίνεται παράταση στην ισχύ του πιστοποιητικού έως τις 7 Φεβρουαρίου.

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση από τον κ. Πλεύρη


Σοκ με 112 νεκρούς και την Πέμπτη 27/1

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.712, εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.867.935 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 380 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.113 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 112, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.083 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 633 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 504 (79.62%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 129 (20.38%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.004 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 415 (ημερήσια μεταβολή +5.06%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Ελλάδα – Στο «κίτρινο» ο δείκτης θετικότητας

Στο βαθύ «κόκκινο» παραμένει για μία ακόμη εβδομάδα η Ελλάδα, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη, σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη του ECDC, ο οποίος δόθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων κορωνοϊού, διαγνωστικών τεστ και δείκτη θετικότητας, όλη η Ελλάδα παραμένει στο «βαθύ κόκκινο».

Ίδια εικόνα και στον χάρτη με τον δείκτη αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό.

Αντιθέτως, αισιοδοξίας προκαλεί η βελτίωση της εικόνας στον δείκτη θετικότητας, καθώς η υποχώρησε από το «πορτοκαλί» στο «κίτρινο» με ποσοστό από 1% έως 3,9%.




Ξεκινάει την άλλη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι ξεκινάει την άλλη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών που θα γίνεται με παράδοση κατ’ οίκον.
Άνθρωποι με θετικό rapid test ή PCR μπορούν να κάνουν αίτηση, ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και τα φάρμακα θα μεταφέρονται στο σπίτι του ασθενούς.
«Η αναγκαστική πολυήμερη παραμονή στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας είναι λογικό ότι θα οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων το προσεχές διάστημα», τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ενημερώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150.000 ενεργά κρούσματα.
Η ίδια επισήμανε ότι «έχει επικρατήσει η Όμικρον» και βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια μείωση της τάξεως του 12% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, «χθες ήταν κάτω από 400 ασθενείς σε όλη την επικράτεια».
Μίλησε και για ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνομένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.
Προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών τις προσεχείς εβδομάδες», είπε η. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.

Τι λένε οι ειδικοί

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Η πανδημία είναι εδώ σε μεγάλη διασπορά – Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε

Την θέση πως η πανδημία είναι εδώ και σε μεγάλη διασπορά διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η θετικότητα παραμένει υψηλή.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Θωμαΐδης υποστήριξε ότι η εικόνα από τις αναλύσεις των λυμάτων που επιβλέπει ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σχετική μείωση του ιιού φορτίου.
«Στην Αττική η μείωση ήταν της τάξης του -47%, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας» ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων γιατί πάρα πολλοί, όντας εμβολιασμένοι, περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά.
«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα τεστ, η θετικότητα είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο, σε ποσοστό 5,8%.
Έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Η πανδημία είναι εδώ σε μεγάλη διασπορά» επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα, λόγω και των περιβαλλοντικών συνθηκών, θα αυξηθούν τα κρούσματα.
«Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε.
Το δίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι ένα διάστημα με έξαρση λοιμώξεων.
Μετά την άνοιξη ενδέχεται η μεγάλη αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης

Παυλάκης: Δραματική μείωση κρουσμάτων covid αν διατηρηθεί το κλείσιμο λόγω κακοκαιρίας

Υπέρ του να διατηρηθεί αυτό το ιδιότυπο «κλείσιμο» που έχει επιβληθεί λόγω της κακοκαιρίας τάχθηκε ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος εκτίμησε πως αν συμβεί αυτό θα έχουμε δραματική μείωση των κρουσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης είπε πως είναι μεγάλη ευκαιρία για να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, αν συνεχιστεί ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και διατηρηθεί η τηλεργασία.
«Αν διατηρηθεί αυτό το ιδιότυπο κλείσιμο, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή σε 10-15 ημέρες από τώρα τα κρούσματα θα μειωθούν δραματικά», τόνισε ο κ.Παυλάκης, αναφέροντας πως «είναι σημαντικό να διδαχθούμε ότι το κλείσιμο περιορίζει τα κρούσματα».
Ωστόσο, εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα.
Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, ο κ.Παυλάκης, υποστήριξε πως «δεν είναι σωστό να πανηγυρίζουμε» καθώς όπως εξήγησε τα κρούσματα είναι μεν μειωμένα αλλά η θετικότητα βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
«Όταν έχουμε 20.000 κρούσματα και λέμε ότι πάμε καλά υπάρχει πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παυλάκης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης